در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جام جم آنلاین از فارس، اجلاس فوقالعاده سران عرب سحرگاه امروز در مکه مکرمه برگزار شد.
این اجلاس خارج از روند معمول اجلاس سالانه سران عرب بود که به دعوت سلمان بن عبدالعزیز شاه سعودی برگزار شد.
شاه سعودی هنگام دعوت به اجلاس فوقالعاده سران عرب و سران شورای همکاری خلیج فارس، «بررسی پیامدهای» حمله پهپادی ارتش یمن به تأسیسات نفتی سعودی و همچنین حادثه فجیره امارات را علت این دعوت خود اعلام کرد.
این بیانیه در حالی منتشر شد که «برهم صالح» رئیس جمهور عراق، به دلیل متهم کردن ایران به آن معترض شد و گفت که در تدوین آن از نظر عراق استفاده نشده و کشورش به آن معترض است.
طبق گزارش وبگاه روزنامه «الریاض» عربستان، بندهای بیانیه پایانی این اجلاس به شرح زیر است.
1- در بند نخست، حوثی های یمن «تروریستهای مورد حمایت ایران» توصیف شدهاند؛ «محکومیت اقداماتی که شبهنظامیان تروریست حوثی، مورد حمایت ایران انجام دادهاند. از فرستادن پهپاد به سوی دو ایستگاه پمپاژ نفت در داخل عربستان سعودی و اقدامات خرابکارانه علیه کشتیهای تجاری در آبهای منطقهای کشور امارات عربی متحده».
2 - «تأکید بر اینکه کشورهای عربی برای بازیابی ثبات امنیتی در منطقه تلاش میکنند و تنها راه واقعی برای این هدف، احترام همه کشورهای منطقه به اصل حسن همجواری و امتناع از استفاده از زور یا وانمود کردن به آن و امتناع از دخالت در امور داخلی کشورها و نقض حاکمیت آنهاست. رفتار جمهوری اسلامی ایران در منطقه منافی این اصول و از بینبرنده اقتضاهای اعتماد و در نتیجه تهدید مستقیم و خطرناک امنیت و ثبات در منطقه است. تأکید میشود که روابط همکاری با کشورهای عربی و جمهوری اسلامی ایران باید بر اساس اصل حسن همجواری و عدم دخالت در امور داخلی کشورهای و احترام به حاکمیت آنها باشد».
3- «تأکید بر همبستگی و انسجام کشورهای عربی با یکدیگر در مقابل دخالتهای مستقیم یا غیرمستقیم ایران در امور داخلی این کشورها با هدف ناامن کردن و بیثباتسازی آن. تأکید بر راههای همکاری و هماهنگی در مقابله با خطرات ناشی از این مسئله».
4- «محکومسازی عملیات شلیک موشکهای بالستیک ساخت ایران به عربستان از خاک یمن توسط شبه نظامیان حوثی تابع ایران. این مسئله، تهدیدی برای امنیت ملی عربی و تأکید بر حق عربستان سعودی در دفاع از خاک خود طبق منشور سازمان ملل و تأکید بر کمک به آن در اقداماتی است که [ریاض] علیه این تجاوزها در چارچوب قوانین بینالملل اتخاذ میکند.
5 - محکومسازی ادامه حمایت مستمر ایران از شبه نظامیان حوثی مخالف دولت قانونی در یمن».
6 - ابراز انزجار از دخالتهای مستمر ایران در امور داخلی بحرین و کمک به تروریسم و آموزش تروریست ها و قاچاق سلاح و مواد منفجره و اختلافافکنی با هدف بیثبات سازی و ناامن کردن بحرین و محکومیت این اقدامات.
7 - در بند هفتم، ادعای همیشگی امارات در خصوص جزایر ایرانی تکرار شده است: «محکومسازی استمرار اقدام ایران در اشغال جزایر سه گانه امارات و تأیید اقدامات و همه ابزارهای مسالمتآمیز که امارات برای بازپسگیری حاکمیت خود بر جزایر اشغالی به کار میگیرد.
8 - ادامه محدودیت [ممنوعیت] برای شبکههای ماهوارهای مورد حمایت ایران روی ماهوارههای عربی.
9- تشدید فشارهای دیپلماتیک کشورهای عربی با کشورها و سازمانهای منطقهای و بینالمللی برای تمرکز بر اقدامات ایران که امنیت و صلح منطقه را به خطر میاندازد و درخواست از جامعه بنیالملل برای اتخاذ موضعی قاطع برای مقابله با ایران و فعالیتهای ثباتزدا در منطقه و ایستادن با قاطعیت و قدرت مقابل تلاشهای ایران که امنیت انرژی و آزادی و سلامت تأسیسات دریایی در خلیج ... [فارس] و گذرگاههای آبی دیگر را تهدید میکند؛ چه ایران این کار را بکند چه بازوهایش در منطقه.
10 - محکوم کردن دخالت ایران در بحران سوریه و تبعات خطرناک آن برای آینده، حاکمیت، امنیت، استقلال و وحدت ملی و سلامت منطقهای آن. چنین دخالتی، در خدمت تلاشهای حل بحران سوریه طبق محتوای [بیانیه] ژنو-یک نیست. در خصوص تصمیمهای بینالمللی مرتبط با مسئله فلسطین، مسئله اصلی [کشورهای] عربی سران بر تعهد خود به تصمیمهای اجلاس [سالانه] بیستونهم سران عرب در ظهران یعنی «اجلاس قدس» و همچنین تصمیمات اجلاس سیاُم سران عرب در تونس تأکید کردند.
رئیس جمهور عراق به این بیانیه اعتراض و تأکید کرده است که در تدوین آن از بغداد نظرخواهی نشده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد