طب سنتی توصیه میکند در روزهای آلودگی هوا از مصرف غذاهای غلیظ و سنگین که به سختی هضم میشوند، پرهیز کنیم. به ویژه افراد مبتلا به غلظت خون، کبد چرب و دیابت باید این توصیه را جدی بگیرند. حلیم، کله پاچه، ارده، پاستا، لازانیا، الویه و... جزو خوراکهای سنگین هستند.
دکتر محمد عسکرفراشاه در برنامه انارستان گفت: به صورت کلی برای حفظ سلامت در این دوره باید از این سه چیز پرهیز شود: پرخوری، درهم خوری و سنگینخوری.
تصفیهکنندگان هوا، از جنس گیاه
عسکرفراشاه با بیان اینکه ذرات هوای آلوده بسیار ریز هستند و به راحتی وارد محیط کار وخانه میشوند، گفت:قرار دادن برخی از گیاهان میتواند از آلودگی محیطی بکاهد. سانسوریا، پتوس، پاپیتال وارد، نخل ققنوس، گل گندم و... از جمله این گیاهان هستند.دنیای امروز هرچه جلوتر میرود، مردم را بیشتر در معرض آلودگیهای زیستمحیطی گوناگون اعم از آلودگی هوا قرار میدهد. طب سنتی، مصلحات یا پادزهرهایی برای مبارزه با این شرایط در اختیار ما قرار داده است.
دکتر یعقوب زلکی قربانپور میوه بالنگ(اُترُج) را یکی از این پادزهرها معرفی کرد و گفت: بهتر است همیشه در خانه مقداری پودر هسته بالنگ داشته باشیم. این نسخه به ویژه برای کسانی کاربردی است که در کارخانههای پتروشیمی و با آلودگی بالا کار میکنند.
کاهش عوارض ناشی از آلودگی هوا
بنا به تجویزطب سنتی، چنانچه سطح آلودگی هوابالاباشد، اولین کار کم کردن تحرکمان است. در تحرک بالا و ورزشهای هوازی، فرد مجبور به نفس کشیدنهای عمیق است و این کار ذرات آلاینده را وارد ریه او میکند.
دکتر محمد پناهی در این زمینه گفت: با آلودگی هوا در فصول سرد، بدن با پدیدهای به نام اسپاسم شدید ریوی مواجه است. هنگامی که ما از یک محیط گرم به محیط سرد وارد میشویم، ناخودآگاه بدن برای مقابله با حجم سرمای زیاد، عروق مسیر نای را منقبض میکند تا هوا به آهستگی وارد ریه شود. اگر شخص مبتلا به آسم در زمان آلودگی و حوالی صبح و در اوج سرما از محیط گرم به سرد وارد شود، ممکن است انقباض مسیر نای اتفاق افتاده و باعث حمله آسم در او شود.
طبیبان ما را به مصرف شیر و عسل، شیر و زردچوبه، بهلیمو، هویج و سیب (همچنین برای درمان بیماریهای ریوی) توصیه میکردند. آلودگی هوا، بیماریهای ریوی، بیماریهای قلبی و... باهم در ارتباط هستند. اگرفردی مشکل قلبی خود را رفع کند، در مواجهه با آلودگی هوا بدن ایمنتری خواهد داشت.
در زمان آلودگی هوا، مصرف خوراکیهای دیر هضم مانند حلیم، کلهپاچه و گوشت گاو توصیه نمیشود. از آن سو، مصرف سوپ، فرنی، جگر و به صورت کلی غذاهایی که سه ویتامین اصلی مورد نیاز بدن(C، E، D) را تأمین میکنند، بسیار مورد تاکید قرار گرفته است. به گفته دکتر محمد پناهی در مورد دمنوش توصیه میشود به هیچ عنوان از یک دمنوش مکررا و پشتسر هم استفاده نشود. اگر این کار انجام شود، قطعا آثار منفی روی فرد خواهد داشت.
عارف حکیمی نیز گفت: خورشت کدو حلوایی بهویژه در روزهای سرد سال و دوران آلودگی هوا بسیار مقوی و سودمند است. در این خورشت از کدو حلوایی، پیاز، سیر، گوشت چرخکرده، مغز گردوی خرد شده، شیره انگور، سرکه سیب، روغن و افزودنیهایی مانند زردچوبه، پودر هل، فلفل، دارچین، نمک و زعفران استفاده میشود.