همزمان باسخنرانی دونالدترامپ برای نظامیان آمریکایی مستقر در پایگاه نظامی العدید، حملات وحشیانه رژیم صهیونیستی به مناطق مسکونی غزه ادامه یافته و در ۴۸ساعت گذشته شمار شهدا به بیش از ۱۵۰نفر رسیده است. در میان قربانیان، دهها کودک بیپناه دیده میشوند.موج جدید کشتار غیرنظامیان در شرایطی رخ میدهد که شکاف عمیق سیاسی بین کاخ سفید و دولت نتانیاهو بر سر ادامه جنگ و تشدید درگیریها روزبهروز آشکارتر میشود. تحلیلگران معتقدند این حملات عمدی، پاسخی معنادار از سوی نخستوزیر رژیم صهیونیستی به مواضع اخیر ترامپ محسوب میشود. کابینه جنگ رژیم صهیونیستی بهسرکردگی بنیامین نتانیاهو تحت تاثیر وزرای رادیکال اعم از بتسالل اسموتریچ و ایتامار بنگویر، سیاست انضمام نهایی باریکه غزه و کرانه باختری را دنبال میکند.
به گزارش اکونومیست، فرماندهان صهیونیست خواهان انتقال مردم جنگزده به کرانه غربی فلسطین اشغالی هستند. همزمان اسرائیل با کنترل مجاری ارسال کمکهای بشردوستانه بینالمللی، کنترل جمعیت غزه را بهدست بگیرد.علیرغم آنکه ترامپ رژیم صهیونیستی را همچنان متحد استراتژیک خود در منطقه میخواند، ادامه جنگافروزیهای اسرائیل در ویرانههای غزه آیندهای غیرقابل پیشبینی را ترسیم میکند. در این میان، جنبش مقاومت اسلامی حماس با قدرت به عملیاتهای خود ادامه میدهد. بنابراین دولت آمریکا در تلاش است با پشتیبانی کشورهای عربی حوزه خلیجفارس_ بهویژه عربستان سعودی و امارات_ ابتکار عمل خود را بهعنوان راهحلی مورد پذیرش جامعه عرب به فلسطینیان تحمیل کند. این حرکت در شرایطی صورت میگیرد که بهنظر میرسد کاخ سفید از موفقیت طرحهای توسعهطلبانه و یکجانبه رژیم صهیونیستی در تلآویو ناامید شده است.
تصاحب ابتکار عمل
ترامپ در ادامه انتقاد از راهبرد نظامی اسرائیل با اشاره به تصاویر هوایی ویرانیهای گسترده ناشی از حملات هوایی این رژیم به غزه گفت: عملا هیچ ساختمانی سالم نمانده. اینجا دیگر چیزی برای نجات دادن وجود ندارد. با توجه به این تحولات، میتوان سه ویژگی اصلی را ترسیم کرد که چهارچوب سیاسی جدید آمریکا را برای غرب آسیا تشکیل میدهد؛ چهارچوبی که طرح ترامپ برای غزه در آن میگنجد. رژیم صهیونیستی شرایط بازی در منطقه را تعیین نمیکند بلکه به دریافتکننده معاملات بزرگ آمریکایی تبدیل و بدون مشارکت کامل او تنظیم شدهاند. تمایل آشکار آمریکا برای تقویت جایگاه عربستان بهعنوان یک قطب مستقل است و به این کشور فرصت میدهد بدون عبور از رژیم صهیونیستی، مستقیما روی مسأله فلسطین تاثیر بگذارد. از نظر ترامپ امنیت رژیم صهیونیستی دیگر برای اصلاح یا مانعتراشی در تفاهماتش با بازیگران کلیدی منطقه دارای توجیه کافی نیست.این معادلات درکنارهم،میزان تغییردیدگاه آمریکانسبتبه منطقه را برجسته کرده و دریچهای استراتژیک برای سلاطین عرب میگشاید تا نقشی جدید و تاثیرگذارتر را در غزه پساجنگ تدوین کنند.
بنبست مذاکرات در دوحه
تنهایکروز پیش ازورود ترامپ به غرب آسیا،جنبش مقاومت اسلامی حماس، عیدان الکساندر اسیر آمریکایی_صهیونیستی را که در عملیات ۷ اکتبر ۲۰۲۳ به اسارت درآمده بود آزاد کرد. این اقدام امیدها برای میانجیگری آمریکا در برقراری آتشبس را افزایش داد اما مذاکرات به بنبست خورد و علیرغم حضور هیأت مذاکرهکننده رژیم صهیونیستی در قطر و سفر استیو ویتکاف فرستاده ویژه ترامپ به سرزمینهای اشغالی در روز سهشنبه، در روزهای اخیر هیچ پیشرفتی حاصل نشده است. پیشتر جنبش حماس در بیانیهای اعلام کرده بود: آزادی این اسیر نتیجه مذاکرات مستقیم با نمایندگان دولت ترامپ در قطر، پیش از سفر رئیسجمهور آمریکا به منطقه بوده است. ما خواهان تضمینهای رسمی آمریکا هستیم که هرگونه توافق برای آزادی اسرای باقیمانده صهیونیست، باید در ازای خاتمه کامل جنگ و خروج بدون قیدوشرط نیروهای اشغالگر از غزه باشد.
بیبی، مانع برقراری آتشبس
نخستوزیر رژیم صهیونیستی بر موضع خود مبنی بر آتشبس موقت صرفا برای آزادی برخی اسرا پافشاری کرده و با صراحت اعلام نموده پس از هرگونه وقفه در جنگ، عملیات نظامی را با شدت بیشتری از سر خواهد گرفت تا بهگفته خودش حماس را نابود و این گروه را خلع سلاح کند. در جریان سفر به منطقه، ترامپ با مواضع مقامات عربستان و قطر مواجه شد که بر ضرورت توقف جنگ در غزه تأکید داشتند. ولیعهد سعودی این دیدگاهها را در اجلاس سران عرب حوزه خلیجفارس_ که با حضور ترامپ برگزار شد_ مطرح کرد. همچنین امیر قطر هنگام استقبال از ترامپ در دوحه این موضوع را بهطور مستقیم با وی در میان گذاشت. با این حال رژیم صهیونیستی در حال تدارک یورش جدید برای تصرف اراضی بیشتر در غزه است و دهها هزار سرباز ذخیره را برای این عملیات فراخوانده. همزمان، تلآویو در حال اجرای طرحی با حمایت آمریکا برای توزیع جیرهبندیشده غذا به فلسطینیانی است که با توسل بهزور به مناطق غربی باریکه غزه کوچانده خواهند شد.
طرح آمریکایی برای کوچ اجباری
این طرح پیشنهاد ایجاد یک نهاد مستقل به نام «کمیته غزه» را برای مدیریت این روند ارائه میدهد. نام دیوید بیزلی، مدیر سابق برنامه جهانی غذا، بهعنوان نامزد ریاست این سازمان مطرح شده است. این طرح با هدف ایجاد یک سیستم توزیع کمکها با مدیریت نهادهای خصوصی با بودجه بینالمللی و کشورهای خلیجفارس، با نقش نظارتی آمریکا و پوشش امنیتی نظامی رژیم صهیونیستی بدون دخالت مستقیم سازمانملل(آنروا)ارائه شده است.بهروشنی میتوان دید که پوشش بشردوستانه ترامپ با هدف کنترل واشنگتن بر جمعیت باریکه غزه مطرح شده تا درظاهر به فشار افکار عمومی بر رهبران کشورهای عربی_اسلامی پاسخ داده اما درعمل ایده منطقه آزاد نام دیگری به پاکسازی قومی نوار غزه با روکشی مخملی است.
۲۵۰ شهید در ۴۸ ساعت
یورشها و بمبارانهای انجامشده در سه روز گذشته سطح خشونت در غزه را به بالاترین میزان در چند هفته اخیر رسانده است؛ بهطوری که شمار شهدا به ارقامی نزدیک شده که در روزهای نخست آغاز دوباره تهاجم رژیمصهیونیستی به غزه پس از فروپاشی آتشبس شکننده در ماه مارس مشاهده شده بود.برخی مقامات در سرزمین فلسطینی تعداد کشتهشدگان ناشی از حملات رژیم صهیونیستی در روزهای چهارشنبه و پنجشنبه را تا ۲۵۰نفر برآورد کردهاند. برآوردها در مورد تعداد تلفات شب گذشته وصبح روز جمعه متفاوت بود.محمد المغير، سخنگوی اداره دفاع مدنی غزه، روز جمعه گفت که از نیمهشب تاکنون۵۰نفرکشته شدهاند. پیشتردر۱۹ژانویه۲۰۲۵(۳۰دی۱۴۰۳)براساس توافقی میانحماس ورژیم صهیونیستی، در نوار غزه آتشبس برقرار شد اما ارتش این رژیم از بامداد سهشنبه ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ با نقض مفاد آتشبس، تجاوزهای نظامی خود به نوار غزه را ازسرگرفت وتلاش کشورهای مختلف برای متوقف کردن جنایات رژیم صهیونیستی علیه زنان و کودکان بی پناه باریکه غزه، تاکنون بینتیجه بوده است.