مذاکره، سازوکاری برای دفاع از دیدگاه‌های ایران

تحلیل ما در ارتباط با عوامل تأثیرگذار در مذاکرات، یک بحث است و صحبت با افکار عمومی مردم کشور و جهان، بحث دیگری است. نکته مهم این است که ما همواره معتقد به ارتباط سازنده با افکار عمومی بوده و هستیم. چشم‌انداز ما نسبت به آینده مذاکرات، بستگی به عوامل مختلف دارد.
تحلیل ما در ارتباط با عوامل تأثیرگذار در مذاکرات، یک بحث است و صحبت با افکار عمومی مردم کشور و جهان، بحث دیگری است. نکته مهم این است که ما همواره معتقد به ارتباط سازنده با افکار عمومی بوده و هستیم. چشم‌انداز ما نسبت به آینده مذاکرات، بستگی به عوامل مختلف دارد.
کد خبر: ۱۵۰۱۱۵۲
نویسنده عباس سلیمی‌ نمین -  مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ

ما از ابتدا تأکید کرده‌ایم که برای مذاکره اراده جدی داریم و در طول سال‌های پس از انقلاب همواره مذاکره را به‌عنوان امکان درنظر گرفته و هرگز آن را از معادلات خود کنار نگذاشته‌ایم.

چراکه مذاکره برای ما همواره فرصتی بوده تا در قالبی شفاف‌تر با افکار عمومی صحبت کنیم، به این معنی که دامنه مباحث را گسترش می‌دهد و فرصتی برای سخن گفتن با مردم ایجاد می‌کند.


مذاکره، علاوه‌بر بعد دیپلماتیک، ابزاری برای سخن گفتن با مردم خودمان بوده است که بعضا تحت‌تأثیر تبلیغات شبکه‌های گسترده رسانه‌ای وابسته به قدرت‌های خاص قرار گرفته‌اند. همچنین، افکار عمومی جهانی که باید فرصت یابند تا دیدگاه‌ها و نظرات ایران را بدون واسطه بشنوند، از همین رهگذر به شکل مطلوب‌تری آگاه می‌شوند.

کاملا روشن است که طی سال‌های گذشته، سیاست‌ های آمریکا همواره تحت‌تأثیر صهیونیست‌ها بوده و این تأثیر همچنان ادامه دارد. با این‌حال، رویکرد تحلیلی ما نشان می‌دهد که آمریکا وارد میدان جنگی گسترده در منطقه که صهیونیست‌ها مقدماتش را فراهم می‌کنند، نخواهد شد؛ چراکه این امر را به ضرر منافع بلندمدت خود می‌داند. سیاست‌های جنگ‌طلبانه‌ای که صهیونیست‌ها درصدد تحمیل آن به آمریکا هستند، بارها و بارها ناکام مانده است. امروز نیز این فشارها ادامه دارد و با این وجود، مذاکره می‌تواند از چند جهت دارای تأثیرات مثبت باشد. نخست این امکان را فراهم می‌آورد تا بسیاری از تلاش‌های جنگ‌طلبانه از سوی صهیونیست‌ها مهار شود. جمهوری اسلامی ایران هیچ‌گاه جنگ‌طلب نبوده است، جنگی را آغاز نکرده و نخواهد کرد.

اما حیات نژادپرستان وابسته به جنگ‌طلبی است، برعکس ما که حیات‌مان وابسته به صلح‌طلبی است، نژادپرستان در صلح می‌میرند و نابود می‌شوند. در جنگ‌طلبی است که امکان گسترش پیدا می‌کنند و امکان سرکوب مخالفین نژادپرستی وجود دارد. مخالفین نژادپرستی دارای اندیشه‌اند، دارای تفکرند و حیات نژادپرستی و دادن یک پایگاه قوی به آنها را مطابق شأن و شئونات خود نمی‌بینند. مخالفت‌شان با نژادپرستی یک مخالفت فرهنگی است.

در فضای فرهنگی، افکار عمومی جهان از نژادپرستی روزبه‌روز متنفرتر می‌شود و این امر حیات صهیونیست‌ها را به پایان خود نزدیک‌تر می‌کند اما در جنگ‌طلبی، نژادپرستان؛ اروپا و آمریکا را وادار می‌کنند که به آنها کمک کنند و در نهایت، آرزوی صهیونیست‌ها این است که آنها را به یک فضای سخت بکشانند، یعنی جنگ‌طلبی که آنها مقدماتش را فراهم کرده‌اند.

معتقدیم که نژادپرستی با رشد فکری ملت‌ها نابود خواهد شد. بنابراین، آنچه ما در ارتباط با خودمان در مورد صهیونیست‌ها معتقدیم، فکر می‌کنیم مذاکره می‌تواند ماهیت آنها را روشن کند.

امروز صهیونیست‌ها شایعاتی درست می‌کنند، مبنی بر این‌که ایران در حال ساخت سلاح هسته‌ای است اما مذاکره می‌تواند این تلاش‌های مذبوحانه را خنثی کند. می‌توانیم تضمین‌های لازم را بدهیم و توافقاتی را در این زمینه داشته باشیم.

صهیونیست‌ها تلاش خواهند کرد که نگذارند این مذاکره به نتیجه برسد یا اخلال کنند.

امیدواریم که آمریکایی‌ها در این زمینه عقلانیت را پیگیری کنند و به تضمین‌های ایران که سابقه ما نشان داده همواره متعهد بوده‌ایم، اعتماد کنند. ما در برجام خیلی سریع تعهدات خودمان را انجام دادیم اما بعضی‌ها تعلل کردند و فرصت ایجاد کردند که ترامپ کل پیمان را نقض کند. این تجربه برای آنها وجود دارد که ما متعهد بودیم و امروز هم بر آنچه توافق کنیم، متعهد خواهیم بود. به خاطر این‌که به صلح معتقدیم و به مذاکره برای رفع برخی مشکلاتی است که دشمنان صلح ایجاد کرده‌اند. بنابراین، آینده مذاکره بستگی به این دارد که تا چه حد آمریکا بتوانند مشی مستقل خود را در منطقه دنبال کنند. درست است که پایگاه صهیونیستی در منطقه ایجاد کرده‌اند اما نباید بگذارند که ابزار آنها برای‌شان خط مشی تعیین کند.

متأسفانه در برخی موارد ما شاهد مصادیقی هستیم که ابزاری که خود غربی‌ها در منطقه ایجاد کرده‌اند، برای‌شان خط مشی ایجاد می‌کند.

البته افکار عمومی روزبه‌روز متوجه این مطلب می‌شوند و با تظاهرات و مخالفت‌های گسترده روشنفکران، دانشجویان و اقشار مختلف غرب، [با نژادپرستی] مخالفت می‌کنند. آنها نمی‌خواهند تحت تاثیر ابزاری که خودشان ایجاد کرده‌اند باشند.

اینها عواملی است که امیدواریم در مسیر درست حرکت کند و تمایلات آمریکا در این زمینه کاملا محسوس است.

ترامپ آنچه قبلا مطالبه می‌کرده را تغییر داده، مطالباتش را معقول ساخته و چارچوب مشخصی را پذیرفته است. ما ثابت می‌کنیم که به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم و به صلح پایبندیم. البته معتقدیم که نژادپرستی حاکم، امروز دون شأن بشریت است تمایلات آنها برای حاکمیت نژادپرستانه در جهان را نمی‌پذیریم اما به این معنی نیست که خواهان استفاده از ابزار سخت هستیم بلکه ما با تبیین این مسائل برای مهار نژادپرستان استفاده می‌کنیم البته اگر نژادپرستان تعرضی به ما داشته باشند به بهترین وجه ممکن پاسخ خواهیم داد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰

نیازمندی ها