جام جم سرا:
بعضی اتفاقات در زندگی انسانها باید در یک دوره زمانی خاصی بیفتند تا بیشترین کمک را به پیشرفت انسان بکنند. یکی از این اتفاقات زمان بندی شده اجتماعی، زمان ازدواج برای جوانان و بخصوص برای دختران است. مسئله بالا رفتن سن ازدواج جوانان، تجرد زیستی و مشکلات ازدواج دیرهنگام مسئلهای است که باید به شکل جدی به آن پرداخته شود.
تجرد قطعی یعنی فرد تا پایان عمر ازدواج نکند
منیژه مسگری کارشناس ارشد مشاوره خانواده درباره استفاده از اصطلاح تجرد قطعی برای دختران بالای 30 سال می گوید: تجرد قطعی به معنای آن است که فرد تا پایان عمر ازدواج نکند و بدون داشتن همسر و شریک به زندگی ادامه دهد. از نظر آماری چون احتمال ازدواج برای زنان در دهه چهارم زندگی شان بسیار کم می شود می توان از اصطلاح یا کلمه تجرد قطعی صحبت کرد اما با نگاهی عقلانی و تجربی به این مسئله، افراد در هر سنی می توانند ازدواج کنند و از فواید زندگی مشترک بهره مند شوند.
دلایل خودخواسته و ناخواسته تجرد قطعی
مسگری درباره دلایل تجرد قطعی هم می گوید که دلایل تجرد قطعی هم خودخواسته و هم ناخواسته است. از آن جا که ازدواج باید همراه با مسئولیت پذیری و قبول برخی از خودگذشتگی ها باشد تعدادی از زنان ترجیح می دهند فارغ از این گونه نگرانی ها و دلبستگی ها که در زندگی زناشویی وجود دارد، آزاد و رها از هر مسئولیتی در دنیای شخصی خود زندگی کنند که بعدها به اشتباه خودشان پی می برند. برخی دیگر به علت سخت گیری ها و وسواس های افراطی که در امر ازدواج دارند در عالم مجردی باقی می مانند اما از سوی دیگر برخی افراد به علت فراهم نشدن زمینه های خواستگاری، نداشتن خواستگار مناسب، سخت گیری های نابه جای والدین شان، فراهم نشدن زمینه های اقتصادی و دلایل ناخواسته دیگر، بدون تمایل شخصی گرفتار این پدیده می شوند؛ بنابراین برخی از این دلایل به خود دختران مربوط است یعنی دلایل فردی هستند از جمله: تمایل به داشتن تحصیلات عالیه در خانمها و همراه با آن افزایش سطح توقعات، آرزوی داشتن همسری با تحصیلات بالا، یافتن همسری با شغل ثابت و درآمد خوب، نداشتن جرأت و حس خطر کردن و کمرنگ شدن باورهای دینی. دسته ای دیگر از دلایل به عوامل و شرایطی مربوط می شود که خارج از اختیار و تصمیم دختران است یعنی دلایل غیر فردی یا غیر شخصی مانند: نبودن تناسب بین تعداد پسران و دختران آماده ازدواج، سخت گیریهای خانواده ها در شکل گیری زندگی فرزندان، افزایش چشم و هم چشمی ها برای برگزاری مراسم های مقدماتی ازدواج، مهریه های سنگین، بیکاری پسران و هزینه های بالای مسکن.
آسیب های فردی و اجتماعی در تجرد قطعی
این کارشناس ارشد مشاوره خانواده درباره آسیب های تجرد قطعی می گوید که قطعا مجرد ماندن دختران و پسران به ساختار خانواده و جامعه آسیب وارد می کند و مهم ترین پیامد آن کاهش زاد و ولد و جمعیت کشور در سال های آتی است که همین عاملی برای کاهش شادی و آرامش در بین مردم خواهد بود. از سوی دیگر اگر نیازهای روان شناختی، اجتماعی، اقتصادی و فکری هر انسانی از طریق خانواده برآورده نشود، ممکن است باعث افزایش آسیب و ناهنجاری در جامعه شود که می تواند دیگر خانواده ها را درگیر کند و حتی در زندگی دیگران هم تاثیرگذار باشد. از سویی نادیده گرفتن این نیازها و تخلیه نشدن آن باعث خشم، افسردگی، دیگر مشکلات فردی و اجتماعی و بداخلاقی های رفتاری در روابط بین فردی می شود. نکته دیگر این که سیکل طبیعی در خانواده ها این است که والدین باید در دوره ای از زندگی خود، از مشکلات فرزندان فارغ شوند و میانسالی آسوده ای را طی کنند و وجود دختران مجرد قطعی در خانه این امر را مختل می سازد.
تنها راه حل ازدواج است
مسگری با توجه به خبر یک میلیون دختر بالای 30 سال که در آستانه تجرد قطعی هستند، می گوید: در حال حاضر باید از دید روان شناختی به افراد آموزش داده شود تا با پذیرش مسئولیت و واقع بینی در امر ازدواج، کم کردن توقعات، زندگی در زمان حال و کاهش نگرانی هایی که متعلق به آینده است همراه با راهنمایی های خانواده و آموزه های دینی فرصت های مناسب را از دست ندهند و به این امر مقدس لباس عمل بپوشانند. البته از دید اجتماعی هم انتظار می رود مسئولان با فراهم آوردن زمینه های کار، فعالیت، حمایت اقتصادی و کمک به تهیه مسکن، افراد در سن ازدواج را یاری کنند.
آسیب های روانی تجرد برای دختران
مهرخانه نیز در این باره نوشت: دلایل زیادی در میان دختران برای دیر ازدواج کردن یا تجرد قطعی وجود دارد که طیف وسیعی از این دلایل را از نیافتن شخص مناسب تا کسب استقلال در بر می گیرد.
دکتر افشار نادری مدرس دانشکده علوم اجتماعی معتقد است که تجرد به هر دلیلی که رخ دهد، آثار و آسیب های روحی و روانی را با خود خواهد داشت به خصوص در میان دختران که چه از لحاظ ذاتی و فطری و چه از نظر اجتماعی، موقعیت آسیب زاتری دارند که در ادامه با چندین مورد از این آسیب ها آشنا خواهید شد.
افسردگی و کاهش توانایی در تمرکز
عده ای از مراجعان که سن آن ها بالا رفته بود و ازدواج نکرده بودند، اظهار داشتند مدتی است که حالات خاصی پیدا کرده اند که قبلا دچار آن نبوده اند. حالاتی همچون بی حالی و وارفتگی، بی تفاوتی نسبت به لذت ها و رغبت ها، کاهش توانایی در تمرکز و تصمیم گیری و تفکر که همگی نشان از افسردگی ا ست. در غالب پژوهش های علمی مشخص شده است که افسردگی در دختران مجرد بیشتر از زنان متاهل است. همچنین دیده شده است که تاخیر در ازدواج سبب می شود که افراد تمایلات طبیعی خود را به تدریج نادیده بگیرند و دچار افسردگی و انزوا شوند. اگر ازدواج با معیارهای صحیح و از روی علاقه صورت گیرد، می تواند از بروز افسردگی جلوگیری کند. در واقع افرادی که ازدواج کرده اند بسیار کمتر در معرض ابتلا به بیماری های روانی به خصوص افسردگی هستند.
وسواس زیاد در انتخاب
بالا رفتن سن ازدواج یا فرد را به سمت تجرد قطعی سوق می دهد و یا وی را درگیر وسواس در انتخاب می کند که آن هم نتیجه ای جز تجرد دائم در پی نخواهد داشت. اتفاقی که در میان دختران رخ می دهد و زیاد از زبان آن ها می شنویم، این است که: «حالا که سن و سال من بالا رفته است باید انتخابی داشته باشم که دیگران نگویند بعد از این همه صبر کردن، چرا چنین فردی را انتخاب کردی؟!» این نکته باعث یک ایده آل گرایی افراطی می شود که معمولا فرد کمتر کسی را واجد شرایط برای ازدواج خواهد یافت.
افزایش نگرانی و احساس ناراحتی
وقتی که دختران به سن ازدواج می رسند، دائم از آن ها سوال می شود که چرا ازدواج نمی کنند و این برای دختران بسیار ناراحت کننده است و زمینه رنجش و نگرانی از آینده را برای آنان فراهم می آورد.
بلاتکلیفی و نداشتن هدف درست
عده ای از دختران و به خصوص آن هایی که به شکل اجباری در ورطه تجرد افتاده اند، خود را بلاتکلیف می بینند و نمی توانند هدف درستی را برای خود و زندگی شان برگزینند و راه روشنی را پیدا کنند. آن ها همه چیز را به ازدواج و بعد از آن موکول می کنند. با این تفکر که همیشه نمی شود خانه پدری زندگی کرد، نمی توانند برای آینده خود برنامه روشنی پیش بینی کنند و همه عمر را در بلاتکلیفی می گذرانند.
احتمال افزایش انحرافات
وقتی سن فرزندان مجرد خانواده بالاتر می رود، احتمال بروز انحرافات در آن ها بیشتر می شود. البته این سخن بدان معنا نیست که هر فرد مجرد سن بالا در گروه منحرفان قرار دارد ولی منظور آن است که تعداد افراد منحرف در بین انسان های مجرد در مقایسه با افراد متاهل بیشتر است.
نیاز جسمی و عاطفی چیزی ا ست که نمی توان به سادگی از آن چشم پوشید.
احساس سربار بودن
این حس در میان بعضی از دختران مجرد که سن شان بالا رفته است، دیده می شود. دختران در فرهنگ ایرانی کمتر امکان زندگی تنها و مستقل را دارند و در عین حال زمانی که سن شان از سن معمول ازدواج بالاتر می رود، این احساس به سراغ شان می آید و با هر صحبتی دچار رنجش و ناراحتی می شوند.(مجید حسین زاده/خراسان)
*انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانههای داخلی و خارجی در «جام جم سرا» لزوما به معنای تایید یا رد محتوای آن نیست و صرفاً به قصد اطلاع کاربران بازنشر میشود.
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»:
كاش بتونیم محدودیت های ازدواج جوون هارو از بین ببریم و بیشتر به فكر آسایش و گرایش به ازدواج فكر كنیم و نظریه بدیم نه اینكه فقط مجردارو بشناسیم
نه این كه به فكر جیب خودمون باشیم
خانواده ام كه از تصمیم من بسیار خوشحال شده بودند شروع كردند به معرفی دختران مختلف كه از آنان خواستم فقط دختران بالای سی سال رو به من معرفی كنند و مداوم به اونها یادآوری می كردم كه اختلاف سن زیاد می تونه باعث ناراحتی و دردسر درسالهای آینده باشه.
واقعا بر این عقیده بودم كه خانمی كه ۳۰ سال به بالا سن داره...آدمی است بالغ و پخته و می دونه از زندگی چی می خواد و واقع بینانه تصمیم می گیره،اما خیی زود متوجه شدم كه اگر خانمی سی و چند ساله تا بحال ازدواج نكرده ... بخاطر این نیست كه خواستگار نداشته بلكه به احتمال زیاد هر خواستگاری رو قبول نداره.
در این مدت با خانمهایی روبرو شدم كه ادامه تحصیل من رو مسخره می دونستند،پراید رو ماشین نمی دونستند.لب نزدن به سیگار و قلیان رو نشونه املی و عیاشی نكردن و ... را نشانه بی عرضگی مرد می دونستند و در نهایت هم مهمترین معیار مشترك پول بود كه خوب هر پولی رو هم پول نمی دونستند.امروز چندان به ازدواج فكر نمی كنم و هنوز هم فاصله سنی خودم رو با خانمی بیست و چند ساله زیاد می دونم. این چند سطر رو نوشتم تا سختی شرایط رو هم برای زنان و هم برای مردان یادآوری كنم و طبیعتا خانم های با وقار و نجیب،آگاه و باهوش،سردو گرم روزگار كشیده و عاشق خانواده و زندگی خانوادگی گرم وسالم در همه رده های سنی فراوانند كه خوب قسمت من آشنایی با چنین بزرگورانی نبوده.
داداش خودمم دلش میخواد ازدواج كنه ولی تو این گرونی با حقوق معمولی نمیشه زنهای امروز مثل قدیما سازگار و كم توقع نیستند با خونه كوچیك یا تو محل پایین كنار نمیان
نتیجه اش میشه تجرد ما
ما تو خانوادمون سه تا پسر داریم همه تحصیل كرده و مومن و با اخلاق اما پول ندارند خونه و ماشین و عروسی و طلای خانم و وسیله.... حداقل 35 تومن میشه(بافرض مستاجری) كه باید 7 سال كار كنند تا بتونن این پول رو جمع كنن اونموقع هم دیگه این پول كافی نیست و سن بالا رفته
همه این رو میدونن خودشونو به ندونستن میزنن
ضمنا حق ندارین نظر ما رو ویرایش كنین اینه آزادی بیان؟مدل جدیده؟
چند نفر به خاطر تحریم دارو مردن ؟ مگر انها انسان نبودن ؟
تورم الان چند درصد هست ؟؟؟ حقوق ماهیانه چقدر هست ؟
مسولین محترم سربازی رو باز زیاد كنید و هر از چند وقت یكبار در فاصله های زمانی مشخص به بعضی ها معافیت بدهید ( بچه های خودتون رو معاف میكنید )
من 26 سالمه دانشجوی ارشد نیاز به ازدواج دارم ولی توانایی مالی ندارم و سربازی هم نرفتم سربازی برم و درسم را تمام كنم میشه 30 سال بعدش باید دنبال كار بگرد م و....
پسر مجرد 25 ساله ام و واقعا الان از ازدواج میترسم خدا را شكر كار تازه پیداكردم ،یواش یواش همه چی داره جور میشه ولی متاسفانه بیشتر دخترهای دم بخت دوست پسر دارند یا حداقل داشته اند، دلم نمیخواد همسری كه میخوام با هاش تا اخر عمر باشم با پسر دیگه ای تجربه دوستی داشته باشه. التماس دعا.
من خودم دختری هستم كه اصلا به مادیات اهمیتی نمیدم. شرایطمم خوبه ولی خواستگار ندارم. با بقیه كه صحبت می كنم، میگن چون تو موقعیت خوبی داری كسی جرات نمی كنه پا پیش بذاره. لطفاً آقایون از بهترین ها شروع كنند. ممكنه توقع اون بیچاره ها زیاد هم نباشه!
نهایتش اینه كه جواب منفی میدن دیگه. نمی كشنتون كه!