به گزارش جام جم آنلاین از فارس، شورای امنیت سازمان ملل متحد امروز چهارشنبه برای بحث درباره ششمین گزارش «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل درباره اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ این شورا تشکیل جلسه داد.
«رزماری دی کارلو»، معاون دبیرکل سازمان ملل در امور سیاسی در این جلسه پایبندی ایران به برجام را یادآور شد. وی از خروج آمریکا از این توافق ابراز تأسف کرد.
نماینده اتحادیه اروپا در این نشست هم ضمن تأیید پایبندی ایران به برجام گفت: برخی مسائل خارج از حیطه این توافق بر آن سایه انداختهاند.
وی به آزمایش های موشکی ایران اشاره کرد و از ایران خواست آنها را متوقف کند.
«مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا ادعا کرد که یکی از مسئولان نظامی ایران گفته که ایران قادر به ساخت موشک هایی با برد بالای ۲۰۰۰ کیلومتر است.
پمپئو ادعا کرد آزمایش های موشکی ایران بعد از حصول توافق هستهای افزایش یافته است.
وی با بیان این ادعا که ایران از چندین قطعنامه شورای امنیت سرپیچی کرده گفت: «ایالات متحده هیچگاه این را تاب نخواهد آورد و هر کشوری که به دنبال صلح و امنیت است هم نباید آن را تاب بیاورد.»
وزیر خارجه آمریکا مدعی شد ایران از حسن نیت کشورهای دنیا سوءاستفاده کرده و اکنون صاحب بزرگترین زرادخانه موشکی در منطقه خاورمیانه (غرب آسیا) است.
وی همچنین ادعا کرد ایران امروزه بزرگترین میزان موشک های بالستیک در منطقه را در اختیار دارد. او گفت برجام سبب نشده که تولید و آزمایش موشک های بالستیک ایران کاهش یابد.
پمپئو در بخش دیگری از اظهاراتش گفت: آمریکا به دنبال بازگرداندن محدودیت های وضع شده توسط سازمان ملل علیه برنامه موشکی ایران در قطعنامه ۱۹۲۹ است.
وزیر خارجه آمریکا گفت: شورای امنیت نباید محدودیت های تسلیحاتی علیه ایران را در سال ۲۰۲۰ بردارد.
وی ادامه داد: «این شورا، علاوه بر رسیدگی به فعالیت های موشکی ایران نباید محدودیت های تسلیحاتی [علیه ایران] را در سال ۲۰۲۰ بردارد.»
نماینده فرانسه تصریح کرد: تا زمانی که ایران به تعهداتش پایبند باشد فرانسه هم تعهداتش ذیل برجام را اجرا خواهد کرد.
وی گفت: برخی از رفتارهای ایران، به ویژه برنامه موشکی همسو با قطعنامه ۲۲۳۱ نیست.
«واسیلی نبنزیا»، نماینده روسیه گفت: مسائل خارج از برجام نباید برای اخلال در آن مورد استفاده قرار گیرند.
او با انتقاد از آمریکا گفت: این کشور قطعنامهای که خودش آن را تأیید کرده اجرا نمیکند و در صدد تنبیه سایر کشورها اجرای بابت آن است.
نبنزیا افزود: «ما با وضعی متناقض مواجه هستیم که یکی از اعضا نه فقط به صراحت از اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ که خودش تأیید کرده امتناع میکند بلکه تلاش میکند تمامی دیگر اعضا را بابت اجرای آن مجازات کند.»
نماینده روسیه گفت: «در حال حاضر، تنها راه حفظ توافق اجرای موشکافانه آن توسط تمامی کشورهای باقیمانده [در برجام] است.»
وی ادامه داد: گزارش گوترش درباره قطعنامه ۲۲۳۱ یکی دیگر از ادلههایی است که پایبندی نامشروط ایران به تعهداتش در برجام را نشان میدهد و این موضوعی است که همواره در گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم تأیید میشود.
نماینده روسیه درباره جنجالسازیهای کشورهای غربی درباره برنامه موشکی ایران هم گفت: در متن قطعنامه «در کل، آزمایشهای موشکی منع نشدهاند.»
وی افزود: «آقای رئیس، خروج آمریکا از برجام، لطمهای جدی به نظام منع اشاعه و منافع امنیتی در خاورمیانه وارد کرده است. وقت آن است که اقدامات یکجانبه کنار گذاشته شوند. تاریخ نشان میدهد آنها محکوم به شکست هستند.»
نماینده روسیه به انتقادات نمایندگان کشورهای غربی از فعالیتهای منطقهای ایران هم پاسخ داد.
او گفت: «بسیاری از همکاران ما، طبق روالی معمول تلاش میکنند از چارچوب جلسه امروز برای بحث درباره فعالیت های منطقه ای ایران استفاده میکنند و طوری وانمود میکنند که گویا ایران منبع تمام آشفتگیها در منطقه است.»
نماینده روسیه اضافه کرد: «چیزی که آنها هرگز مطرح نمیکنند پیشنهادهای واقعی در خصوص این موضوع است طوری که این برداشت در ما ایجاد میشود که تنها هدف آنها دامن زدن بیشتر به فضای ضدایرانی و سیاه نمایی علیه از ایران است.»
نبنزیا با اعلام مخالفت روسیه با این رویکرد گفت: این کشور از تدوین راهکاری جامع و فراگیر در این خصوص حمایت میکند.
نماینده چین گفت: واقعیتهای عملی نشان میدهند که برجام توافقی موثر بوده است.
او گفت: چین تلاشهای ایران برای اجرای قطعنامه و برجام را تحسین میکند و امیدوار است ایران به اجرای تعهداتش ادامه دهد.
وی از خروج آمریکا از توافق هستهای هم ابراز تأسف کرد.
چین همچنین تأکید کرد ایران بارها اعلام کرده که به دنبال سلاح هستهای نیست و موشکهایش برای قابلیت حمل کلاهک هستهای طراحی نشدهاند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد