نوروزانه متفاوت تلویزیون

بهاری که آغاز شد برای سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی، اتفاق بزرگی بود که دو مناسبت مهم یعنی ماه مبارک رمضان و نوروز را پشت سر بگذارد و بتواند با یک برنامه‌ریزی درست، اوقات فراغت مطلوب و مقبولی را برای مخاطبان فراهم کند.
بهاری که آغاز شد برای سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی، اتفاق بزرگی بود که دو مناسبت مهم یعنی ماه مبارک رمضان و نوروز را پشت سر بگذارد و بتواند با یک برنامه‌ریزی درست، اوقات فراغت مطلوب و مقبولی را برای مخاطبان فراهم کند.
کد خبر: ۱۴۹۸۱۵۰
نویسنده سپیده اشرفی - گروه رسانه
 
بخش زیادی از برنامه شبکه‌های مختلف در نوروز امسال با توجه به همزمان شدن با شب‌های قدر، در پیوست با این شب‌ها به سمت عزاداری و گرامیداشت این شب‌های عزیز معطوف بود. بعد از آن هم با توجه به فضای تفریح و سرگرمی موجود در روزهای مختلف نوروز، فیلم و سریال‌های به‌روز و مخاطب‌پسندی روی آنتن رفت که توانست بخش زیادی از مخاطبان را راضی نگه دارد. 

   
فیلم و سریال‌های به‌روز روی آنتن 
در اشاره به تلاش‌های سازمان صداوسیما می‌توان به بحث دوبله فیلم‌های به‌روز اشاره کرد که حتی با یک نگاه، این تازه و به‌روز بودن آنها قابل تشخیص بود. این رشد در دوبله فیلم‌های سینمایی برای مخاطبان تلویزیون، از صحبت‌های مدیر دوبلاژ سیما هم قابل تشخیص بود چرا که طبق اطلاعاتی که پیش از این منتشر شده بود، درسال۱۴۰۳بیش از۳۵۰ فیلم سینمایی و۱۰۷مجموعه تلویزیونی دوبله شد که بخشی از آنها نوروز۱۴۰۴ روی آنتن شبکه‌های مختلف سیما رفت. مقایسه این آمار با سال قبل از آن نیز نشان از رشد داشت. این تنوع در بسیاری از فیلم‌ و سریال‌های به‌روز دوبله‌شده از کشورهای مختلف و متنوع صورت گرفته بود.  اما بخش دیگر برنامه‌هایی که تلویزیون در مدت اخیر روی آنتن برد، مربوط به نوروزانه‌هایی است که در چند روز اول سال حال و هوای رمضانی به خود داشت و توانست در فرهنگسازی سیاست‌های کلی تحولی سازمان، نقش پررنگی داشته باشد. یکی از این برنامه‌ها که در برخی نظرسنجی‌های خارج از سازمان صداوسیما پرمخاطب بوده، برنامه محفل بود که بنا به روزهای مختلف عزا یا جشن، محتوای مربوط به آن بخش را تولید کرده و پرمخاطب بود. با توجه به سفرهای نوروزی و دسترس بودن تلوبیون برای بیشتر مخاطبان، نگاهی به آمارهای صفحه محفل در تلوبیون نشان از آن دارد که نزدیک به ۵ میلیون مخاطب از قسمت‌های مختلف محفل در تلوبیون دیدن کرده‌اند. این آمار در مقایسه با ماه‌های قبل از آن، رشد مطلوب و چشم‌گیری را نشان می‌دهد. 
   
سرگرمی به شیوه نوروزی 
البته برنامه‌های نوروزی و رمضانی سازمان صداوسیما مختص برنامه‌های مناسبتی و معارفی مثل محفل نبود و می‌توان سراغ آن را در مسابقات و سرگرمی‌های دیگر هم گرفت. از مسابقه‌هایی مثل پانتولیگ تا برنامه‌های شبانه مثل ۱۰۰۱ و برمودا که هر کدام با دعوت از مهمانان ویژه، تلاش کردند سرگرمی درخوری برای مخاطبان تلویزیون فراهم کنند. هر کدام از این برنامه‌ها، مهمانانی را به قاب تلویزیون آورد که مدت‌ها بود مصاحبه‌ای از آنها منتشر نشده یا کمتر خبری از آنها به گوش مخاطب رسیده بود. از خواننده و بازیگر، تا دوبلورهای برجسته‌ای که هر کدام خاطرات ویژه‌ای را برای مخاطبان تازه کردند. 
   
متنوع در ژانر سریال 
یکی از بخش‌هایی که تلویزیون توانست در حال و هوای آن قدم‌های برجسته‌ای بردارد، سریال‌هایی بود که هر کدام مخاطبان خاص خود را جذب کردند. بخشی از این سریال‌ها با حال و هوای درام و شب‌های قدر ابتدای سال بود که از آن جمله می‌توان به ذهن زیبا (که از اواخر سال قبل روی آنتن رفته بود) و مرز اشاره کرد. مرز با حال و هوای معرفتی که داشت، مینی‌سریال شب‌های قدر شد تا با یک تیم حرفه‌ای مخاطبان را پای آنتن تلویزیون بکشاند. سریال دیگر با این حال و هوا، مرهم بود که در اواسط تعطیلات نوروز به ایستگاه پایانی رسید تا رکورد سریال پرمخاطبی با حال و هوای طلبه‌های جوان را برای خود ثبت کند. در ژانر‌های متنوع دیگر، باید به قول مردونه، بدل و پایتخت اشاره کرد که هر کدام مخاطبان ویژه خود را داشتند. 
   
رکورد پایتختی‌ها 
در این میان، بازگشت پایتخت بعد از سال‌ها به قاب شبکه یک، باعث شد تا مخاطبان این سریال بار دیگر آن را به یک سریال پرمخاطب تبدیل کنند. رکورد تلوبیون برهمین اساس با رقم۲۵.۴میلیونی فصل هفتم پایتخت شکسته شد تا با فاصله زیاد از مجموعه‌ها و برنامه‌های پرمخاطب قرار گیرد. بخش زیادی از مخاطبانی که پایتخت۷ را تماشا می‌کردند به واسطه سفرهای نوروزی یا دسترسی راحت‌تر، تلوبیون را گزینه اول خود قرار داده بودند و برهمین اساس رکورد ثبت شده قابل توجه است. سریال پایتخت ۷ با ادامه قصه زندگی خانواده معمولی و ورود یک شهاب‌سنگ، به سمت و سوی متفاوتی کشیده شد و درهرقسمت، خرده‌روایت‌های مختلفی برای آن طرح‌ریزی شد تا مخاطب را با خود همراه نگه دارد. 
   
ویژه‌برنامه‌های تحویل سال و عید فطر 
اما در نگاهی به برنامه‌های متنوعی که در این مدت روی آنتن رفت، باید به ویژه‌برنامه‌های تحویل سال نو و مناسبت‌های مختلفی مثل عید فطرهم اشاره کرد.دراین میان، ویژه‌برنامه سال نو درشبکه‌های سراسری،با دعوت از مهمانان مختلف و ازسه روزقبل از نوروز به استقبال لحظه تغییرسال شمسی رفته بود.به عنوان مثال، شبکه یک بابرنامه ایران دوست داشتنی به استقبال نوروزرفت تا با حضور مجریانی مثل سونیا پوریامین و اقبال واحدی درکنار مخاطبان باشد.شبکه دو نیز باویژه‌برنامه شب عیدی بامجریان صبحانه ایرانی در کنار مخاطبان بود. همچنین شبکه سه با برنامه سال نو با اجرای ایمان قیاسی، تحویل سال را در کنار مخاطبان تلویزیون بود. شبکه چهار نیز با برنامه سرزمین شعر وشبکه نسیم با یک زلف و این همه دل، فضای تحویل سال را با مخاطبان گذرانده بود.  در این میان، شبکه یک سیما در روز عید فطر با پوشش نماز این روز، در کنار مخاطبان بود و ویژه‌برنامه ایران دوست‌داشتنی را به نمایش گذاشت.شبکه دو بعد از نمایش نمازعید فطر،برنامه از مامان بگو را برای این روز تدارک دید که پیش‌تر نیز در ساعت‌های مختلف روی آنتن رفته بود. برخی از برنامه‌های ویژه عید فطر شبکه‌ها نیز بر اساس ویژه‌برنامه افطار بود که به ایستگاه آخر می‌رسید. در مجموع بیشتر شبکه‌ها برنامه‌هایی که پیش از این به مناسبت نوروز یا افطار روی آنتن برده بودند را به سمت حال و هوای عید فطر بردند. 
   
پویش‌های متنوع 

اما بخشی ازبرنامه‌های امسال، باحال وهوای پویش‌های مختلف بود که بر اساس سفرهای نوروزی و برای توجه به طبیعت و معنویت شکل گرفته بود. یکی از این پویش‌ها،«نه به تصادف»بود که در خلال برنامه‌های مختلف درباره آن صحبت می‌شد. این پویش که با برخی بیلبوردهای شهری نیز همراه شده بود،تلاش می‌کرد تا فرهنگ درست رانندگی و اصول رانندگی درجاده‌ها را برای خانواده‌ها یادآور‌شود.بسیاری از برنامه‌های شبانگاهی نیز در خلال محتوای خود، به بیان نکاتی در این خصوص می‌پرداختند.  البته در میان پویش‌های مرتبط با سفرهای نوروزی، می‌توان به «به‌رفت» و«سفر بی‌زباله»هم اشاره کرد که هر کدام فرهنگساز سفرهای نوروزی بود.در این میان، پویش دیگری که از ابتدای ماه مبارک رمضان آغاز شده بود، «زندگی با آیه‌ها» بود که بخشی از برنامه‌های سحر و افطار را نیز حول خود شکل داده و تلاش می‌کردمفهوم آیه‌های قرآن را به بطن زندگی مخاطبان بکشاند.این پویش با مسابقه و برگزاری برخی رقابت‌ها، هدف خود را بر حفظ آیه‌های قرآن قرار داده بود. پویش «جان ایران» را نیز باید پویش دیگری دانست که در این مدت اجرا شد. این پویش که باهدف گسترش فرهنگ درختکاری و توسعه فضای سبز شکل گرفته بود، توانست با اجرا در ۴۰۰ نقطه کشور،حال وهوای متفاوتی به نوروز بدهد.بخشی ازبرنامه‌های تلویزیونی،با پرداختن به این پویش‌های چندگانه، در قامت یکی از بازوان اجرایی آنها قرار گرفتند تا فرهنگ و طبیعت ماندگارتری برای مخاطبان رقم‌بخورد. 


newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها