به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا، روزنامه نیویورک تایمز نوشت: سعد الحریری نخست وزیر لبنان که متعهد قدیمی سعودیها به شمار می آید، ماه گذشته با تصور اینکه قرار است با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در صحرا اردو بزند به ریاض سفر کرد اما در ازاء، از تلفن شخصیاش محروم و از محافظانش جدا شد و از سوی مقامات سعودی مورد اهانت قرار گرفت. وی سپس یک متن استعفا دریافت کرد و مجبور شد آن را در یک شبکه تلویزیونی سعودی قرائت کند.
به نظر می آید که این دلیل واقعی فراخوانده شدن سعد الحریری به ریاض پایتخت عربستان بود: استعفا تحت فشار سعودیها و سرزنش کردن ایران برای وضعیت منطقه، به گونهای که یک کارمند به نظر میآمد تا رهبر یک کشور مستقل. حریری حتی پیش از قرائت استعفانامهاش اجازه نیافت به خانهای که در عربستان دارد، برود و مجبور شد از نگهبانان بخواهد برایش از خانه کت و شلوار بیاورند.
این ماجرا عجیب و غریب تنها فصلی از داستان ولیعهد جوان و جاهطلب سعودی بود که به وضوح مصمم به تکان دادن ساختار قدرت نه تنها در کشورش، بلکه در کل منطقه بوده است. وی در خانه نیز صدها شاهزاده و بازرگان را به اتهام فساد مالی بازداشت کرد. بن سلمان همچنین در یمن جنگ به راه انداخت و به مقابله با قطر پرداخت.
روزی که آقای حریری ملزم به گزارش به ریاض شد، تنها یک گروگان در نبرد تمام عیار ولیعهد عربستان بود، تا با رقیب منطقهای قدیمی عربستان، یعنی ایران مقابله کند.
این حقیقت پشت پرده استعفای عجیب سعد الحریری در عربستان سعودی بوده است که توسط شماری از مقامات غربی، لبنانی و منطقهای و کسانی که با او در تماس هستند، فاش شد.
محمد بن سلمان به دنبال این بود که نخست وزیر کشوری دیگر را که ظاهرا فرمانبردار حامیان سعودیاش نبود، بیرون بکشد و این پیام را ارسال کند: اکنون زمان آن بود که حزبالله متحد ایران در منطقه و سازمان قدرتمند شیعی لبنان که با نفوذترین بازیگر سیاسی این کشور به شمار می آید، متوقف و از قدرتمندتر شدنش جلوگیری شود.
این روزنامه آمریکایی در ادامه گزارش خود به انتشار جزئیات دیگری از اتفاقات روزهای پیش از استعفای نخست وزیر لبنان پرداخت و نوشت: آقای حریری روز سوم نوامبر با علی اکبر ولایتی یک مقام ارشد ایرانی دیدار و از همکاری ایران با لبنان قدردانی کرد. احتمالا همین مسئله کاسه صبر سعودیها را لبریز کرد.
یک مقام ارشد لبنانی گفت که آقای حریری چند ساعت بعد یک پیام از پادشاه عربستان دریافت کرد که باید به ریاض برود. یک تحلیلگر لبنانی نیز در این باره گفت: نخست وزیر به عربستان دعوت شد تا یک روز را در صحرا با ولیعهد سعودی بگذراند. اما زمانی که در ریاض فرود آمد، مقامات سعودی وی را به خانه بردند و به او گفتند که به جای پادشاه منتظر ولیعهد باشد. وی از ساعت شش بعدازظهر تا یک بامداد منتظر ماند اما هیچکس نیامد.
صبح روز بعد نیز وی نتوانست با ولیعهد دیدار کند. حریری بدون حضور مقامات رسمی سوار خودروی خود شد تا به این دیدار برود اما به گفته مقامات لبنانی به جای دیدار با محمدبن سلمان از سوی مقامات سعودی مورد بدرفتاری قرار گرفت.
مقامات لبنانی ساعات بین ورود سعد الحریری به ریاض و اعلام استعفایش را یک جعبه سیاه می نامند و مایل نیستند نخست وزیر را برای ارائه جزئیات تحت فشار قرار دهند. وقتی یکی از آنها از حریری در اینباره سوال می پرسد، وی تنها به زمین نگاه کرده و می گوید: بدتر از آن چیزی بود که فکر می کنید.
به نوشته نیویورک تایمز ، عربستان سعودی ابزارهای متعددی برای استفاده علیه حریری در اختیار دارد. این کشور می تواند تهدید به اخراج 250 هزار کارگر لبنانی در عربستان کند و به اقتصاد لبنان آسیب بزند و از آنجایی که حریری یک شهروند دو تابعیتی سعودی-لبنانی است و قراردادهای تجاری متعددی در عربستان دارد، سعودی ها به راحتی می توانند او را به دلایل شخصیاش تهدید کنند. یک دیپلمات عرب گفته است که سعد الحریری تهدید به اتهامات فساد مالی شده بود. ماجرای استعفای حریری با دخالت فرانسه، آمریکا، مصر و دیگر کشورها به توافقی ختم شد که اجازه داد نخست وزیر لبنان سرانجام عربستان را ترک کند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب