به گزارش جامجمآنلاین از ایرنا،در حالی که دومین ماه زمستان را سپری کرده ایم فقط ۲۰ تا ۲۶ درصد بارندگیهای سالانه محقق شده و بخش عمدهای از چشمهها خشک شده همین مساله ضرورت تقویت زیرساختهای تامین آب حیات وحش کهگیلویه وبویراحمد در روزهای خشکسالی و کم بارانی سال جاری را نمایان کرده است.
مناطق حفاظت شده خاییز سرخ با مساحت ۳۳هزارو۲۳۵هکتار، خامی با وسعت ۲۵هزارو۶۷۱ هکتار، دیل با ۱۰هزارو۳۸۱ هکتار در مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد قرار دارند و برای بقای حیات وحش نیازمند تامین زیرساختهای آبرسانی سیار است.
آن طور که کارشناسان حفاظت محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد اعتقاد دارد گونههای ساکن در مناطق حفاظت شده برای بقا در بهار و تابستان پیش رو نیازمند آبرسانی سیار هستند، اما امکانات مورد نیاز برای انجام این مهم وجود ندارد.
آنان با اشاره به اینکه کمبود آب احتمال ورود گونههای حیات وحش به مزارع و روستاهای اطراف مناطق حفاظت شده را ایجاد میکند میگویند: در چنین شرایطی شکار گونههای حیات وحش تشنه از سوی سودجویان فرصت طلب یا بهره برداران بیشتری میشود به همین علت آبرسانی به آنان ضروری است.
این صاحب نظران با یادآوری اینکه اگر آب و علوفه حیات وحش تامین نشود آنان به اطراف روستاها و شهرها نزدیک میشوند و این یعنی افزایش خطر مرگ ناشی از تصادف در جادههاست تاکید میکنند که از دوستداران حیات وحش در نزدیکی مناطق حفاظت شده انتظار میرود در صورت مشاهده حیوانات تشنه به آنان آب بدهند.
براساس آمار موجود ۲۵۰ گونه پرندگان مهاجر و بومی، ۵۰ گونه پستاندار و ۵۰ گونه ماهیان در استان زندگی میکنند که هر یک از این گونهها به دلیل نقش آنان در زنجیره غذایی و تعادل اکویسیستم دارای اهمیت هستند.
زیرساختهای مورد نیاز تامین آب حیات وحش
فرمانده یگان حفاظت اداره کل محیط زیست کهگیلویه وبویراحمد با اشاره به اینکه بخش عمدهای از چشمههای مناطق حفاظت شده استان خشک شده تاکید کرد: تامین تانکر آبرسان، ایجاد آبخشور و مخازن ذخیره آب و بهسازی چشمهها از نیازهای تامین آب حیات وحش استان است.
جمشید عبدی پور گفت: ۸۲میلیارد ریال اعتبار برای تقویت زیرساختهای تامین حیات وحش استان نیاز است.
وی بیان کرد: برای پیشگیری از تشنگی گونههای حیات وحش مناطق گرمسیری کهگیلویه وبویراحمد نیاز است پنج مخزن ذخیره آب هر یک به مساحت چهار در چهار، یک دستگاه تانکر آبرسان، احداث هشت آبشخور حیات وحش و بهسازی ۲۳ حلقه چشمه باید انجام گیرد.
عبدی پور تاکید کرد: برای ایجاد هر مخزن ذخیره آب چهار میلیارد ریال، ساخت هشت آبخشور هشت میلیارد ریال و بهسازی چشمههای مستقر در مناطق حفاظت شده استان ۷۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
وی با یادآوری اینکه اداره حفاظت محیط زیست تنها موظف به آبرسانی حیات وحش ساکن در مناطق حفاظت شده است بر همراهی دوستداران حیات وحش برای تامین آب گونههای ساکن در زیستگاههای مناطق آزاد کهگیلویه وبویراحمد تاکید کرد.
عبدی پور بر ترویج فرهنگ نذر آب برای حیات وحش تاکید کرد و افزود: آگاهی بخشی به شهروندان ساکن در استان میتواند به ایجاد زیرساختهای تامین آب حیات وحش در کهگیلویه وبویراحمد کمک کند.
وی خاطرنشان کرد: گونه غالب حیات وحش استان کل و بز، گونه شاخص خرس قهوه است.
عبدی پور اضافه کرد: کل و بز، حیوانات شبگرد و پرندگان مهمترین گونههایی هستند که به علت کمبود تجهیزات و زیرساختهای آبرسانی سیار در معرض خطر است.
توصیههای کارشناسان به مردم
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد از شهروندان و علاقهمندان به محیط زیست و حیات وحش خواست مراقب باشند حیات وحش تشنه از سوی سودجویان شکار نشوند.
عبدال دیانتی نسب افزود: افراد سودجو و شکارچیان متخلف در صدد هستند زندگی حیات وحش را به خطر اندازند و شهروندان به محض مشاهده هرگونه تخلف به سامانه ۱۵۴۰ و یا با مراجعه به نزدیکترین پاسگاه محیط زیست به نیروهای یگان حفاظت محیط زیست اطلاعرسانی کنند.
وی تصریح کرد: با توجه به وسعت زیاد مناطق تحت مدیریت و کمبود محیط بان، افراد فرصت طلب از شرایط سوءاستفاده میکنند که در این مواقع مردم میتوانند در نقش یک محیط بان یاریگر محیط زیست باشند و تخلفات را گزارش دهند.
وی افزود: هم اکنون تنها ۸۰ نفر محیط بانان در ۳۱۲ هزار هکتار منطقه تحت مدیریت محیط زیست به صورت شبانه روزی کار محافظت از حیات وحش را انجام میدهند، اما با توجه به برودت هوا و پایین آمدن حیات وحش از ارتفاعات خطر در کمین آنهاست.
کهگیلویه و بویراحمد افزون بر هفت منطقه حفاظت شده، همچنین ۶ منطقه شکار ممنوع شامل: "کوه حاتم تلرش" حد فاصل شهرستان بهمئی و لِنده و بهبهان در خوزستان، "پادنای سمیرم"، "ماغر" در شهرستان بهمئی، "لار" در شهرستان باشت، "خرم ناز" در بویراحمد و "کوه اشکر" در شهرستان چرام، دارد.
با بیش از ۱۶کیلومتر مربع وسعت و در اختیار داشتن یک درصد خاک از کشور ۱۸درصد گونههای جانوری کشور را در خود جای داده است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با یک مشاور خانواده مطرح شد
دبیر علمی جشنواره شعر فجر در گفتوگو با «جامجم» تأکید کرد آییننامه این رویداد ادبی نیاز به تجدیدنظر دارد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتوگو با دکتر محمدحسین رجبی دوانی رئیس بنیاد ایرانشناسی مطرح شد