به گزارش
جام جم آنلاین، امروز ۲۹ اسفند و روز تحویل سال نو جنب و جوش در همه بازارها بیشتر شده و مردم خود را برای یک اتفاق مهم، نو شدن، تازگی و انقلاب در طبیعت که نشانهای از تحول دوباره است، آماده میکنند. به رسم دیرین و مهمان نوازی ایرانی ها، دید و بازدید و پذیرایی از مهمانها در این ایام بیشتر شده و نیاز به اقلام و خوراکیها هم بیشتر میشود.
همین موضوع بهانهای شد تا مجددا گزارشی از آخرین وضعیت محصولات پروتئینی در بازار آماده کنیم و مردم در جریان تازهترین قیمتهای بازار قرار گیرند و مسئولان هم ضعفها و مشکلات را برطرف کنند.
گزارش از منطقه ۱۹ تهران است که به دلیل موقعیت مکانی منطقه میتواند میانگینی از قیمت در سطح شهر تهران باشد.
*مرغ با گرانی همراه شده است/ دهن کجی به نرخ مصوب بر اساس این گزارش، امروز قیمت مرغ در بازار تا ۴ هزار تومان افزایش یافت و فروشندگان کیلویی ۳۴ تا ۳۵ هزار تومان میفروختند، ویترین برخی مغازهها مرغ نداشت روی تابلوی برخی مغازه ها، قیمتی برای مرغ درج نشده بود که دو دلیل داشت یا مرغ نداشتند یا به قیمتی گرانتری میفروختند که نمیخواستند در معرض دید بازرسان باشد.
قطعات مرغ در ویترین مغازهها پُر بود، قیمتهایش هم نسبت به خود مرغ خیلی بالاتر و تا دو برابر هم عرضه میشد مثلا فیله مرغ کیلویی ۶۵ هزار تومان بود و بقیه قطعات از ران مرغ گرفته تا ساق مرغ به قیمتهایی بین ۳۲۵۰۰ تا ۵۹۰۰۰ فروخته میشد.
نرخی که ستاد تنظیم بازار برای مرغ مصوب کرده کیلویی ۳۱ هزار تومان است و برخلاف روزهای گذشته امروز مرغ در بازار به نرخ تعیین شده وجود نداشت.
مدیر یکی از فروشگاههای محصولات پروتئینی در منطقه ۱۹ تهران در اینباره میگوید: امروز مرغ در میدان بهمن (مکان عرضه عمده) به نرخ مصوب پیدا نمیشد و دو سه هزار تومان گرانتر خریدیم و الان با حاشیه سود محدود، کیلویی ۳۵ هزار تومان میفروشیم.
فراوانی قطعات مرغ برخلاف مرغ کامل در بازار دو دلیل عمده دارد نخست، نرخهای آنها پایه و مبنا ندارد و تا دو برابر نرخ خود مرغ هم فروشندهها میتوانند بفروشند که برای آنها سودآوری خوبی دارد و حتی برخی سهمیههای مرغ را به صورت قطعه میفروشند و دوم آنکه نظارت بر قیمت قطعات مرغ کمرنگ است و بازرسان اگر نظارتی هم کنند بیشتر به مرغ کامل است؛ تا یک ماه پیش قطعات مرغ قیمت مصوبی نداشت به دنبال درج گزارشهای متعدد در رسانهها، نرخی برای قطعات مرغ تعیین کردند، اما مغازه داران در سایه بی نظارتی و انگیزه سودجویی، فروش قطعات را به مرغ کامل ترجیح میدهند.
مشاهدات حاکی است که مشتریها در مواجهه با نبود مرغ کامل، مجبور میشدند قطعات مرغ را به قیمت گرانتری بخرند.
درباره علت گرانی مرغ از مغازهدار دیگری پرس و جو کردم، حسن آقا که کاسب قدیمی محل است، میگوید: «همه ساله در چند روز عید با افزایش تقاضا قیمت مرغ بالا میرود و چند روز پس از عید دوباره پایین میاید این در حالی است که مسئولان وزارت جهاد کشاورزی بارها اعلام کردهاند که انبارها پُر است و مردم نگران نباشند»؛ بنابراین گزارش دولت برای کالاهایی که ارز ۴۲۰۰ تومانی میدهد، قیمت گذاری میکند، نهاده دامی ارز دولتی میگیرد و سالانه بیش از ۵ میلیارد دلار ارز برای آن پرداخت میشود، برای اینکه مردم اثر ارز یارانه دار را در زندگیشان لمس کنند دولت نرخ ارزانتری را برای آن تعیین میکند؛ بنابراین اگر قیمت گرانتر شود مثل این است که ارز دولتی را هدر دادهاند و به جای مردم عدهای خاص از آن منتفع میشوند.
*تخم مرغ چند نرخی در بازار از شانهای ۴۳ هزار تومان تا ۶۰ هزار تومان تخممرغ هم این روزها در بازار چند نرخی است، برخی مغازهدارها به همان قیمت مصوب شانهای ۴۳ هزار تومان میفروشند، اما مغازههای زیادی هم هستند که برای مشتریها قیمتهای ۵۰ هزار تومان به بالا تا ۶۰ هزار تومان برای یک شانه تخممرغ طلب میکنند.
ستاد تنظیم بازار نرخ هر شانه تخم مرغ را ۴۳ هزار تومان تعیین کرده است، همانطور که در بالا اشاره شد این قیمت گذاری به دلیل تخصیص ارز دولتی برای واردات نهادههای دامی است.
* قیمت گوشت نسبت به ۲۰ روز پیش گرانتر شده است قیمت گوشت هم در بازار نسبت به آخرین گزارشی که خبرگزاری فارس در ۱۱ اسفند منتشر کرد، افزایش یافته است. گوشت گوسفندی نسبت به ۱۱ اسفند امسال، کیلویی حدود ۲۰ هزار تومان و گوشت گوساله کیلویی ۵ هزار تومان رشد قیمت داشت.
در منطقه ۱۹ تهران قیمت هر کیلو ران گوساله ۲۱۵۰۰۰ تومان فروخته میشود. ران گوساله هم کیلویی ۱۷۰ هزار تومان است که نسبت به ۲۰ روز پیش افزایشهایی به ترتیب ۲۰ و ۵ هزار تومانی دارند.
* رشد سه هزار تومانی قیمت ماهی بررسی میدانی حاکی است ماهی هم نسبت به ۲۰ روز پیش رشد قیمت دارد و در هر کیلو ۳ هزار تومان گرانتر شده است، امروز هر کیلو ماهی قزل آلا ۷۸ هزار تومان فروخته میشود که نسبت به سه هفته پیش ۳ هزار تومان رشد قیمت داشته است؛ بنابراین گزارش قیمت محصولات پروتئینی گوشت، مرغ، تخم مرغ و ماهی، تقریبا همگی این روزها در حال افزایش است این در حالی است که اتفاق خاصی رخ نداده که عامل این گرانی باشد، تقاضای نوروز هم به حدی نیست که قیمتها را اینقدر بالا ببرد.
به نظر میرسد انگیزه سودجویی عامل اصلی رشد قمیتها شده است، مسئولان تولید و تنظیم بازار باید برای کنترل گرانی این گونه محصولات را به موقع به بازار تزریق کنند تا کمبود در بازار وجود نباشد و بهانه گرانفروشی نشود.
همچنین ضرورت دارد نظارتها و بازرسیها تقویت شود تا عدهای سودجو شیرینی ایام عید را به کام مردم تلخ نکنند.