به گزارش جام جم آنلاین، بر اساس پیشبینیها و ارزیابیهای مدلی که اخیرا منتشر شده، احتمال وقوع پدیده ال نینو، نقطه مقابل لانینای سردتر که بر دما و الگوهای بارش در نقاط مختلف جهان اثر گذاشته، در ماههای مه تا ژوئیه جاری (از اوائل اردیبهشت تا اوائل مرداد) به ۳۵ درصد افزایش یافته است.
ال نینو یک پدیده آب و هوایی طبیعی است که به شکلی بینظم و بیقاعده به طور متوسط هر دو تا هفت سال یک بار در اقیانوس آرام گرمسیری رخ میدهد. بروز این پدیده به گرم شدن سطح اقیانوس یا دماهایی بالاتر از میانگین سطح دریا در مرکز و شرق اقیانوس آرام گرمسیری مربوط است.
النینو اغلب پس از دورهای از لانینا رخ میدهد. مشخصه لانینا دمای پایینتر از حد معمول سطح دریا در همان منطقه است. با این حال به رغم وقوع لانینا، چند سال اخیر از زمانی که ثبت دادهها شروع شد از داغترین سالها در سراسر جهان بودهاند.
لانینای کنونی در سپتامبر ۲۰۲۰ با یک وقفه کوتاه در تابستان شمالی ۲۰۲۱ آغاز شد. لانینا به سرد شدن دمای سطح اقیانوس در مقیاس کلان در اقیانوس آرام مرکزی و شرقی استوایی به همراه تغییرات در گردش جوی گرمسیری مربوط است. این پدیده معمولا مانند النینو بر آبوهوا و اقلیم اثر دارد.
با این حال لانینا با خشکسالی مداوم در شاخ بزرگ آفریقا و بخشهای بزرگی از آمریکای جنوبی و همچنین بارندگی بالاتر از میزان متوسط در جنوب شرق آسیا و استرالزی همراه بوده است.
با ضعیف شدن لانینا و پیشبینیهای شروع النینو، نگرانیهایی وجود دارد که ماههای آینده ممکن است گرمای بیشتری را به همراه داشته باشد، چرا که جهان کمکم به سوی گرمایش جهانی ۱.۵ سانتیگراد پیش میرود.
النینو و لانینا پدیدههای طبیعی به شمار میروند، اما مقارن با پسزمینهای از یک بحران اقلیمی ناشی از فعالیت انسان رخ میدهند که دمای جهانی را افزایش میدهد بر الگوهای بارندگی فصلی تاثیر میگذارد و آبوهوای ما را نامعتدلتر میکند.
منبع: ایسنا
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب
با کورش علیانی درباره اجرا و کارشناسیاش در چند برنامه محور مقاومت گفتوگو کردیم
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با سفیر ایران در روسیه مطرح شد