به گزارش
جام جم آنلاین، محمد علایی شنبه شب در نشست تخصصی «بحران آب مشهد، نقش شهروندان در مدیریت مصرف آب و تاثیر رسانهها بر مصرف بهینه» که به همت فرهنگسرای تخصصی محیط زیست در مشهد برگزار شد، افزود: طبق گزارش شرکت آب و فاضلاب در شرایط کنونی ۲۷۰ میلیون متر مکعب آب شرب در مشهد مصرف، که از این میزان بین ۸۵ تا ۹۰ درصد آن به فاضلاب تبدیل میشود.
وی بیان کرد: از این میزان سالی ۱۳۰ میلیون متر مکعب پساب به سد کشف رود وارد میشود که این میزان آسیب جدی به سلامت جامعه وارد میکند، چراکه آب کثیف و ناسالمی است و با آن کشاورزی صورت میگیرد.
رییس کمیسیون آب و محیط زیست اتاق بازرگانی خراسان رضوی ادامه داد: فاضلاب شهری غنی از کودهای شیمیائی پتاسیم، کلسیم، نیتروژن و آمونیاک است که در کشاورزی سبب رشد خوب محصولات میشود.
علایی بیان کرد: ما در ایران حدود ۷۰ تا ۸۰ میلیارد متر مکعب آب در بخش کشاورزی و ۹ میلیارد در بخش شرب و بهداشت مصرف میکنیم.
وی تاکید کرد: طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی ۳۰ درصد محصولات کشاورزی ما از مزرعه تا خانه به ضایعات تبدیل میشود که این عدد در کشورهای پیشرفته بین صفر یا یک درصد است.
به گفته وی، مصرف آب کشاورزی در خراسان رضوی حدود چهار میلیارد مترمکعب و ضایعات محصولات کشاورزی استان نیز ۳۰ درصد است.
انتقال آب از عمان توجیه اقتصادی ندارد
علایی با بیان اینکه هیچ رفرنس علمی انتقال آب از راه دور را تایید نمیکند، افزود: طول طرح انتقال آب از عمان به مشهد هزار و ۶۵۰ کیلومتر است که ۶ میلیارد دلار اعتبار لازم دارد تا این طرح عملی شود.
به گفته وی، اگر عمر مفید تاسیسات طرح هم ۱۰۰ سال باشد، اما هزینه انتقال یک متر مکعب آب از دریای عمان به مشهد کمتر از پنج تا ۶ یورو یعنی بین پنج تا ۶ میلیون ریال خواهد بود که توجیه اقتصادی ندارد.
این مسوول بیان کرد: ۱۰۰ میلیارد مکعب میانگین آب تجدیدپذیر در ایران است، در حالی که در عربستان یک میلیارد مترمکعب و در امارت صفر است، چراکه باران در این کشورها بسیار کم است.
تبخیر آب در ایران ۳۰ درصد بیشتر از میانگین جهانی است
مدیرعامل اسبق شرکت آب منطقهای استان خراسان رضوی گفت: میانگین بارش در ایران یک سوم میانگین جهانی است و از این مقدار بارش در ایران کمتر از ۳۰ درصد به دست ما میرسد.
علایی اضافه کرد: بیش از ۷۰ درصد آن توسط گرمای هوا و گیاهان تبخیر و تعریق میشود که این تبخیر و تعریق ۳۰ درصد بیشتر از میانگین جهانی است.
وی با بیان این که ایران روی کمربند خشک شمالی قرار دارد، افزود: در کمربند خشک شمالی در شهرهای بزرگی همچون تهران، مشهد، کرمان، قزوین، اصفهان، شیراز و ... نباید جمعیت زیاد ایجاد و آن را توسعه داد، چراکه شرایط تامین آب و مدیریت آلودگی هوا در این مناطق را نمیتوان به درستی انجام داد.