به گزارش جام جم، تقدیر رهبر معظم انقلاب اسلامی از شبکه رادیویی تلاوت، برگ زرینی در تاریخ افتخارات رادیو در ایران محسوب میشود. حضرت آیتا... خامنهای در دیدار اخیر جمعی از قاریان و حافظان قرآن کریم با ایشان فرمودند: «بنده با رادیو تلاوت مانوسم الحمدلله، در زمان فراغت اغلب این رادیو را گوش میکنم، به قدری تلاوتهای خوب در این رادیو وجود دارد که انسان واقعا خدا را شکر میکند.
من خیلی اوقات وقتی تلاوتها را میشنوم، خدارا شکر میکنم.» (۱۴/۰۱/۱۴۰۱)این بیانات، گویای پخش تلاوتهای فاخر و هنرمندانه در این شبکه رادیویی است. به گونهای که مخاطب این شبکه رادیویی معمولا با سفرهای رنگین و دارای بهترین قرائتها از برجستهترین قاریان ایران و جهان مواجه میشود.هر چند رادیو تلاوت از شبکههای جوان محسوب میشود و مدت زیادی از تاسیس آن نگذشتهاست اما با توجه به محوریت آیات مقدس الهی در آن و همچنین کارکنان خوشذوق که با تلاوت به عنوان یک هنر ارزنده مواجه میشوند، در کنار برخورداری از یک آرشیو غنی سبب شدهاست در جایگاهی والا و قابل ستایش قرار بگیرد.
اما نکته مهمی که به بهانه تقدیر رهبری از رادیو تلاوت باید یادآور شد، اهمیت جایگاه و کارکرد رادیوست که معظم له پیش از این نیز به صراحت به این موضوع اشاره فرمودهاند و تحسین اخیر ایشان از رادیو تلاوت، یک بار دیگر موید این موضوع است که با وجود گسترش جهان رسانه و در دسترس قرار داشتن انواع ابزارهای رسانهای اما «رادیو» همچنان در جایگاهی ویژه و خاص خودش قرار دارد.
با توجه به اینکه طی دهههای اخیر شاهد رشد و گسترش فضای رسانه و ظهور انواع رسانهها در دسترس عموم مردم جهان هستیم، شاید در نگاه اول گفته شود، دوران رادیو گذشته اما این رسانه دارای خصایص و کارکردی اختصاصی است؛ رادیو با تمرکز بر صوت و با تکیه بر حواس شنیداری مخاطب، نسبت به خیلی دیگر از رسانهها توان بیشتری برای برانگیختن قوه تخیل و احساسات مخاطب را دارد. به همین دلیل هم از رادیو به عنوان رسانهای گرم یاد میشود که برخلاف خیلی از رسانههای دیداری و تصویری، به سهولت و با سرعت بیشتری با مخاطب خودشان ارتباط برقرار میکنند.
همچنین رادیو، رسانهای همراه با زندگی روزمره است و شنوندگان برنامههای رادیویی در هر شرایطی حتی در حین انجام کارهای روزمره میتوانند با آن همراه شوند و از برنامه و پیامهای آن بهره ببرند. اعطای آرامش و سلامت اعصاب و روان، یکی دیگر از ویژگیهای خاص رادیو نسبت به دیگر رسانههاست. برخلاف برخی از قالبهای جدید، به خصوص شبکههای اجتماعی و اینترنت که عمدتا به عنوان مخل آسایش روانی شناخته میشوند، رادیو عموما و به طور کلی، رسانهای مهربان با اعصاب و روان مخاطبش است.
این قابلیتها برای پخش برنامههایی که محور اصلی آنها صوت است، برجستهتر به نظر میرسد. به طور مثال، درباره تلاوت قرآن کریم که اصل بر صوت و صدای قاری است، رادیو بهترین قالب و ظرفیت محسوب میشود.صدای جمهوری اسلامی ایران با درک این قابلیتها، رنگینکمانی از شبکهها و موضوعات متنوع را برای سلیقهها و علایق گوناگون و درچارچوب مصالح فرهنگی و منافع ملی تدارک دیدهاست. تخصصی شدن شبکهها باعث شده عموم مردم توان یافتن برنامههای مورد نظر خود در رادیوی کشورمان را داشتهباشند. به همین دلیل نیز معاندان و دشمنان، در حوزه رادیو، ناکام ماندهاند و سیگنالهای آنها در مقابل وسعت و جذابیت شبکههای رادیویی ایران، محو و بیتأثیر شدهاست. توجه ویژه معاونت صدا به هنر تلاوت با تأسیس شبکهای اختصاصی تحت عنوان رادیو تلاوت نیز ازجمله اقدامات مثبت و کارشناسانه این معاونت است.
شبکهای که میتواند شنوندگان متدین و در جستوجوی معرفت و بصیرت را با زیباترین و کاملترین تلاوتها توسط معتبرترین قاریان در داخل و خارج از کشورمان سیراب سازد.البته حمایت رهبر فرزانه انقلاب از شبکه رادیویی تلاوت، مسؤولیت و رسالت این شبکه و معاونت صدای رسانه ملی را افزایش دادهاست و باید در پاسخ به بیان تحسین کننده رهبری معظم، تلاش رادیو تلاوت و همه شبکههای صدا برای ارتقای کیفیت و توجه به ارزشهای فرهنگی، بیش از گذشته باشد.
علی بخشی زاده، معاون صدای رسانه ملی/رسانه روزنامه جام جم
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد