
غزالهای دانشبنیان؛ پیشران توسعه شتابان
دستیابی به اقتصاد دانشبنیان از مظاهر و شاخصهای اصلی توسعهیافتگی هر کشوری قلمداد میشود. این مهم زمانی در ایران تحقق مییابد که بسترهای لازم برای توسعه نوآوری و فناوریها فراهم شود.
دستیابی به اقتصاد دانشبنیان از مظاهر و شاخصهای اصلی توسعهیافتگی هر کشوری قلمداد میشود. این مهم زمانی در ایران تحقق مییابد که بسترهای لازم برای توسعه نوآوری و فناوریها فراهم شود.
رضا امراللهی از رؤسای پیشین سازمان انرژی اتمی ایران و دومین رئیس این سازمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی است که طی سالهای ۱۳۶۰ الی ۱۳۷۶ سکاندار ریاست این مجموعه بود. او باسابقهترین رئیس سازمان انرژی اتمی ایران است که زیربنای ساختارها و بسیاری از پیشرفتهای علمی در صنعت هستهای در دوران تصدی وی پایهگذاری شد. او در حوزههای مختلفی همچون نیروگاههای هستهای، گداخت و ایمنی هستهای سابقه فعالیت داشته و نامزد ریاست آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز بوده است.
با ازبینرفتن فضای دوقطبی در معادلات بینالمللی، روند تحولات به سمتی رفته که فضای تکقطبی نیز در حال ضعیفشدن است. یکی از دلایل مهم پدیدار شدن این فضای چندقطبی، ظهور قدرتهای جدید در عرصه توانمندیهای فناورانه است.
پس از ۲۹ دوره برگزاری کنفرانس هستهای در سطح ملی، امسال شرایط برای برگزاری نخستین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای مهیا شد و شهر اصفهان در اردیبهشتماه شاهد برگزاری سه روزه نخستین کنفرانس بینالمللی هستهای بود که به تعبیری نشان از بلوغ فناوری هستهای کشورمان طی نیمقرن اخیر داشته است؛ چرا که در خلال برگزاری این رویداد ۵۰پژوهشگر بینالمللی از کشورهای مختلف حضورداشتند و بهزعم برگزارکنندگان استقبال از داخل و خارج کشور برای مشارکت در این نشست علمی بسیار فراتر از حد انتظار بود.
برگزاری کنفرانسهای علمی در سطوح ملی و بینالمللی و با حضور شرکتکنندگان داخلی و خارجی ماحصل ماهها تلاش، برنامهریزی و هماهنگی است. حال اگراین کنفرانسها درحوزههایی همچون هستهای، نظامی، فضایی و... برگزار شود حساسیتهای موجود و لزوم اعمال برخی ملاحظات کار را دوچندان میکند.
یکی از مهمترین ویژگیهای جوامع امروزی تأکید بر نقش دانش در فرآیند توسعهیافتگی است. در چنین جوامعی، دانش، اساس تمام فعالیتها و تصمیمگیریهاست. توسعه به رشد دانش در زمینههای گوناگون که عمدتا با بهرهگیری علم و فناوری نمود پیدا میکند، وابسته است.
برگزاری اولین کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای ایران در آستانه ۵۰ سالگی سازمان انرژی اتمی ایران نشاندهنده بلوغ در دانش و فناوری هستهای بود؛ همایشی که گذشته از ابعاد سیاسی و رسانهای و پیامدهای سیاسی و اقتصادی آن برای جامعه ایران، از چندین بعد مهم و در خور توجه بوده است به نحوی که کانون توجه جامعه سیاسی، علمی و رسانهای کشور و به تبع آن بسیاری از کشورهای دنیا قرار گرفته است.
جهش قابلتوجه جمهوری اسلامی ایران در عرصههای علمی و فناوری طی سالهای اخیر این فرضیه را که برای پیشرفت فقط باید چشم به دولتهای غربی و فناوریهای آنان دوخت از اساس بیاعتبار کرده و به دولتهای در حال توسعه که منتظر چراغ سبز غربیها برای توسعه هستند، نشان داد که توجه به ظرفیتهای بومی میتواند مسیر روشنتری را در اختیار ملتها قرار داده و پیشرفت آنها را تضمین کند.
شیوع بیماریهای مختلف از خطراتی است که همواره پرورش دامها را تهدید میکند. وقوع چنین اتفاقی ضمن واردکردن آسیبهایی به دامداران و شغل آنها، در صورت نبود مدیریت صحیح و جامع، میتواند تبدیل به بحرانی ملی شود و امنیت غذایی و سلامت جامعه را تهدید کند. از همینرو حفظ سلامت دامها از جنبههای مختلفی موردتوجه است.
این سالهاتحریمها به چالش مهمی در حوزه سلامت ودرمان تبدیل شده است؛با وجود این بخش علمی و دانشگاهی کشور با بهرهگیری از فناوریهای نوین در طول این سالها درصدد رفع مشکلات ناشی از تحریم و رفع نیازهای مردم و جامعه برآمده است.