در این وضعیت، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در دومین سفرش به دوحه ظرف دو هفته اخیر با مقامات عالیرتبه قطر و حماس که در این کشور حضور دارند، درباره اوضاع غزه و جنایات رژیم صهیونیستی گفتوگو کرده و ناظر به آینده تصمیماتی را اتخاد کردند. البته رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان از زمان شروع جنگ غزه، یکبار دیگر ۲۲ مهر ماه هم در چارچوب سفری به چهار کشور منطقه از جمله قطر، به دوحه رفت و با امیر قطر، نخستوزیر و وزیر خارجه این کشور و همچنین اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس دیدار و گفتوگو کرد. امیرعبداللهیان بعد از قطر برای دیدار و گفتوگو با مقامات ترکیه به این کشور سفر میکند. دیروز هم آنکارا اعلام کرد وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران چهارشنبه برای گفتوگو درباره وضعیت فلسطین و تحولات منطقه با همتای ترکیهای خود به این کشور میرود. اما دیروز در دوحه رایزنیهای مهمی اتفاق افتاد و حسین امیرعبداللهیان ابتدا با شیخ محمد بن عبدالرحمن آلثانی، نخستوزیر و وزیر خارجه قطر دیدار و گفتوگو کرد. طرفین اوضاع منطقه در نتیجه تداوم بحران جاری در غزه را انفجارآمیز خوانده و بر ضرورت تداوم تلاشهای مشترک به منظور توقف حملات نظامی وحشیانه رژیم صهیونیستی علیه مردم بیدفاع غزه و پایان بخشیدن به جنایات جنگی صهیونیستها و نیز شکستن محاصره ضدانسانی علیه غزه و ارسال فوری کمکهای انساندوستانه تأکید کرده و درخصوص راههای تحقق این اهداف مشورت و تبادلنظر کردند.
وزیر خارجه در این دیدار با ابلاغ سلام رئیسجمهور و با اشاره به گفتوگوی تلفنی اخیر آیتا... رئیسی با امیر قطر و تبادلنظر انجام شده درخصوص تحولات فلسطین، از اهتمام و نقش حمایتی قطر از ملت مظلوم فلسطین تشکر و قدردانی کرد.
امیرعبداللهیان ضمن تأکید بر قدرت مقاومت در ایستادگی و مبارزه مقتدرانه علیه ارتش رژیم صهیونیستی و ناتوانی رژیم در رویارویی با نیروهای مقاومت فلسطین، وضعیت انسانی در نوار غزه را بهدلیل حملات وحشیانه صهیونیستها علیه شهروندان مظلوم غزه اسفناک خواند و نسبت به پیامدهای غیرقابل پیشبینی جنایات جنگی صهیونیستها که با حمایت دولت آمریکا و برخی دولتهای اروپایی انجام میشود، هشدار داد.
وزیر خارجه انعکاس پیام قوی از سوی جهان اسلام به رژیم صهیونیستی و حامیان آن را مهم خواند و افزود: لازم است موضع مشترک و منسجم کشورهای اسلامی در حمایت از ملت فلسطین، در حوزه عملی و اجرایی نیز به طور مؤثر به فعلیت رسیده و کشورهای اسلامی از تمام توان خود برای پایان دادن به جنایت جنگی و نسلکشی رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین و رفع محاصره انسانی نوار غزه استفاده کنند. امیرعبداللهیان توضیح داد: در نتیجه استمرار جنایات رژیم صهیونیستی علیه مردم بیدفاع و محاصره کامل غزه، بهتدریج شاهد افزایش عکسالعملها و تشدید و توسعه دامنه درگیریها در منطقه هستیم و طبیعی است که گروهها و جریانهای مقاومت در مقابل این همه جنایت و نیز حمایت تمامعیار آمریکا از رژیم صهیونیستی ساکت نخواهند ماند و آنها منتظر توصیه کسی نمیمانند، لذا لازم است از آخرین فرصتهای سیاسی برای توقف جنگ استفاده کنیم و چنانچه اوضاع از کنترل خارج شود، هیچ طرفی از پیامدهای آن در امان نخواهد بود. همچنین امیر قطر هم جنایات جاری رژیم صهیونیستی علیه شهروندان فلسطینی در غزه را از منظر همه ملتهای جهان غیرقابل قبول و تحملناپذیر داشت و تظاهرات ضداسرائیلی گسترده مردمی در کشورهای مختلف جهان از جمله در آمریکا را نشانه انزجار جهانی از این جنایات برشمرد. وی افزود: قطر به تلاشهای خود به منظور پایان بخشیدن به حملات جاری رژیم اسرائیل علیه غزه و پایان بخشیدن به جنگ ادامه خواهد داد.
دستورکار ایران و قطر نقطه پایان جنگ
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه که همراه حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه به دوحه سفر کرده است، در خصوص مذاکرات با مقامات این کشور گفت: سفر به قطر در ادامه رایزنیهای منطقهای ایران در ارتباط با مسأله فلسطین و ایجاد نقطه پایان بر جنایات رژیمصهیونیستی انجام شد. وی افزود: موضوع در دستورکار فوری برای دو کشور ایجاد آتشبس و گذاشتن نقطه پایان برای حملات رژیم جنایتکار صهیونیستی است و اینکه تمام حملات متوقف شود و کمکهای انساندوستانه ارسال شوند. سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: دو کشور اتفاق نظر دارند وضعیت جاری غیرقابل قبول است، دیدگاه مشترک وجود دارد که گسترش دامنه درگیری میتواند همه را تحت تأثیر قرار دهد و برای افکار جهان و ملتهای منطقه قابل قبول نیست. کنعانی همچنین گفت: این اتفاقنظر وجود داشت که شرایط در حال انفجار به طرفهای ذیربط منتقل شود و با توجه به دسترسیهای قطر، ایران دیدگاههای خود را منتقل کرد و برای ایران نقطه توقف و آتشبس یک نقطه مهم انسانی است. وی تصریح کرد: جنایت جنگی و نسلکشی بهمعنای واقعی در حال انجام است. دولت آمریکا یکی از موانع آتشبس است و این دولت در شورای امنیت هم با وتوی خود، مانع تصویب قطعنامههای پیشنهادی روسیه و برزیل شد. کنعانی علاوه بر این درباره اقدامات انجامشده در حمایت از فلسطین و انتظار از جوامع اسلامی گفت: نشست وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی در جده برگزار شد، نشست کاملا قابل قبول و در تراز بالایی بود، هم از نظر تعداد وزرای شرکتکننده و هم از نظر بیانیه قوی و مطلوبی که منتشر شد. نکته حائز اهمیت این است که ملت فلسطین و جنبشهای مقاومت در آن انتظارشان از کشورهای اسلامی بهمراتب بیش از آن چیزی است که تاکنون انجام شدهاست.
دیدار امیرعبداللهیان با هنیه در دوحه
پس از دیدار و گفتوگو با شیخ تمیم بن حمد آلثانی، امیر قطر و شیخ محمد بن عبدالرحمن آلثانی، نخستوزیر و وزیر خارجه این کشور با اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی(حماس) دیدار و گفتوگو کرد. این دومین ملاقات امیرعبداللهیان با هنیه در ظرف دو هفته اخیر است. رئیس دفتر سیاسی حماس در دیدار ۲۲مهر که دو ساعت به طول انجامید، ضمن قدردانی از حمایتهای جمهوری اسلامی ایران از فلسطین، برگزاری نشست مقامات عالی سازمان همکاری اسلامی را بسیار مهم خواند و گفت: انتظار داریم که شاهد حمایت قوی جهان اسلام از ملت فلسطین باشیم. البته به نظر میرسد موضوع تبادل و آزادی اسرا بین حماس و رژیم صهیونیستی ازجمله مباحث مورد گفتوگوی امیرعبداللهیان دراین سفر بوده است. وزیر خارجه اخیرا در گفتوگویی با بلومبرگ در پاسخ به پرسشی درباره آزادی اسرا عنوان کرده بود: ما با قطر در این رابطه، ارتباط و مشورتهای نزدیکی داریم. من ۱۰روز پیش در قطر بودم. با مقامات این کشور صحبت کردم. آنها ایدههایی را برای آزادی اسرای غیرنظامی داشتند. ما هم ایدههایمان را به اشتراک گذاشتیم. هم دوستان ما در قطر و هم ما با آقای اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس برای تسریع و کمک به آزادی اسرای غیرنظامی صحبت کردیم، اما حماس نسبت به آزادی اسرای فلسطینی هم مطالباتی دارد. مبادله نمیتواند یکطرفه باشد. حماس به ما گفت نسبت به آزادی اسرای غیرنظامی آمادگی دارد.
جنگ گسترش یابد از اسرائیل چیزی باقی نمیماند
علی باقری، معاون سیاسی وزارت خارجه هم پیش از این تصریح کرد: با یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس در مسکو جلسهای داشتیم. نکتهای که خیلی مهم است و در نگاه دوستان فلسطینی مورد تاکید بود این که مقاومت به بلوغی رسیده که میتواند برای آینده دور برنامهریزی کند.
وی گفت: مقاومت در قامت یک سامانه حکمرانی خود را بروز میدهد. حماسه ای که حماس در طول چندین سال گذشته که غزه عزیز در محاصره وحشیانه صهیونیستها بود، توانست منطقه را به خوبی اداره کند. در واقع جلوهای از هوشمندی و آیندهنگری مقاومت بود. عملیاتی که در ۱۵مهر اتفاق افتاد، دقیقا همین نکته را تاکید میکرد. باقری افزود: نکتهای که مایلم تاکید کنم این است که اتفاق ۱۵مهر و عملیات طوفان الاقصی، یک زلزله غیرقابل ترمیم در سامانه نظامی امنیتی رژیمصهیونیستی بود. نکته دیگری که مهم است، این که بر سامانه فکری راهبردی جهان غرب به رهبری آمریکا و یکجانبهگراییهای آمریکا هم این زلزله وارد شد. آنها بر اساس برنامه و طراحیهای خود مسأله فلسطین را امنیتی نمیدیدند.