اینبار دانشگاه علوم پزشکی البرز پای کار آمد و با اعلام آمار فوتیها و مسمومشدگان درباره توزیع مشروبات الکلی سمی در این شهر هشدار داد. با هشدار دانشگاه علوم پزشکی البرز، افرادی که در پایان هفته مشروبات الکلی مصرف کرده بودند با مشاهده کوچکترین عارضهای، خود را به مراکز درمانی رسانده و در مدت کمی، تعداد مسمومشدگان به بیش از ۲۰۰ نفر رسید. در این میان ۱۲ نفر هم جان خود را از دست دادند. همزمان پلیس البرز هم دست به کار شد و با دستگیری تعدادی از توزیعکنندگان به سرشاخههای این ماجرا رسید. بررسیها نشان داد، مدیر یک کارخانه تولید اسپری مو در حوالی هشتگرد اقدام به فروش الکل سهمیه خود در بازار آزاد کرده است. الکلی سمی که باید در تولید اسپری مو استفاده میشد. این الکل در اختیار توزیعکنندگان مشروبات الکلی قرار گرفت و آنها با مخلوط کردن آب و اسانس به الکل صنعتی، آن را به جای مشروب دستساز اتانول در سطح شهر توزیع کردند. این درحالی بود که ساقیهای محلات هم از ماجرا بیاطلاع بودند و خودشان یا اعضای خانوادهشان هم در فهرست قربانیان قرار گرفتند.
در حالــی که به نظـــر میرسیــد بــا دســـتـــگیــری توزیعکنندگان مشروبات الکلی دستساز، این موج تمام شده است، اینبار شهر رباطکریم کانون توزیع مشروبات الکلی تقلبی شد. امید احمدی، فرماندار شهرستان رباطکریم درخصوص مسمومیتهای الکلی در این شهرستان بیان کرد: در این شهرستان، هفت نفر بر اثر استفاده از مشروبات الکلی تقلبی جان خود را از دست دادهاند و ۲۲ نفر هم تاکنون مسموم شدهاند.
وی در پاسخ به این سؤال که این تعداد مسمومیت مربوط به یک مراسم بوده یا خیر، گفت: تعدادی از افرادی که مسموم و فوت شدهاند از اتباع بودهاند و بقیه از شهرهای مختلف شهرستان رباطکریم، پرند، حصار مهتر، منجیلآباد و ... بودهاند.
فرماندار شهرستان رباطکریم تصریح کرد: این اتفاقات تلخ طی چهار روز اخیر در بیمارستان رباطکریم ثبت شده است.
احمدی با اشاره به اینکه با فوریت پرونده قضایی برای دستگیری عوامل توزیع تشکیل شده است، افزود: معمولا مسمومیت الکلی بین ۱۲تا۱۸ساعت بروز میدهد اما بررسیها نشان میدهد الکلهایی که باعث فوت این هفت نفر شده در کمتر از شش ساعت آنها را زمینگیر کرده است. چند روز بعد رئیس پلیس این شهر از دستگیری عامل توزیع این مشروبات تقلبی خبر داد و گفت: متهم صاحب دکهای بود که این مشروبات را در قالب یکی از ماءالشعیرهای معروف میفروخت.
در ادامه تعدادی در شهرهای دیگر هم دچار مسمومیت یا مرگ بر اثر مصرف مشروبات الکلی دستساز شدند. البته تعداد آنها کمتر از البرز و تهران بود. در شهر سردشت پنج نفر دچار مسمومیت شدند که کار دو نفر از آنها به بخش مراقبتهای ویژه کشید. در مازندران هم چند نفر دچار مسمومیت الکلی شده و دو نفر از آنها بهدلیل شدت مسمومیت جان باختند. در هرمزگان هم ۳۴نفر در شهرهای بندرعباس و حاجیآباد دچار مسمومیت شدند. در قزوین هم مسمومیتهای الکلی باعث مرگ دو نفر شد. همچنین ۲۹نفر مسموم شدند. فوتیهای قزوین، مرد ۳۰ساله و دختری ۱۷ساله بودند. در بندرانزلی هم چهار نفر دچار مسمومیت با این الکل شدند.
بعد از جنجالیشدن مسمومیتهای الکلی در شهرهای مختلف، بحث سریالی بودن آن مانند مسمومیتهای سریالی دانشآموزان مطرح شد که رئیس پلیس کشور به آن واکنش نشان داد و گفت: مسمومیتهای الکلی در ایران به هیچ عنوان سریالی نیست و پلیس این موضوع را تایید نمیکند.
وی افزود: موضوع مسمومیت با الکل دو وجه دارد، یکی افرادی که اقدام به مصرف الکل میکنند و دیگری تولیدکنندگان این الکلها. افرادی که مشروبات الکلی مصرف میکنند باید بدانند که خطراتی متوجه آنهاست.
سردار رادان تصریح کرد: در هر شهری که این مسمومیتهای الکلی اعلام شده است، پلیس بلافاصله تولیدکنندگان مشروبات فاسد را شناسایی و دستگیر کرده است.
به گفته یک ساقی مشروبات الکلی، گاهی کمبود الکل متانول یا تقاضای بیش از حد، باعث میشود برخی سودجوها به سمت استفاده از متانول بروند. البته برخی از آنها نیز تصور میکنند، مخلوط کردن متانول با آب باعث کاهش خطرات آن میشود. با این حال برخورد انتظامی با توزیعکنندگان و پس از آن برخورد قضایی با آنها، اولین راه برای پیشگیری از توزیع مشروبات الکلی بهخصوص دستساز سمی است.
وی ادامه میدهد: با افزایش قیمت دلار، قیمت مشروبات اصل که از مرزهای غربی وارد میشد هم کاهش پیدا کرد و قاچاقچیان سابق مشروبات الکلی به سمت تولید مشروبات رفتند. البته آنها از خرما و کشمش استفاده میکنند و سمت خرید الکل نمیروند. حالا در این بازار بعضیها متانول را رنگبری کرده و جای اتانول میفروشند. اینها قاتل هستند و جان مشتری برایشان مهم نیست. اغلب هم مشروب را با قیمت پایینتری میفروشند. بعضی ساقیها کمی منصفتر هستند و الکل کشمش را با الکل داروخانهای مخلوط میکنند که این هم خطر دارد اما خطرش کمتر است. مطمئن باشید کسی که با جان مردم بازی میکند از همه چیز خبر دارد و میداند مشروبی که دست مشتری میدهد، سمی است. ماجرای توزیع مشروبات دستساز تقلبی تا زمانی که بازار فروش دارد و برخی ساقیها بهدنبال سود بیشتر هستند، پایانی ندارد و هرازگاهی خبرهایی از مسمومیتهای سریالی از شهرهای مختلف به گوش خواهد رسید.
آمارهای رسمی هم از افزایش مسمومیتهای الکلی در کشور حکایت دارد، بهطوری که ۳۰خرداد ماه امسال دکتر عباس مسجدیآرانی، رئیس پزشکی قانونی کشور اعلام کرد که سال گذشته(۱۴۰۱) ۶۴۴نفر در کشور بهدلیل مسمومیت الکلی جان خود را از دست دادهاند که این آمار نسبت به سال گذشته خود(۱۴۰۰) ۳۰درصد افرایش داشته است.
مدیرکل پزشکی قانونی استان تهران هم تیرماه امسال در پاسخ به پرسشی درباره آمارهای مربوط به مسمومیت با الکل در استان تهران گفت: در دو ماهه نخست سال۱۴۰۱ در مجموع ۱۹نفر بهدلیل مسمومیت ناشی از مصرف الکل جان خود را از دست دادهاند که شش نفر بهدلیل مصرف اتانول و ۱۳ نفر نیز بهدلیل مصرف متانول بوده است. این در حالی است که در دو ماه نخست سالجاری(۱۴۰۲) این آمار با افزایش ۳۶.۸درصدی در تهران مواجه بود و ۲۶مورد فوتی ناشی از مصرف الکل به ثبت رسید که ۲۲ مورد در پی مصرف متانول و چهار مورد بهدنبال مصرف اتانول بوده است.
اما با توجه به این آمارهای هولناک درباره افزایش قربانیان مشروبات دستساز چه باید کرد، در این میان برخورد قاطع با توزیعکنندگان این مشروبات میتواند نقش بازدارنده در تکرار آن داشته باشد. این درحالی است که با گذشت بیش از سه ماه از توزیع مشروبات سمی در کرج، خبری از برخورد با توزیعکنندگان آن منتشر نشده است. موضوعی که در آن زمان مسئولان قضایی بر آن تاکید داشتند و از برخورد سخت با متهمان این پرونده خبر داده بودند.
گیلان مسمومیت ۴ نفر
البرز مسمومیت بیش از ۲۰۰ نفر و فوت ۱۲ نفر
تهران مسمومیت ۲۲ نفر و فوت ۷ نفر
هرمزگان مسمومیت ۳۴ نفر
مازندران فوت ۳ نفر
آذربایجان غربی مسمومیت ۷ نفر
قزوین مسمومیت ۲۹ نفر و فوت ۲ نفر
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد