صنعت چاپ در ایران
شرح مختصری بر چاپ سنگی
شرح مختصری بر چاپ سنگی عنوان اثری است که برای نخستین بار به صورتی کاملا مستند و دقیق در دو بخش به تاریخ و تکنیک چاپ سنگی در جهان و ایران میپردازد.
شرح مختصری بر چاپ سنگی عنوان اثری است که برای نخستین بار به صورتی کاملا مستند و دقیق در دو بخش به تاریخ و تکنیک چاپ سنگی در جهان و ایران میپردازد.
تاریخ بشریت همواره شاهد گرفتاریهای اجتماعی شامل فقر و تهیدستی، رنج و تنگدستی، یتیمی و بیسرپرستی، آوارگی و بیپناهی، کجرفتاری و انحرافات اخلاقی، معلولیت و بیماری و... بود. برای رفع این مشکل بسیاری از گروههای اجتماعی مردم شامل روحانیون و کارگزاران و اصناف و بازار و انسانهایی که به فکر چارهجویی از درماندگان بودند سعی داشتند در جهت دستگیری از نیازمندان و ستمدیدگان و در راه ماندگان اقدام کنند.
85 سال از قدمت بیمارستان نجمیه تهران میگذرد. بنیانگذار این مجموعه خیریه ملکتاج خانم فیروز، ملقب به نجمالسلطنه، فرزند شاهزاده فیروز میرزا نصرتالدوله و همایون سلطان خانم و مادر دکتر محمد مصدق است. وی خرداد 1305 و نزدیک به شش سال پیش از درگذشتش، مریضخانهای در جنب خیابان یوسفآباد، کمی پایینتر از تقاطع خیابانهای حافظ و جمهوری اسلامی ساخت و در آبان 1307 هجری شمسی / 1347 هجری قمری آن را با نام مریضخانه نجمیه بر عموم بیماران مملکت وقف کرد و طبق همین سند املاکی را در داخل و خارج شهر برای مصارف این مرکز و بیماران ضمیمه کرد و تولیت و نظارت آن را به خود و خانوادهاش واگذار کرد.
کتاب «موسسات خیریه رفاهی ـ بهداشتی در دوره رضاشاه» در پاییز 92 توسط انتشارات نشر تاریخ ایران در تیراژ 1500 نسخه روانه بازار کتاب شد. نویسنده این اثر، دکتر الهام ملکزاده عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است. این کتاب در اصل رساله دکتری نویسنده است که چند سال پیش در دانشگاه الزهرا از آن دفاع کرده بود.
ایران با توجه به موقعیت اقلیمی، زیست محیطی و استراتژیک خاصی که دارد مستعد انواع سوانح مانند زلزله، سیل، رانش و لغزش زمین، توفان، بهمن، تصادفات سطح جاده، هجوم آوارگان و خسارات ناشی از جنگ است، به همین دلیل تاسیس مراکز امداد و نجات از سالهای دور ضروری به نظر میرسید.
از اواسط جنگ جهانی دوم پس از سال 1320 و کمرنگ شدن آلمانیستایی در ایران، یکی از فعالیتهایی که شوروی در ایران آغاز کرد، دایر کردن آموزشگاه پزشکیاری و مامایی در یک مجموعه بیمارستانی بود. برنامه این بود که دانشجویان پس از اتمام دوره تحصیلی دو ساله در این آموزشگاه برای ادامه تحصیل و اخذ درجه دکتری تا زمان ایجاد آن رشته در ایران، راهی مسکو شده و پس از اتمام تحصیل در همان بیمارستان مشغول به کار شوند، اما بنا به جریانات سیاسی این آموزشگاه فقط دو دوره فارغالتحصیل داشت و پس از آن به کار آموزشگاه خاتمه داده شد، در حالی که بیمارستان تا سال 1358 فعال بود.
با استقرار ارتش سرخ و دایر شدن دوباره کنسولگری شوروی تلاشهای متعدد فرهنگی برای تحکیم روابط آغاز شد که بسیار متفاوت با دوره تزارها بود و تلاش شد خاطرات گذشته تلخ حضور روسها در دوره قاجار تکرار نگردد.
تاریخ پزشکی ایران در عصر قاجار، اواسط قرن نوزدهم میلادی دستخوش تحولات بسیاری شد؛ یکی از این تحولات، تأسیس اولین موسسه آموزشی به روش نوین بود که دارالفنون نام گرفت.
نخستین اطلاعات ما درباره به کارگیری شبنامه به اروپای قرن شانزدهم میلادی بازمیگردد. اولین بار اصلاحطلبان اروپای دوره نوزایی از این عمل برای آگاهی هم اقران خود سود جستند.
یکی از موضوعاتی که در سیر مطالعاتی تاریخ معاصر کمتر مورد توجه قرار گرفته، شب نامهها است. از دوره قاجار تاکنون، بسیاری از تشکلهای سیاسی، مذهبی و اجتماعی هنگام مواجهه با شرایط نامساعدی که حکومت برای آنان فراهم میآورد، نارضایتی خود را اعلام میکردند.