کشت هوشمند، برداشت طلایی

کشت هوشمند، برداشت طلایی

۱۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۳:۲۶

بیش ازدو دهه است که رهبرمعظم انقلاب هرسال را با نام وشعار مشخصی آغاز می‌کنند؛عناوینی که درصورت عملی‌شدن، هرکدام می‌توانست بخش عمده‌ای از مشکلات کشور را مرتفع سازد.

قطار سریع‌السیر در ایستگاه انتظار

قطار سریع‌السیر در ایستگاه انتظار

۱۳ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۶

کریدور شرق به غرب ایران که با هدف تسهیل حمل‌ونقل کالا بین کشورهای آسیایی و اروپایی طراحی شده است، فرصت طلایی برای خراسان‌رضوی و استان‌های شرقی به‌شمار می‌رود تا با بهره‌گیری از موقعیت جغرافیایی خود به مرکز ترانزیت کالا تبدیل شوند. بر همین اساس، سال ۱۳۵۴ بود که در حوزه راه‌آهن خراسان‌رضوی دو طرح شامل «برقی‌سازی مسیر ریلی تهران ــ مشهد» و راه‌اندازی «قطار سریع‌السیر تهران ــ مشهد» مطرح شد اما با گذشت نیم قرن و با طی‌کردن فرآیندهای مختلف هنوز به نتیجه نرسیده است.  حدود دو دهه پیش و در سفر وزیر وقت راه و ترابری دولت نهم به ژاپن، تفاهم‌نامه برقی‌سازی قطار تهران ــ مشهد با یکی از شرکت‌های ژاپنی منعقد و مطالعات اولیه آن توسط راه‌آهن ژاپن انجام شد؛ اما به دلایل مختلف این طرح هم به مرحله اجرا نرسید.  حالا نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی اعلام کرده که قرار است اجرای پروژه قطار سریع‌السیر مشهد-تهران به طرف چینی واگذار شود. البته در همین رابطه زنده‌یاد رستم قاسمی، وزیر راه دولت سیزدهم نیز در سال ۱۴۰۱ گفته بود: «طی مذاکرات و تفاهم انجام‌شده، قرار است چینی‌ها مطالعه اولیه برای راه‌اندازی قطار‌سریع‌السیر مشهد ــ تهران با مقیاس ۳۲۰ کیلومتر در ساعت را ظرف دو ماه آینده انجام دهند.»

غذای ۲۵ میلیون نفر در چرخه ضایعات

۱۱ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۱:۵۱

آب‌شیرین و خاک حاصلخیز ایران در کنار اقلیم چهارفصلش ثابت می‌کند این سرزمین ظرفیت بالایی در بخش کشاورزی دارد و می‌تواند محصولات باکیفیت و منحصربه‌فردی را در دل خود پرورش دهد. با‌این‌اوصاف هنوز هم بازارهای ایران برای تامین بخشی از نیازهایش وابسته به واردات است. این نگاه به خارج از مرزها در شرایطی رخ می‌دهد که بدانیم نزدیک به ۳۵درصد محصولات کشاورزی ایران از زمان کاشت تا رسیدن به سفره، ضایع شده و هدر می‌رود. یعنی حدود ۳۵ تا ۴۰میلیون تن از تولیدات کشاورزان که می‌تواند غذای ۲۵میلیون نفر از جمعیت کشور را تامین و یا با صادرات، ارزآوری خوبی برای کشور داشته باشد، به دلایل مختلف می‌گندد و دورریز می‌شود.

به وقت مدیریت آب

به وقت مدیریت آب

۰۸ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۲:۴۶

 از اوایل دهه ۷۰ اعلام شد هدررفت آب در بخش کشاورزی ایران بسیار بالاست و ادامه این روند علاوه بر کاهش منابع آبی، می‌تواند کشاورزان را با روزهای سخت کم‌آبی، فرسایش خاک، فرونشست زمین و از مدار خارج‌شدن کشت بسیاری از محصولات مواجه سازد.

نور خورشید در شب‌های کرمان

نور خورشید در شب‌های کرمان

۰۶ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۱۰

یک‌سوم پروژه‌های انرژی خورشیدی کل کشور که مورد بهره‌برداری قرار گرفته، متعلق به استان کرمان است.

متهم اول در آتش‌سوزی جنگل‌ها

متهم اول در آتش‌سوزی جنگل‌ها

۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۱۱

اگر بگوییم جنگل‌ها و مراتع جزو ناامن‌ترین نقاط کره زمین به‌شمار می‌آیند، حرف بیراهی نیست. این درحالی‌ است که این اکوسیستم‌ها یکی از بی‌پناه‌ترین مناطقی هستند که طی سالیان اخیر بخش اعظمی از آنها به دلایل مختلف از بین رفته.

نسخه‌ای برای کشاورزی نوین

نسخه‌ای برای کشاورزی نوین

۲۸ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۳:۳۳

خشکسالی یکی از مهم‌ترین چالش‌های محیط‌زیستی و اقتصادی است که در سال‌های اخیر کشور ایران را به شدت تحت تأثیر قرار داده است. درحال‌حاضر، بسیاری از استان‌های کشور با کاهش چشمگیر بارندگی‌ها و کاهش سطح منابع آب زیرزمینی مواجه هستند که این وضعیت زندگی میلیون‌ها کشاورز و دامدار را به‌شدت تحت تأثیر قرار داده است.

موزه، فرهنگ ساز یا انبار تاریخ؟

موزه، فرهنگ ساز یا انبار تاریخ؟

۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۴:۴۸

اگر قرار باشد از تاریخ و تمدن یک منطقه یا قومی صحبت شود، حتما باید اسنادی برای آن وجود داشته باشد و موزه‌ها یکی از ارکان مهم حفظ هویت فرهنگی و تاریخی هر اجتماع و کشوری به‌شمار می‌آیند.با این‌که در ایران موزه‌های زیادی وجود دارد و اکثر استان‌هادرصدد حفظ میراث و داشته‌های‌شان هستند،ولی این مجموعه‌ها با چالش‌های مختلفی ازجمله کمبود منابع مالی، نیروی انسانی متخصص و مشکلات ساختاری و فنی در مسیر توسعه و مدیریت خود دست‌وپنجه نرم می‌کنند.

نجات کشاورزی با کشت دیم

نجات کشاورزی با کشت دیم

۲۱ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۲:۵۹

آمارها نشان می‌دهند که سهم تولید محصولات از اراضی دیم کشور کمتر از ۱۰درصد است. اراضی ثمربخشی که آبیاری نمی‌شوند اما می‌توانند بازده خوبی داشته باشند. البته سهم تولید دیم در دنیا حدود ۶۰درصد است و شاید قرارگرفتن ایران در کمربند خشک و نیمه‌خشک که میانگین بارندگی سالانه آن را به یک‌سوم دنیا می‌رساند باعث شده تا توجه به تولید دیم بالاتر برود.

گیاهان دارویی نیازمند نسخه‌ای شفابخش!

گیاهان دارویی نیازمند نسخه‌ای شفابخش!

۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۹:۰۷

اقلیم مناسب و تنوع آب‌وهوایی در کنار چهارفصل‌بودن موجب شده تا ایران به یکی از غنی‌ترین کشورهای دنیا از نظر پوشش گیاهی تبدیل شود. آن‌طور که آمارها نشان می‌دهند بیش از ۸۰۰۰ گونه گیاه دارویی در خاک ایران می‌روید؛ سرمایه ارزشمندی که بیش از دوبرابر میزان گیاهان دارویی موجود در اروپاست.

قبلی۲بعدی