فضای امن فرهنگی در گرو نظارت قانونمند
کارگردانان از تجربه مواجهه با تنظیم‌گری درست می‌گویند

فضای امن فرهنگی در گرو نظارت قانونمند

«جام‌جم» مصوبه اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی را در گفت‌وگو با نمایندگان بررسی می‌کند

نظارت، باعث رشد شبکه نمایش خانگی

واکنش‌هایی که بعد از مصوبه اخیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی از سوی یک جریان خاص روانه صداوسیما شد، به‌خوبی نشان داد این مصوبه در زمان درستی انجام شده است. ورود پول‌های کثیف و تلاش برای منحرف کردن جریان فرهنگ در حوزه نمایش خانگی آن‌قدر جدی شده که اجرای یک مصوبه، خیلی خوشایند برخی افراد نیست.
واکنش‌هایی که بعد از مصوبه اخیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی از سوی یک جریان خاص روانه صداوسیما شد، به‌خوبی نشان داد این مصوبه در زمان درستی انجام شده است. ورود پول‌های کثیف و تلاش برای منحرف کردن جریان فرهنگ در حوزه نمایش خانگی آن‌قدر جدی شده که اجرای یک مصوبه، خیلی خوشایند برخی افراد نیست.
کد خبر: ۱۴۱۴۶۲۶

اما آنچه واضح است، ضروری بودن اجرای مصوبه‌ای است که شورای عالی انقلاب فرهنگی آن را تصویب کرده است. این مصوبه به اذعان بسیاری از کارشناسان، می‌تواند مقابل غیرفرهنگی شدن حوزه نمایش خانگی بایستد و آن را سامان دهد. جام‌جم در روزهای گذشته نظر بسیاری از نمایندگان مجلس را جویا شده و گزارش‌های مختلفی در این حوزه منتشر کرده است. در گزارش پیش رو، ادامه این نظرات کارشناسی نمایندگان را می‌خوانید.

به گزارش جام‌جم، آنچه در اجرای یک مصوبه قانونی ضرورت دارد، همراهی همه دستگاه‌ها برای جدی بودن در اجراست. کما این‌که واکنش نمایندگان مجلس در طول یک هفته گذشته به‌خوبی نشان از آن دارد که مجلس هم با این مصوبه قانونی همراه است. نمایندگان بسیاری در این خصوص به مسأله ایستادگی برخی مقابل قانون اشاره کرده و برخی هم به ضرورت همراهی دستگاه‌های مختلف با صداوسیما اشاره کرده‌اند. آن‌طور که برخی نمایندگان مطرح می‌کنند، لزوم تبیین فعالیت‌هایی است که سازمان صداوسیما در این خصوص انجام داده است.

تصمیماتی که به مذاق خیلی‌ها خوش نیامد
آن‌طور که برآیند صحبت‌های نمایندگان مجلس نشان می‌دهد، تایید این مسأله است که مصوبه اخیر به مذاق برخی خوش نیامده و برخی تلاش‌ها برای زیرسؤال بردن آن جدی شده است. علی‌اکبر کریمی، نماینده مجلس در این خصوص به جام‌جم می‌گوید: رویکرد کلی نظام جمهوری اسلامی ایران تقویت مردم‌سازی در همه فعالیت‌هاست و در این راستا باید تصمیمات به سمت و سویی برود که بتواند یک فضای رقابتی، سالم و شفاف در همه حوزه‌ها به‌خصوص حوزه فرهنگ وجود داشته باشد. متأسفانه در سال‌های اخیر شاهد بودیم که نظارت کیفی لازم در این حوزه اعمال نمی‌شد و این تصمیمی که شورای‌عالی انقلاب فرهنگی گرفت نظر درستی است و می‌تواند به ارتقای سطح نظارت و کیفیت این حوزه که در حوزه سینمای خانگی و محصولات دیگر است کمک کند اما نباید امکان ایجاد فضای رقابتی و شفاف را نقض کند.
وی در پاسخ به این پرسش که این جریان‌ها از کجا نشأت می‌گیرد، عنوان می‌کند: هر تصمیمی که گرفته می‌شود ممکن است به مذاق خیلی‌ها خوش نیاید. ضمن این‌که در عرصه تولیدات سینمای خانگی و سریال‌های خانگی منافع سرشاری وجود داشته و دارد. البته ممکن است افزون بر منافع مادی، منافع سیاسی کسانی که به‌دنبال تغییر ذائقه فرهنگی مردم هستند هم دخیل باشد. در عین حال، از بیرون مرز‌ها نیز از وجود نظارت جدی بر این عرصه ناراضی باشند و جدیت و مخالفتی با این تصمیم داشته باشند و ممکن است به زبان سایر دست‌اندرکاران این عرصه اعلام کنند؛ ولی این ضرورت برای اعمال نظارت جدی بر این حوزه مورد اتفاق همه دلسوزانی است که برای عرصه فرهنگ کشور دغدغه دارند.

تبیین فعالیت‌های صداوسیما
نکته‌ای که در این میان باید به آن توجه شود، مسأله ظرفیت سازمان صداوسیماست که می‌تواند این قانون را به نحو درستی اجرایی کند. فداحسین مالکی، نماینده دیگر مجلس هم درخصوص این تفرقه‌افکنی‌ها و ریشه آن، به جام‌جم می‌گوید: مسأله اخیر، یک مسأله تخصصی است و باید در شورای‌عالی انقلاب فرهنگی بیشتر به این مسأله توجه می‌شد. مدتی وزارت ارشاد کار نظارت را در دست داشت. الان به هر دلیلی به صداوسیما واگذار کردند. دبیرخانه شورای‌عالی انقلاب فرهنگی باید این مسأله را برای مردم باز کند؛ یعنی از نظر ساختاری اینها برای مردم تبیین شود که صداوسیما چه کاری در این رابطه می‌تواند انجام دهد.
وی ادامه می‌دهد: باید این مسأله روشن شود اگر به هر دلیلی شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نظارت را به صداوسیما واگذار کرده، صداوسیما ظرفیت این را دارد که بتواند مدیریت و کنترل کند و فضا را برای هنرمندانی که بتوانند از هنرشان استفاده کنند باز کند. از طرف دیگر مدیریت، نظارت و کنترل وجود خواهد داشت.
مالکی در خصوص ورود پول‌های کثیف به حوزه نمایش خانگی و ممانعت از نظارت سازمان صداوسیما، می‌گوید: به هر دلیل شورای‌عالی انقلاب فرهنگی نظارت را به صداوسیما واگذار کرده است و باید همه از آن حمایت کنیم.

یک مصوبه عاقلانه
اما آنچه به وضوح می‌توان در میان صحبت‌های نمایندگان مجلس دید، مسأله عاقلانه بودن مصوبه اخیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی است. آن‌طور که یکی از نمایندگان مجلس در این خصوص می‌گوید، مصوبه اخیر شورای‌عالی انقلاب فرهنگی، یک مصوبه عاقلانه و کار بزرگ است.
محمود عباس‌زاده، نماینده مجلس در این خصوص به جام‌جم می‌گوید: مسأله نظارت سازمان صداوسیما بر حوزه نمایش خانگی، یک مقوله فرهنگی و نرم است. شورای‌عالی انقلاب فرهنگی یک مصوبه عاقلانه داده و یک کار بزرگ در کشور جریان دارد. سینمای خانگی یک محصول فرهنگی است و برای هر محصول که نظارت صورت بگیرد کیفیتش بالا می‌رود.
وی همچنین ادامه می‌دهد: صداوسیما تجربه تولید محصولات فرهنگی را دارد و بهتر می‌تواند نظارت کند. نظارت صداوسیما باعث می‌شود کیفیت کار افزایش یابد. بهتر است صداوسیما ابعاد این مصوبه را باز و شفاف‌سازی کند و از کارشناسان منصف و باسواد دعوت کند در این زمینه توضیح دهند. شاید خیلی از کسانی که اعتراض می‌کنند قصدشان ایجاد جریان، مقابله و مبارزه نیست. این‌که صداوسیما مسئول نظارت شده، باید در کنارش ابعاد، هدف، چارچوب‌ها و سنجه‌های این نظارت برای مردم به شکل شفاف توضیح داده شود.
عباس‌زاده تصریح می‌کند: بهتر است صداوسیما ابعاد این مصوبه و فرصت‌هایی که این مصوبه ایجاد می‌کند را باز کند. اگر برای تولید فرهنگی و فرآیند تولیدش صداوسیما نظارت کند بهتر است. مصوبه اخیر، یک مصوبه عاقلانه است و باید برای مردم توضیح دهند.

نظرات سه نماینده درباره مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی
نظارت بر نمایش خانگی به ارتقای کیفیت کمک می‌کند
افزون بر منافع مادی، منافع سیاسی برخی مانع اجرای قانون است
ضرورت اعمال نظارت جدی بر تخلفات نمایش خانگی
صداوسیما ظرفیت دارد که بتواند نمایش خانگی را مدیریت کند
شورای‌عالی انقلاب فرهنگی مصوبه‌ای عاقلانه داده است
سینمای خانگی یک فرصت فرهنگی است

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها