سیستم درمان سیستان و بلوچستان نیازمند پرستاری

سیستم درمان سیستان و بلوچستان نیازمند پرستاری

کمبود مراکز درمانی و تخت بیمارستانی در مقابل حجم بالای مراجعات بیماران، کمبود تجهیزات و فرسودگی امکانات موجود در کنار عدم‌تناسب سرانه پزشک عمومی و متخصص نسبت به جمعیت، وضعیت نامناسبی در حوزه بهداشت و درمان سیستان و بلوچستان به‌وجود آورده که این موضوع در جنوب استان حادتر است.
کد خبر: ۱۵۱۱۴۷۶
نویسنده شهرزاد رحمتی - گروه ایران
 
با این‌که در دولت‌های قبل اعتبار زیادی برای ساخت بیمارستان و افزایش تخت اختصاص یافته بود اما هیچ اتفاق مثبتی در این بخش رخ نداده و معضلات همچنان پابرجاست. بیمارستان ۵۴۰ تختخوابی چابهار از جمله پروژه‌هایی است که کلنگ آن در سال ۱۳۹۷ به زمین خورده اما تا‌کنون هیچ اقدامی در جهت ساختنش صورت نگرفته است.
مشکل کمبود مراکز درمانی و از آن مهم‌تر کمبود پزشک عمومی و متخصص، گریبان سیستان‌وبلوچستان را چسبیده و همین امر باعث شده در برخی بیمارستان‌ها انتظار طولانی برای پذیرش بیماران حتی در بخش اورژانس به‌وجود بیاید. بنابراین بیماران باید خودشان انتخاب کنند که می‌توانند مدت زیادی منتظر ویزیت یک پزشک متخصص بمانند یا قید درمان در شهر و استان خود را بزنند و راهی استان‌های دیگر شوند. این در حالی‌ است که به‌عنوان مثال اگر کسی بخواهد از چابهار به نزدیک‌ترین بیمارستان برود صدها  کیلومتر راه طی کند.
معضلات کمبودهای بهداشتی و درمانی درجنوب سیستان‌و‌بلوچستان و به‌خصوص در چابهار به‌عنوان بزرگ‌ترین بندر اقیانوسی ایران بیش از مناطق دیگر به چشم می‌خورد. وقتی نام چابهار مطرح می‌شود، منطقه‌ای مهم و استراتژیک در اذهان شکل می‌گیرد.در‌حالی چابهاربه‌عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران ازجایگاه ویژه‌ای درسیاست‌های اقتصادی و ترانزیتی کشور برخوردار است که این منطقه می‌تواند نقشی کلیدی در تجارت بین‌المللی، توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال ایفا کند. با این ‌حال حاشیه‌نشینی، ضعف زیرساخت‌های شهری و کمبود امکانات خدماتی و درمانی به چالشی جدی در مسیر پیشرفت این بندر تبدیل شده است.بیمارستان امام علی(ع) به‌عنوان تنها بیمارستان چابهار از‌ جمله مراکز درمانی به‌شمار می‌آید که مدت‌هاست مورد انتقاد و گله مراجعه‌کنندگان، بیماران و حتی ساکنان این بندر قرار گرفته است.
   
کلنگی که روی زمین مانده
کمبودهای امکاناتی و تجهیزاتی چابهار در حوزه بهداشت و درمان و قول‌ها و وعده‌ها جهت رفع آنها به سال‌ها قبل برمی‌گردد. آذرماه ۱۳۹۵ بود که قرار شد کلنگ ساخت بیمارستان ۵۴۰ تختخوابی در این منطقه به زمین بخورد اما همین کلنگ دو سال روی هوا ماند تا نهایتا در دی‌ماه ۱۳۹۷ با حضور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی وقت به زمین رسید ولی روی هوا ماندن و زمین خوردن کلنگ خیلی به حال چابهاری‌ها فرق نمی‌کرد، چون حالا بعد از گذشت حدود هفت سال از آن اتفاق، کوچک‌ترین پیشرفتی در ساخت بیمارستان ۵۴۰ تختخوابی دیده نمی‌شود و معلوم نیست چطور پروژه‌ای به این مهمی در لابه‌لای کارهای مسئولان گم شده است.در همین رابطه اواخر سال گذشته، استاندار سیستان و بلوچستان با تاکید بر این‌که احیای پروژه بیمارستان۵۴۰ تختخوابی در دستور کار دولت قرار دارد، گفته بود: «در سفر رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور به جنوب استان، بیش از۱۰توافق مهم به امضا رسید که از ‌جمله آنها می‌توان به برنامه‌ریزی برای آغاز عملیات ساخت بیمارستان چابهار اشاره کرد.» آغازی که هنوز شروع نشده و زمین بیمارستان چشم انتظار عزم مسئولان برای عملی کردن حرف‌ها و وعده‌های‌شان به‌سر می‌برد.دکتر عباس بلوچی، رئیس دانشکده علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی چابهار هم با اشاره به کمبود حدود ۲۰۰۰ تخت بیمارستان و وجود تنها ۳۲۵ تخت برای شش شهرستان و سرانه کمتر از نیم‌تخت به ازای هر ‌هزار نفر می‌گوید: «سه شهرستان دشتیاری، قصرقند و زرآباد در جنوب سیستان و بلوچستان حتی یک تخت بیمارستانی ندارند و نیاز است توجه ویژه برای آغاز ساخت بیمارستان شود تا شاهد ارتقای شاخص سلامت باشیم.»تمام اینها در شرایطی است که چابهار در حال تبدیل شدن به یکی از قطب‌های مهم اقتصادی کشور است اما هنوز زیرساخت کافی در آن وجود ندارد و متخصصان هم رغبتی به فعالیت در این منطقه از خود نشان نمی‌دهند. ادامه این روند و کمبود پزشک متخصص می‌تواند این بندر مهم را درگیر بحران جدی کند.

بیمه‌شدگان نیازمند حداقل ۳ بیمارستان
بالا بودن هزینه‌های بستری و درمان در مراکز خصوصی موجب شده تا بیماران اجبارا سراغ بیمارستان‌های دولتی بروند؛ بیمارستان‌هایی که از کمبود امکانات، تجهیزات، پزشک و پرستار رنج می‌برند وبیمار باید علاوه برتحمل درد و رنج، ساعت‌ها انتظار ومعطلی را نیزبه جان بخرد.در زابل بیمارستان تامین اجتماعی این شهرستان با مشکلات کمبود پزشک متخصص و فضای محدود درمانی و تعداد کم تخت‌ها مواجه است.با توجه به آمار بیمه‌شدگان،‌ سازمان تامین اجتماعی باید حداقل سه بیمارستان در این شهرستان داشته باشد اما همین تک بیمارستان هم تنها ۵۵ تخت مصوب دارد و این ظرفیت به‌هیچ‌وجه پاسخگوی نیازهای جمعیتی زابل نیست.به گفته رئیس بیمارستان تأمین اجتماعی زابل، قوانین خاص دانشگاه علوم پزشکی، امکان جذب پزشکان متخصص را محدود کرده و همین امر موجب شده در زمینه جراحی و تخصص‌های گوش، حلق و بینی با کمبود پزشک مواجه باشد.
احمد مهاجرقائنی توضیح می‌دهد که طبق دستورالعمل‌ها، داروخانه تامین اجتماعی باید فقط در شیفت صبح فعال باشد اما شیفت عصر را به خاطر مردم فعال نگه داشتیم. تمام خدمات بیمارستان ۲۴ ساعته فعال است و برای بیمارانی که نیاز به خدمات دارند، هیچ محدودیتی وجود ندارد. 
newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰