ظروف مناسب
از ظروف شیشهای تمیز و دربسته با درجه غذایی یا ظروف پلاستیکی سفت و محکم که فاقد ماده بیسفنول هستند، استفاده کنید. این ظروف بهترین گزینه برای حفظ کیفیت و ایمنی شیر هستند. کیسههای پلاستیکی که بهطور خاص برای جمعآوری و نگهداری شیر مادر طراحی شدهاند نیز انتخاب خوبی محسوب میشوند. این کیسهها معمولا ضخیمتر و بهداشتیتر از کیسههای معمولیاند. در نظر داشته باشید کیسههای پلاستیکی که در آشپزخانه برای مصارف عمومی استفاده میشوند، برای نگهداری شیر مادر مناسب نیستند، زیرا ممکن است حاوی مواد مضر باشند یا بهراحتی پاره شوند. ضمن اینکه کیسههای یکبار مصرف بطری شیر هم معمولا نازک هستند و برای نگهداری طولانیمدت شیر مادر طراحی نشدهاند.
بهترین روشهای نگهداری
نگهداری صحیح شیر مادر نیازمند دقت و توجه به جزئیات است. توصیه میشود روی هر ظرف، تاریخ دقیق دوشیدن شیر را با خودکار ضدآب یا روی برچسب مخصوص بنویسید. اگر شیر قرار است در مهدکودک یا توسط فرد دیگری به نوزاد داده شود، نام نوزاد را نیز فراموش نکنید. این کار به شما کمک میکند تا از قدیمیترین شیر ابتدا استفاده کنید. ظروف شیر را در قسمت عقب یخچال یا فریزر قرار دهید. این قسمتها معمولا خنکترین و پایدارترین دما را دارند و از باز و بسته شدن مکرر در که باعث تغییر دما میشود، در امان هستند.اگر به یخچال یا فریزر دسترسی ندارید، شیر دوشیده شده را در یک محفظه عایق با پکهای یخ نگهداری کنید. این روش برای حداکثر یک روز و بهمدت ۲۴ ساعت مناسب است. ظروف را با مقداری شیر پر کنید که معمولا برای یک وعده نوزاد کافی است، یعنی حدود ۶۰ تا۱۲۰ میلیلیتر. همچنین، داشتن چند ظرف کوچکتر (۳۰ تا ۶۰ میلیلیتر) برای مواقع غیرمنتظره یا زمانی که نوزاد مقدار کمی شیر مینوشد، بسیار مفید است. این کار از هدر رفتن شیر جلوگیری میکند. هیچگاه ظروف را برای فریز کردن تا انتها پر نکنید، چون شیر هنگام یخزدن منبسط میشود و پر کردن کامل ظرف ممکن است باعث ترک خوردن یا باز شدن در آن شود. حدود ۲ تا ۳ سانتیمتر از فضای بالای ظرف را خالی بگذارید. اما یکی از سؤالهای رایج مادران جوان این است که آیا میتوان شیر تازه دوشیده شده را به شیری که قبلا ذخیره کردهاید اضافه کرد؟ پاسخ بله است اما با یک شرط مهم؛ آن هم اینکه قبل از اضافه کردن به شیر سرد شده در یخچال یا فریزر، ابتدا شیر تازه را خوب خنک کنید. هرگز شیر گرم را به شیری که در حال یخ زدن است یا کاملا یخ زده، اضافه نکنید. این کار باعث میشود شیر نیمه یخزدایی شود و تمام خواص خود را از دست بدهد.
مدت زمان مجاز نگهداری شیر مادر
زمان نگهداری شیر مادر به دمایی که در آن ذخیره میشود، بستگی دارد. اگر قرار است در دمای اتاق یعنی حدود ۲۷درجه سانتیگراد یا کمتر باشد، حداکثر ۶ ساعت تا انقضا مهلت دارید. به دلیل گرم بودن هوا، بهتر است شیر را در عرض ۴ساعت استفاده یا نگهداری کنید. در محفظه عایق با پک یخ: حداکثر تا یک روز (۲۴ ساعت). در دمای یخچال، یعنی حدود ۴ درجه سانتیگراد یا کمتر، حداکثر تا ۴ روز. در فریزر عمیق، یعنی حدود منفی ۱۸ درجه سانتیگراد یا کمتر هم حداکثر تا ۱۲ ماه زمان داریم اما برای حفظ بهتر کیفیت و مواد مغذی، توصیه میشود که شیر در عرض شش ماه اول مصرف شود. در نهایت، فراموش نکنید که ذخیرهسازی طولانیمدت شیر مادر، بهخصوص در یخچال یا فریزر، میتواند به کاهش مقدار ویتامین C موجود در آن منجر شود.