شفافیت داده‌ها، شاه‌کلید تحول سینمای ایران

کارشناسان مدرسه نقد تأکید دارند که عبور از مدیریت سلیقه‌ای تنها با استقرار نظام داده‌محور و آموزش مدیران ممکن خواهد بود

شفافیت داده‌ها، شاه‌کلید تحول سینمای ایران

۱۷ تير ۱۴۰۴ - ۱۷:۲۹

 سینما، به‌عنوان آیینه جامعه و ابزاری بی‌بدیل در شکل‌دهی به هویت فرهنگی، در ایران با آرمان‌های بلند اما چالش‌های ساختاری روبه‌روست. به‌رغم تأکید بر سینمای ملی-انقلابی، ضعف در شفافیت داده‌ها، تحلیل‌های ناکافی و مدیریت سلیقه‌ای، مانع تحقق این آرمان‌ها شده است. الگوهای جهانی مانند هالیوود نشان می‌دهند موفقیت درگرو نظام‌مندسازی، برنامه‌ریزی کلان و بهره‌گیری از داده‌هاست. این نوشتار می‌کوشد با بررسی ضرورت‌های تحول داده‌محور، راهکارهای عملیاتی برای گذار از آمارهای توصیفی به مدیریت اثربخش را تبیین کند.

جست‌وجوی عشق در ویرانه‌های استبداد

جست‌وجوی عشق در ویرانه‌های استبداد

۱۷ تير ۱۴۰۴ - ۱۲:۲۶

فیلم پیر‌پسر به کارگردانی اکتای براهنی سال ۱۴۰۰ساخته شده است و به دلیل بازی درخشان حسن پورشیرازی، فضای خاص فیلم و پرداخت قوی مضامینش، مورد توجه منتقدان قرار گرفته است. این فیلم روایت خانواده‌ای است که در سایه استبداد پدر (غلام) گرفتار شده و زندگی روزمره‌شان با خشونت پنهان و سرنوشت‌های تراژیک عجین شده است.

روایت محرم در قاب تصویر

این گزارش سعی دارد به معرفی و بررسی مجموعه‌ای از مستندهایی بپردازد که هر یک به نحوی، گوشه‌ای از ابعاد ماه محرم و عزاداری‌های آن را به تصویر کشیده‌اند. 

روایت محرم در قاب تصویر

۱۶ تير ۱۴۰۴ - ۱۵:۱۹

ماه محرم، تجلی‌گاه عشق، ایثار و ماتم حسینی است‌؛ ماهی که در جای‌جای ایران و جهان، آیین‌های سوگواری با شکوه و تنوعی بی‌نظیر برگزار می‌شود.

اقتصاد بازار، مهم‌تر از هویت ملی

طالقانی معتقد است سینمای ملی داشتن به هر قیمتی افتخار محسوب نمی‌شود، چون این مقوله تبدیل به یک ابژه شده و طرف غربی هر قدر خودمان را تحقیر کنیم، بیشتر به ما امتیاز می‌دهد

اقتصاد بازار، مهم‌تر از هویت ملی

۱۵ تير ۱۴۰۴ - ۱۶:۴۷

به جرأت می‌توان گفت ایران و جامعه ایرانی در ۱۵ روز اخیر پراتفاق‌ترین دوهفته تاریخ خود را از سر گذراند؛ از آغاز جنگ تحمیلی ۱۲ روزه تا مهمانی ۱۰ کیلومتری غدیر تا به امروز که شاهد متفاوت‌ترین محرم در ایران بوده‌ایم.

سلطه کمدی، افول درام و رشد ژانر کودک

کارشناسان مدرسه نقد در نشستی به بررسی کارنامه سه سال اخیر سینمای ایران؛ عملکرد، چالش‌ها و نیاز به آینده‌نگری پرداختند

سلطه کمدی، افول درام و رشد ژانر کودک

۱۱ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۷

در هفدهمین نشست تخصصی بررسی سینمای ایران و جهان در مدرسه نقد، تلاش کردیم با مرور سه سال اخیر و بررسی چندگانه مفاهیم کلیدی، به تحلیل وضعیت سینمای ایران بپردازیم.

پیوست سینمایی برای نفوذ تروریستی موساد

پیوست سینمایی برای نفوذ تروریستی موساد

۱۱ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۳۲

در ژوئن ۲۰۲۰ یعنی دقیقا پنج  سال پیش مینی‌سریالی به نام «تهران» ابتدا از تلویزیون اسرائیل به نمایش درآمد و سپس از شبکه‌هایی چون سینه فلیکس در فضای مجازی پخش شد.

ضدامپریالیستی ترسناک شیلیایی

۱۰ تير ۱۴۰۴ - ۱۱:۰۶

پابلو لارین، فیلمساز مؤلف شیلیایی که ساخته‌هایش به افشای اقدامات ضدمردمی دولت آمریکا در کشورهای آمریکای لاتین می‌پردازد، با یک سریال تلویزیونی تازه به دیدار تماشاگران و علاقه‌مندان می‌آید که ژانر ترس و دلهره را با ژانر سیاسی و اجتماعی ادغام می‌کند تا داستانی جذاب و پرکشش خلق کند.

بازخوانی عاشورا بر پرده نقره‌ای

بازخوانی عاشورا بر پرده نقره‌ای

۰۹ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۳۱

محرم، نه تنها یک واقعه تاریخی، بلکه یک حماسه فرهنگی و عاطفی است که ریشه در جان و ذهن مردم ایران دارد. از تعزیه و نقالی گرفته تا روضه‌خوانی و سینما، عاشورا همواره منبع الهام هنرمندان بوده اما سینمای ایران، با وجود قدمت و پتانسیل عظیم خود، تا چه اندازه توانسته است حق این حماسه را ادا کند؟ آیا پرده نقره‌ای، تصویری کامل و عمیق از عاشورا به نمایش گذاشته یا تنها به جنبه‌های تکراری و کلیشه‌ای بسنده کرده است؟

تجلی عشق هانیه و بشیرو در دمام‌های عاشورایی

تجلی عشق هانیه و بشیرو در دمام‌های عاشورایی

۰۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۷:۲۹

فیلم «به‌ خاطر هانیه» (۱۳۷۴) ساخته کیومرث پوراحمد، یکی از گنجینه‌های مهجورمانده سینمای آیینی ایران است که باوجود استقبال سرد گیشه‌ای، امروز به‌عنوان اثری پیشگام در تلفیق درام اجتماعی و مضامین عاشورایی شناخته می‌شود. داستان فیلم در روستای «تنگک» بوشهر می‌گذرد، جایی که ناخدا «زایر علو» تنها بازمانده لنجش از طوفان دریا است. 

وحدت ملی صهیونیست‌ها را غافلگیر کرد

وحدت ملی صهیونیست‌ها را غافلگیر کرد

۰۸ تير ۱۴۰۴ - ۱۲:۳۱

در روزهای حمله اسرائیل به ایران بسیاری از فیلمسازان، به‌خصوص آن‌هایی که درباره جنگ تحمیلی فیلم ساختند یا در جبهه لبنان، سوریه و غزه حضوری مؤثر داشتند، در مرکز توجه بودند‌؛ شاید به این علت که بعضی از آنها بچه جنگ بودند و با این واژه آشنایی نزدیک دارند و بهتر می‌توانند درباره جنگی که به ما تحمیل شد‌، صحبت کنند یا تحلیلی از آن ارائه دهند.

۱بعدی