حالا اینها را اگر بیفزاییم به مشکلات قدیمی آموزش و پرورش مثل کمبود معلم، کسری بودجه، کیفیت پراما و اگر آموزش و کمبود مدرسه و دهها چالش ریز و درشت دیگر، نتیجه این است که این وزارتخانه تا زیر بینی در مشکل است و تحمل وزن یک پرکاه اضافه را هم ندارد اما نامهای که بتازگی معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور به معاون اول حسن روحانی نوشته بیشتر از یک پر کاه وزن اضافه را بر آموزش و پرورش سوار کرده، وزنهای که جویندگان شغل معلمی را با چالشهای جدید روبهرو میکند.
محمدباقر نوبخت در این نامه از اسحاق جهانگیری خواسته تا لایحهای به مجلس ارسال کند تا قانون تعهد خدمت در آموزش و پرورش لغو شود.
اشاره این قانون به دانشجویانی است که با هزینه دولت درس میخوانند و پس از فارغالتحصیلی به استخدام آموزش و پرورش در میآیند و به صورت خودکار معلم میشوند، کسانی مثل دانشجویان دانشگاه سابق تربیت معلم و دانشجویان فعلی دانشگاه فرهنگیان.
قانون متعهدین خدمت البته تاکنون یک بار لغو شده، آن هم در دولت دهم و در حین تصویب قانون مدیریت خدمات کشوری، ولی این لغو زیاد دوام نیاورد چون وقتی در سال 91، نمایندگان مجلس بحث تعیین تکلیف معلمان حقالتدریس و آموزشیاران نهضت را به قانون تبدیل کردند، تعهد خدمت را بار دیگر احیا نمودند.
حالا محمد باقرنوبخت به دنبال مجاب کردن معاون اول رئیس جمهور است تا با حذف این استخدامهای اتوماتیک در آموزش و پرورش از یک سو هزینههای دولت در این بخش را کاهش دهد و از سوی دیگر راه را برای استخدام فارغ التحصیلان همه دانشگاههای کشور در آموزش و پرورش باز کند.
این درخواست بخصوص به علت نیت دومش میتواند اقدامی مثبت باشد چون هم اکنون افراد حتی با داشتن شایستگیهای تحصیلی و تجربی،شانسی برای ورود به حرفه معلمی ندارند چون تنها راه ورود به آموزش و پرورش قبولی در دانشگاه فرهنگیان از طریق کنکوراست.
پس اگر قانون حذف تعهد خدمت استخدام لغو شود همه دارندگان مدارک دانشگاهی میتوانند مثل گذشته شانس خود برای ورود به وادی تدریس بیازمایند، ولی مشکل این اتفاق این است که با این شیوه هم عقبگردی غیرمنطقی به گذشته رخ میدهد و هم سرنوشت دانشگاه فرهنگیان به چالش میافتد، دانشگاهی که برای تشکیل آن قانون تصویب شده و برای راه اندازی اش وقت و هزینه زیادی صرف شده است.
به عبارت دیگر، لغو قانون تعهد خدمت در آموزش و پرورش میتواند به تغییر ماهیت دانشگاه فرهنگیان و ایجاد هرج و مرج و سردرگمی منجر شود و در بهترین حالت سرنوشتش چیزی شبیه دانشگاه تربیت معلم شود که نامش به دانشگاه خوارزمی تغییر کرد و رسالتش شد تولید افرادی مدرک به دست بدون تضمین استخدام که از نگاه ما چیزی جز یک دور باطل نبوده است.
دانشگاه فرهنگیان: نگران نیستیم
متن نامهای که محمدباقر نوبخت به اسحاق جهانگیری ارسال کرده کاملا واضح،دانشگاه فرهنگیان را هدف گرفته، اما وقتی ما با امین الله فراهانی، مشاور سرپرست این دانشگاه گفتوگو کردیم این طور برداشت شد که دانشگاه فرهنگیان این نامه را خطاب به خود نگرفته یا این که مطمئن است فعلا جایی برای نگران شدن وجود ندارد.
امین الله فراهانی به خبرنگار جام جم گفت: لغو قانون تعهد خدمت در آموزش و پرورش نیازمند بررسی در مجلس است و وجود دانشگاه فرهنگیان نیز چون منشعب از این قانون است تا معتبربودن قانون، قطعی است، بنابر این به همه دانشجویان و استادان گفته ایم نگران نباشند.
اما با وجود این اگر دولت قصد تغییر در این حوزه را داشته باشد، قطعا دست به این کار خواهد زد و آن وقت جامعه میماند با یک تغییر دیگر درحوزه استخدامها که از شائبه اعمال ملاکهای غیرمنطقی و دور از عدالت نیز دور نخواهد ماند.
یک روی دیگر این ماجرا هم میتواند تغییر درعملکرد دانشگاه فرهنگیان باشد به این نحو که به جای تبدیل به یک مکان برای تولید نیروی استخدام شده، به مکانی برای آموزش و تربیت نیروهای مورد نیاز آموزش و پرورش تبدیل شود، یعنی نیروها در دانشگاهی دیگر درس بخوانند و در دانشگاه فرهنگیان فقط دورههای معلمی را بگذرانند.
بظاهر سرپرست دانشگاه فرهنگیان نیز با این موضوع مشکلی ندارد چون محمود مهرمحمدی دیروزبه تسنیم توضیح داد که طبق اساسنامه دانشگاه فرهنگیان میتوانیم فارغ التحصیلان بقیه دانشگاهها را با گذراندن دوره آموزشی یکساله در آموزش و پرورش جذب کنیم البته به گفته او برای اجرای این کار باید طرح اجرایی تدوین شود که هم اکنون در دست تهیه است و ممکن است به مهر سال آینده برسد؛ اما حتی با وجود این هم ابهامی که همچنان میماند این است که اگر قرار بود این کارکرد دانشگاه فرهنگیان بر کارکردهای دیگرش غلبه داشته باشد، چرا از ابتدای تاسیس، کارکردی استخدامی برای آن تعریف شد و چرا حالا که این قضیه جا افتاده است، عدهای میکوشند وضع موجود را به هم بزنند؟
مجلس: باید تحقیق کرد
حتی اگر در دانشگاه فرهنگیان مقاومتی برای این قبیل تغییرات رخ ندهد، اما به نظر میرسد مجلسیان راحت با این موضوع کنار نیایند.
دلایل این کنار نیامدن سهل با موضوع یا بهنوعی دست به عصا حرکت کردن نمایندگان در مواجهه با این مساله نیز دلایلی مختلف دارد که فرهاد بشیری، عضو کمیسیون آموزش مجلس به عنوان نماینده مخالف لغو تعهد خدمت به ما گفت وزارتخانهای حساس همچون آموزش و پرورش باید حق تربیت نیروی مورد نیازش را به روشی که میپسندد داشته باشد، بنابر این هر تصمیمی که به این حق خدشه وارد کند، پذیرفتنی نیست.
در عوض اما قاسم جعفری، سخنگوی این کمیسیون از موضعگیری مطلق کمی کناره میگیرد و به تسنیم میگوید گرچه حذف دانشگاه فرهنگیان خطای بزرگی است، اما استفاده از فارغ التحصیلان دانشگاههای دیگر در شغل معلمی نیازمند بررسی است. استدلال او هم این است که در برخی از کشورهای دنیا فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی ارشد از طریق برگزاری آزمون در آموزش و پرورش جذب میشوند و دورهای دو ساله برای آشنایی آنها با فن معلمی و روش تدریس برگزار میشود که این شیوه قابلیت اجرا در ایران را نیز دارد.
اما گرچه هم اکنون که هنوز این اتفاقات در حد احتمالات است و حرف و حدیثها در حد یک نامه از گوشهای از دولت به گوشه دیگرش، خیلیها از تداوم حیات دانشگاه فرهنگیان دفاع میکنند، اما نباید از این نکته غافل شد که این دانشگاه در طول عمر کوتاهش در خیلی از موارد راضی کننده عمل نکرده است.
جذب دانشجو معلمانی که برای معلمی ساخته نشده اند و یا پذیرش جوانانی که بجز انگیزه استخدام و داشتن شغل رسمی به این دانشگاه نیامدهاند، در کنار بی نظمیها و کیفیت نه چندان مطلوب آموزشها که گاه و بیگاه گزارش میشود، بخشی از انتقاداتی است که تاکنون به گوش رسیده است. در واقع میشود استنباط کرد که اگر بحث تغییر کارکرد این دانشگاه مطرح است، گوشهای از تقصیرها را هم باید متوجه عملکرد دانشگاه فرهنگیان دانست.
ولی با این حال در پس همه این بحثها و انتقادها و این نامه تازه نوشته شده، موضوعی که نباید گم شود بحث استخدام معلم به روشی اصولی و عادلانه است، به طوری که در نهایت کسانی به مدارس وارد شوند که منشا تحول باشند، نه نسخه کپی شده نیروهای بی کیفیت که به نظام تعلیم و تربیت ضربهها زدهاند.
مریم خباز - گروه جامعه
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد
بنده بهترین رشته های مهندسی رو تو دانشگاه های خوب این مملكت قبول می شدم ولی به اصرار و اجبار پدر و مادرم چون كار پیدا نمیشه تو جامعه زدم دبیری فیزیك
آقای سیب صلاحیت كاركنان دانشگاه فرهنگیان هم زیاد قابل تایید نیس ؛ و همشون با رابطه اومدن باس راجع به اونام تجدید نظر بشه
امیدوارم بخونی پیاممو
من دانشجوی تربیت معلمم و واقعا متاسفم كه وزیر بزرگترین وزارتخانه كشور اینقدر ناشایست و ضعیف عمل كنه
با فلان رتبه كه میتونستم پرستاری و كلی رشته های دیگه قبول شدم به امید استخدام اومدم تربیت معلم و حالا این چیزا رو باید بشنوم
...
ای كاش..... ای كاش.... در زمینه ای كه اطلاعات نداریم اظهار نظر نكنیم
(( از نگاه ما چیزی جز یك دور باطل نبوده است.))
(( این دانشگاه در طول عمر كوتاهش در خیلی از موارد راضی كننده عمل نكرده است.))
آیا شما صاحب نظر عرصه تعلیم تربیت هستید!!!!!!!!! كه اینطور جهت گیری می فرمایید؟؟
دانشگاه فرهنگیان با معیار های رفاهی و دانشگاهی فاصله دارد و این به دلیل تازه تاسیس بودنش است
بنده كاملا پی گیر این دانشگاه بوده ام
این دانشگاه دارای اساتید بسیار توانمند كه دارای سوابق طولانی در تدریس و ایضآ درخشان در این عرصه است
از نظر علمی این دانشگاه اگر بهتر نباشد بدتر از سایر دانشگاه ها است
با تشكر
كسانیكه برای اون دانشجوهایی كه تو دانشگاه های دیگه درس خوندن دل میسوزونند همین ها موقع انتخاب رشته كه بود می گفتن ما بریم معلم بشیم؟اصلاً. حالا كه متناسب با رشته شون نتونستن كار پیدا كنن میگن چرا فقط آموزش وپرورش از راه دانشگاه فرهنگیان میگیره؟اون وقت ما هایی كه با علاقه وارد این حرفه شدیم رو محكوم می كنید به نا لایق بودن بعد برای اینكه بتونید اونا رو بگیرید می خواهید استخدام دانشجو یان دانشگاه فرهنگیان رو لغو كنید؟خب حداقل این طرح رو بعد از فارغ التحصیلی ورودی های 91و92انجام بدید وتو دفترچه كنكور قید كنیدكه تعهدی نداریم.
بعضیایی كه میگید ما شایستگی نداریم می دونید اگر این حرف عملی بشه با سرنوشت چند هزار نفر مثل من بازی میشه كی به فكر ما بد بختاس
.... بر مسوولی كه حرفی بزنه و زیرش بزنه
با این كار كه شماها میكنید بدترین لطمه رو به جامعه میزنین.دو سال با آیینده 40هزار دانشجوی این مملكت بازی میكنین.خدا از باعث و بانیش نگذره.آمییییییییینن
واقعا براتون متاسفم....
دانشجوهای دانشگاهای دیگه هم اگه خیلی دلشون میخواست معلم شن میومدن فرهنگیان!
بعد فارغ التحصیلی كه بیكار میونن میخوان بیان كار مارو بگیرن؟!؟!؟
انقد زرنگین برین جلو پول شوییا رو بگیرین.
یعنی چی؟مگه شما از نزدیك كیفیت دانشگاهرو دیدین؟؟روز به روز كیفیت و سطح علمی دانشجو ها میره بالا !!!
دم امتحانات روحیه بچه ها تضعیف شد.بعدا انتظار كیفیت نداشته باشین
ما از شما بیش از اینها انتظار داریم. لطفا با آینده ی ما بازی نكنید ، دو سال از عمر خود را به جای صرف كردن در بهترین رشتها ه و بهترین دانشگاه های كشور، در این دانشگاه صرف نكردیم كه بعد از گذراندن چهار ترم به ما بگویید از شغل خبری نیست.
نكند می خواهید یك سری افراد بیكار در رشته های دیگرا معلم بچه های این ملت كنید كه هیچ آموزشی در این رابطه ندیده اند و با یك دوره ی یك ساله تمامی زحمات مارا هدر دهید ، اگر چه شما نمی توانید با یك دوره ی یك ساله ، یك متخصص تحویل جامعه بدهید، یعنی شغل معلمی این قدر بی ارزش است كه شما می خواهید خلا آن را با افراد بیكار جامعه پر كنید، كه هر كسی، بیكار است بیاید و معلم شود، این داستان همان فردی است كه در دوره ی ثبت نامی برای كاندیدای ریاست جمهوری شناسنامه و بقیه ی مدارك خود را آورد تا ثبت ناتم كند و از او پرسیدند انگیزه ات برای رئیس جمهور شدن چیست و او گفت: چون بیكارم.
این افراد بیكار هر وقت سر كلاس رفتند و معلم شدند، از معمان قدیمی كه روششان سنتی بوده الگوگیری می كنند.
سخنان رهبر انقلاب در روز معلم
این دانشگاه فرهنگیان یا به تعبیر قدیمی دانشگاه تربیت معلم یك دانشگاه است، لیكن با دانشگاه های معمولی فرق دارد. علاوه بر امتیازاتی كه دانشگاه های دیگر دارند، امتیاز تولید معلم مخصوص این دانشگاه است. به این دانشگاه خیلی باید اهمیت داد.
مهمترین چیزی كه در كشور باعث بوجود اومدن همچین مساله ای شده این كه نگاه مسئولین ارشد به این دانشگاه و این وزارت خانه نگاه مصرفیه نه نگاه تولیدی !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! وقتی به این دانشجو معلمان همانند دیگر دانشجو یان توجه و برخورد بشه دیگه نباید انتظار هیچ تحول بنیادینی در ساختار و كیفیت آموزشی در چند سال اخیر داشته باشیم ........ و مسله ی مهم دیگر این كه وقتی اكثر وقت و زمان فراغت و حتی زمان آموزشی در كلاس ها به دلیل اینكه آینده كاری روشنی دیده نمیشه در بحث سر این موضوع گذرونده میشه و دانشجو همیشه ذهنش مشغول مسایل مادی ای میشه كه همیشه بحثش داغ بوده چطور چطور چطور چطور..... میشه انتظار كیفیت آموزشی مطلوب داشت ................؟؟؟؟؟؟؟؟ حالا به جای این كه این موضوع رو سر و سامان بدهند خود صورت مساله رو دارن پاك می كنند این یكی دیگه نوبره ..................
اینجانب مهران محمدی دانشجوی دانشگاه فرهنگیان هستم و به همه ی همكارانم در دانشگاههای فرهنگیان این وعده رو میدم كه هیچ كسی حكم مارو نمیتونه لغو كنه چون ما در وحله ی اول خدا رو داریم و بعدا رهبر معظم انقلاب پشت ماست و از ما حمایت میكنه.
و راجب به دوستانی كه میگن سطح سواد ما پایینه این حرفتونو نادیده میگیرم چون من اكثر بچه هایی رو كه میشناسم با رتبه های پایین اومدن و با عشق به معلمی این رشته رو انتخاب كردن ...
آینده این مملكت رو شما دانشجو معلمان میسازید مقام معظم رهبری
باتشكر
به نظر من تدبیر آقای نوبخت خیلی خوبه و بهترین راه برای جذب معلمی برگزاری آزمون میان تمام فارغ التحصیلان دانشگاه های معتبر می باشه چون بهتر می توان معلم شایسته رو استخدام كرد . بنده شاهد بودم رتبه 20 تا 80 هزار در دانشگاه تربیت دبیر تهران برای شغل معلمی و دبیری پذیرفته شده چون آقای حاج بابایی سال 91 می خواست هرجور شده نیروی مورد نیاز آموزش و پرورش را تأمین كنه اما یكی مثل بنده بعد از 7 سال درس خوندن تو دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی تهران باید الآن بی شغل و خونه نشین بشم و نگاه معلمان بی كیفیت آینده رو بكنم حالا مجلسیان قضاوت كنند...