البته در اکتشافات باستان شناسی دفن مشترک یک زوج در تابوتهایی جداگانه و مدفون در یک اتاق یا در یک تابوت مشترک مرسوم است و بیانگر روابط خانوادگی آنهاست.
پیشتر در ایران نیز چنین اسکلتهایی را باستانشناسان یافته بودند. نمونه مشهور «عشاق حسنلو» نامی است که باستانشناسان بر دو اسکلت انسانی نهادهاند که سال 1351 شمسی/ ۱۹۷۲میلادی در تپه حسنلو در نزدیکی شهر نقده در استان آذربایجانغربی کشف شد.
باستانشناسان تخمین میزنند آن دو اسکلت متعلق به ۸۰۰سال پیش از میلاد هستند و چنان در کنار هم قرار گرفتهاند که به نظر میرسد پیش از مرگ، یکدیگر را میبوسیدهاند.
اما این بار کشف جفت اسکلت دیگری در چین باستانشناسان را شگفتزده کردهاست، یافتن اسکلت زوجی در گورستانی باستانی در چین است که یکدیگر را در آغوش گرفتهاند و عشقی ابدی را از دوران خود به یادگار گذاشته اند.
نگاه یکتایی که این جفت اسکلت به عشق، زندگی، مرگ و زندگی پس از مرگ داشتهاند، باعث شده است بقایای اسکلتشان حفاری کامل نشود و بههمین شکل در موزه به نمایش درآید. البته با همین اندازه کاوش نیز اطلاعات زیادی دستگیر باستانشناسان شدهاست.
مرد با حدود 161 سانتیمتر قد بازویش شکسته، در استخوان پای راستش اثر فرو رفتن مهمیز وجود دارد و یکی از انگشتان دست راستش مفقود شدهاست. به احتمال زیاد در زمان مرگ بین 29 تا 35 سال داشتهاست.
در مقابل، همسرش بین 35 تا 40 سالگی درگذشتهاست و با 157سانتیمتر قد و چند سوراخ در دندانهایش از سلامت نسبی بیشتری برخوردار بودهاست.
بعید به نظر میرسد این زوج بهدلیل خشونت، بیماری یا مسمومیت جان خود را از دست دادهباشند. فرض محتمل این است که مرد اول مرده و بعد همسرش خود را قربانی کردهاست تا در کنار او دفن شود. گرچه برعکس این فرض نیز با احتمال کمتری ممکن است صادق باشد.
بهگفته پژوهشگران در هزاره اول پس از میلاد، زمانی که این زوج زندگی میکردند؛ ابراز عشق و تلاش معشوق برای رسیدن به عاشق در فرهنگ چین، بسیار ارزشمند بودهاست.
ازهمینرو، خاکسپاری این زوج نیز هنرمندانه صورت گرفتهاست. بدن مرد به سمت زن خمیده و با دستهایش او را در آغوش گرفتهاست، از طرفی سر اسکلت زن نیز به سمت پایین خم شده، گویی بر شانههای مرد آرام گرفتهاست.
به علاوه زن در دست چپ و انگشت حلقه، یک حلقه دارد. پژوهشگران دانشگاه شیامن (Xiamen) چین معتقدند وجود حلقه بیانگر ادغام فرهنگ چینیها با کشورهای واقع شده در جادهابریشم و غرب آسیاست.
در آن زمان، چین تغییرات فرهنگی، اجتماعی و سیاسی زیادی را بهواسطه جاده ابریشم و از آسیای مرکزی، خاورمیانه، آفریقای شمالی و اروپا تجربه کردهاست.
شکل قبرها و ظروف سفالی به دست آمده از این منطقه، نشان میدهد این گورستان متعلق به حدود سال های 386 تا 543 سال پس از میلاد مسیح است و 600 گور دیگر نیز در آنجا پیدا شدهاست.
ریحانه رادی - دانش / روزنامه جام جم
منبع: Science Alert
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش
رضا جباری: درگفتوگو با «جام جم»: