طبق گزارشهای رسمی منتشرشده گروهی از افراد مسلح ناشناس با پوشش اربابرجوع، قصد ورود به ساختمان دادگستری واقع در خیابان آزادی را داشتند که با هوشیاری و واکنش سریع افسر نگهبان و سربازان حفاظت مستقر از ورود این افراد به داخل ساختمان جلوگیری شد. این اقدام شجاعانه مانع از وقوع فاجعهای بزرگتر شد اما تروریستها بلافاصله با استفاده از سلاحهای گرم و پرتاب نارنجک جنگی، درگیری مسلحانهای را آغاز کردند. صدای تیراندازیهای شدید و انفجار نارنجک در حوالی ساعت ۱۰ فضای اطراف دادگستری را به میدان نبرد تبدیل کرد. برخی منابع محلی از شنیده شدن صدای انفجار مهیبی خبر دادند که گمانهزنیهایی درباره حضور احتمالی عامل انتحاری را مطرح کردند. گروهک جیشالظلم در بیانیهای رسمی مسئولیت این حمله را برعهده گرفت و بار دیگر نشان داد که هدفی جز آسیب زدن به مردم بیگناه و ایجاد ناامنی ندارد.
این حمله تروریستی که به صورت کور و بیهدف به سمت مردم بیگناه حاضر در اطراف دادگستری صورت گرفت، متاسفانه به شهادت شش نفر و مجروحشدن ۲۲ نفر دیگر منجر شد. در میان شهدا، یک نوزاد هفتماهه بلوچ دیده میشود که این موضوع خشم و تأثر عمومی را برانگیخت. همچنین یک زن ۶۰ ساله بلوچ که هویتش هنوز شناسایی نشده و سه نفر از سربازان و عوامل انتظامی حفاظت دادگستری نیز در این حادثه به شهادت رسیدند. اکثر مجروحان از شهروندان عادی بودند که برای پیگیری امور قضایی به دادگستری مراجعه کرده بودند. برخی مجروحان به دلیل استرس و اضطراب ناشی از حادثه به مراکز درمانی مراجعه کردند و تعدادی نیز بهصورت سرپایی مداوا شدند.با شروع درگیری، نیروهای امنیتی و انتظامی بهسرعت در محل حاضر شدند.رزمندگان قرارگاه قدس نیرویزمینی سپاه و یگانهای ضدتروریسم با حضور گسترده در اطراف ساختمان، عملیات مقابله با تروریستها را آغاز کردند و پاسخ سختی به دشمن دادند. در جریان این عملیات، هر سه نفر از تروریستها که مجهز به جلیقههای انفجاری و نارنجکهای جنگی بودند، به هلاکت رسیدند. همزمان، تیمهای عملیاتی اورژانس ۱۱۵ و بیمارستان خاتمالانبیاء(ص) زاهدان با بسیج تمام امکانات، مجروحان را به مراکز درمانی منتقل کردند.
دکتر علی عبدالرزاقنژاد، دبیر ستاد بحران دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، اعلام کرد که پنج نفر از مجروحان پس از دریافت خدمات درمانی مرخص شدند اما یک نفر بهدلیل وضعیت بحرانی به بخش مراقبتهای ویژه (آیسییو) منتقل شد. سه عمل جراحی تخصصی نیز بهصورت همزمان در بیمارستانهای زاهدان برای نجات جان سایر مجروحان انجام شد.
پیگیریهای قضایی و امنیتی
حجتالاسلام محمد موحدی، دادستان کل کشور، با صدور دستوری ویژه به دادستان عمومی و انقلاب زاهدان، خواستار شناسایی فوری گروهها و شبکههای پشتپرده این اقدام تروریستی شد.
او تأکید کرد که با بهرهگیری از ظرفیتهای امنیتی و اطلاعاتی، باید هویت و ابعاد فعالیت این گروهک بهسرعت شناسایی و با عناصر پشتیبان این جنایت برخوردی قاطع و عبرتآموز صورت گیرد. وزیر کشور، اسکندر مومنی، نیز در تماس تلفنی با استاندار سیستان و بلوچستان، ضمن تسلیت به مردم این استان، دستور پیگیری ابعاد این حمله و رسیدگی فوری به وضعیت مجروحان را صادر کرد. جانشین فرمانده انتظامی سیستان و بلوچستان، سردار علیرضا دلیری، نیز اعلام کرد این حمله با حمایت رژیمصهیونیستی انجام شده و تحقیقات برای شناسایی عوامل اصلی ادامه دارد. پس از چند ساعت درگیری، عملیات پاکسازی و تأمین امنیت در اطراف دادگستری زاهدان بهطور کامل به پایان رسید و ساختمان این مجموعه تخلیه شد.
همچنین از سوی منابع امنیتی استان از مردم خواسته شده که از تصویربرداری، انتشار شایعات و دنبالکردن اخبار غیررسمی پرهیز کرده و تنها به منابع معتبر اعتماد کنند.
برخی کارشناسان معتقدند این حمله، که توسط گروهک تروریستی جیشالظلم انجام شد، بخشی از طراحی و راهبرد رژیمصهیونیستی برای جبران ناکامیهایش در برابر ایران و تضعیف انسجام داخلی کشورمان است؛ چراکه این رژیم، انتظار داشت با تشدید فشارهای نظامی، اقتصادی و رسانهای، بتواند شکافهای داخلی در ایران را عمیقتر کرده و اعتراضات اجتماعی را دامن بزند، نهتنها به اهداف خود نرسید، بلکه شاهد انسجام بیسابقهای در میان مردم ایران بود. حمایت گسترده اقشار مختلف جامعه از پاسخ قاطع ایران به تجاوزات رژیم صهیونیستی، از اقوام بلوچ و کرد تا دیگر گروههای قومی و مذهبی، نشاندهنده وحدت ملی در برابر دشمن خارجی بود.این انسجام که در قالب حمایت از نیروهای مسلح و سیاستهای دفاعی کشور بروز یافت، ضربهای سنگین به راهبرد رژیمصهیونیستی برای ایجاد تفرقه داخلی وارد کرد.
بهرهگیری دشمن از گروهکهای تروریستی
شکست رژیمصهیونیستی در جنگ ۱۲ روزه، بهویژه ناکامی در ایجاد ناآرامیهای داخلی در ایران، به نظر این رژیم را وادار به تغییر رویکرد کرده است. گمانهها مبنی بر این موضوع است که رژیمصهیونیستی با حمایت مالی، اطلاعاتی و لجستیکی از گروهکهای تروریستی مانند جیشالظلم و گروههای شبهنظامی کرد در مناطق مرزی ایران، بهدنبال ایجاد هستههای ترور کور است. این حملات، مانند آنچه در زاهدان رخ داد، با هدف ایجاد ناامنی، تضعیف اعتماد عمومی به نیروهای امنیتی و انتظامی و مشغول کردن توان داخلی ایران به مسائل امنیتی طراحی شده که دارای راهبردی چندلایه است. این حملات که قربانیان آن عمدتا شهروندان بیگناه ازجمله زنان و کودکان بودند، برای ایجاد حس ناامنی و بیثباتی در مناطق مرزی طراحی شدهاند.
همچنین با افزایش حملات تروریستی در مناطق حساس مانند سیستان و بلوچستان و کردستان، رژیمصهیونیستی تلاش دارد تمرکز ایران را ازدشمن اصلی،یعنی خود این رژیم،به مسائل داخلی معطوف کند.رژیمصهیونیستی بابهرهگیری از گروهکهایی که در مناطق قومیتی فعالیت میکنند، سعی در تحریک احساسات قومی و ایجاد شکاف میان اقوام ایرانی دارد. با این حال، وحدت ملی نشاندادهشده درجریان جنگ تحمیلی ۱۲روزه و واکنش همدلانه اقوام بلوچ و کرد به این حملات، نشاندهنده شکست این بخش از راهبرد دشمن است.
گفتنی است گروهک جیشالظلم که مسئولیت حمله زاهدان را برعهده گرفته، ازجمله گروههای نیابتی برخوردار از حمایت مستقیم رژیمصهیونیستی و برخی کشورهای منطقه است.
پاسخ و بیداری ایران
ایران، با آگاهی از این راهبرد، اقدامات قاطعی را در دستور کار قرار داده است. دستگاههای امنیتی و اطلاعاتی، ازجمله قرارگاه قدس نیرویزمینی سپاه و وزارت اطلاعات، با هماهنگی کامل در حال شناسایی شبکههای پشتیبانی این گروهکها هستند. دستور دادستان کل کشور برای پیگیری قضایی و شناسایی عوامل پشتپرده، نشاندهنده عزم جدی نظام برای ریشهکن کردن این تهدیدات است. همچنین، تقویت وحدت ملی و آگاهسازی عمومی در مناطق مرزی از طریق رسانهها و نهادهای فرهنگی، بخشی از استراتژی مسئولان کشور برای خنثیسازی این توطئههاست. حضور پررنگ نیروهای امنیتی در صحنه حادثه زاهدان و خنثیسازی بخش عمدهای از حمله، نشان داد ایران از آمادگی لازم برای مقابله با این تهدیدات برخوردار است.
با این حال، تداوم حمایتهای خارجی از گروهکهای تروریستی، نیازمند هوشیاری مستمر و تقویت زیرساختهای امنیتی در مناطق مرزی است.