کاهش چشمگیرقیمت طلا دربازار داخل که بخشی از آن،ناشی ازافت بهای جهانی طلا وبخشی هم کاهش نرخ ارزدر بازار داخلی است، باعث شده تا باردیگر لزوم بازنگری در رفتار سرمایهگذاری جامعه موردتوجه قرار گیرد. هرچند کاهش قیمت طلا، صرفا پدیدهای داخلی نیست اما این افت تحتتاثیر چند عامل از جمله افت قیمت اونس جهانی طلا، کاهش نوسان نرخ ارز و کاهش تقاضای سفتهبازانه رخ داده است. کارشناسان بارها نسبت به ورود هیجانی به بازارها و سرمایهگذاری هشدار داده بودند اما با وجود هشدارهای مکرر درباره ریسک سرمایهگذاری بدون تحلیل، بسیاری از افراد در ماههای گذشته، با امید به سودهای سریع و نجومی، اقدام به خرید طلا و سکه کردند ولی این تصمیمها که بیشتر تحتتاثیر فضای روانی، شایعات و شبکههای اجتماعی گرفته شده بود، نهتنها سودآور نبود بلکه امروز، سرنوشتی جز زیاندهی پیدا نکرده است. فعالان بازار طلا و کارشناسان تاکید دارند که طلا میتواند بخشی از سبد سرمایهگذاری افراد باشد اما ورود به این بازار نیازمند رعایت مولفههای سرمایهگذاری در آن است؛ حال ریزش اخیر بازار طلا، زنگ خطری برای سرمایهگذاری هیجانی است، تجربهای تلخ اما آموزنده که باردیگر لزوم فاصله گرفتن از رفتارهای احساسی و حرکت به سمت تصمیمگیری آگاهانه را یادآوری میکند و نباید در این راه اسیر هیجان و تبلیغات شد.
از بازار چه خبر؟
بررسیها نشان میدهد از ابتدای هفته جاری تاکنون صف فروش طلا بسیاربیشتر ازخرید آن بوده است.برخی فعالان بازار میگویند افرادی که قصد فروش طلا دارند، زمانی که فاکتورهایشان را ارائه میکنند، در آن هر گرم طلای ۱۸عیار بیش ازهشت میلیون تومان قیمت خورده است.این موضوع نشان میدهد افرادی که دراین بازه قیمتی وارد بازار شدهاند، رفتاری هیجانی داشتهاند در صورتی که بارها کارشناسان تاکید کردهاند افرادی که از یک بازار آگاهی کامل ندارند، نباید وارد آن شوند.در واقع کارشناسان به اصلاح رفتار سرمایهگذاری عامه مردم تاکید دارند، موضوعی که در نوسان قیمت، خیلی به آن توجه نمیشود.
چرا قیمتها کاهش یافت؟
کاهش بیش از ۵ درصدی ارزش طلای جهانی در این هفته تحت تأثیر مجموعهای از اخبار مثبت سیاسی و ژئوپلیتیک رقم خورد. اعلام آتشبس میان هند و پاکستان، کاهش تنش تجاری میان چین و آمریکا با توافق بر سر کاهش تعرفهها و ازسرگیری مذاکرات میان روسیه و اوکراین، همگی فضای جهانی را بهسمت آرامش نسبی سوق داد و از جذابیت داراییهای امن مانند طلا کاست.همچنین کاهش نرخ دلار در بازار داخلی نیز به کاهش قیمت طلا و سکه منجر شده است. با کاهش قیمت دلار، هزینه واردات طلا کاهش یافته و در نتیجه قیمتها در بازار داخلی نیز پایین آمده است. با توجه به عوامل مذکور، بازارهای طلا، سکه و ارز در حالحاضر تحت تأثیر عوامل داخلی و خارجی قرار دارد. ادامه روند نزولی قیمتها به تحولات آتی در بازارهای جهانی، نرخ ارز و وضعیت سیاسی داخلی بستگی دارد. سرمایهگذاران و فعالان بازار باید با دقت تحولات را رصد کرده و تصمیمات خود را بر اساس تحلیلهای دقیق اتخاذ کنند.
وقتی قیمتها، هیجانی بالا رفت
محمد کشتیآرای، فعال بازار طلا در گفتوگو با «جامجم» در مورد ریزش قیمت طلا طی یک هفته اخیر، اظهار کرد: قیمت طلا در بازار داخل تحتتاثیر دو شاخص قیمت جهانی طلا و نرخ ارز در بازار است که قیمت این دو در هفته گذشته کاهش داشته و سبب افت قیمت طلا شده است.وی افزود: قیمت ارز در چند ماه گذشته به دلایل سیاسی و هیجانی بالا رفته بود و حتی دچار حباب بود؛ زیرا قیمت واقعی ارز با قیمتی که در بازار خریدوفروش میشد، فاصله فراوانی داشت اما الان با آغاز مذاکرات طی دو ماه اخیر این حباب از بین رفته است. این فعال بازار طلا با اشاره به ایجاد حباب در قیمت طلا و سکه، تاکید کرد: وقتی بازار حالت هیجانی دارد، مانند ماههای گذشته (قبل از آغاز مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا) که قیمت ارز، طلا و سکه بهشدت افزایش پیدا کرده بود، شاهد هجوم بیسابقه مردم برای تبدیل نقدینگی خود به طلا و سکه بودیم که در بازار تقاضا ایجاد کرده بود؛ این تقاضا باعث ایجاد حباب قیمتی شد.
افت ۵ درصدی قیمت طلا در چند روز
کشتیآرای در مورد آخرین قیمتها در بازار با اشاره به اینکه قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی ۳۲۰۳ دلار است، گفت: قیمت سکه تمام بهار آزادی طرح جدید به حدود ۷۰ میلیون تومان و سکه طرح قدیم به ۶۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید که نسبت بهروز چهارشنبه هفته گذشته، پنج میلیون تومان کاهش داشته است.وی قیمت نیمسکه را ۴۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، ربعسکه ۲۳ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان، سکه یک گرمی ۱۳ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان، یک مثقال طلای آبشده ۲۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان و یک گرم طلای ۱۸ عیار در بازار تهران شش میلیون و ۱۶۵ هزار تومان اعلام کرد و افزود: قیمتها نسبت بهروز پنجشنبه گذشته ۵ درصد کاهش داشته است.
حبابها ترکیدند
کشتیآرای، فعال بازار طلا و جواهر گفت: وقتی بین قیمت واقعی و قیمتی که خریدوفروش میشود فاصله شکل میگیرد، به آن حباب میگویند که در همان مقطع افزایش قیمتها، حباب سکه تا ۲۰میلیون تومان هم بالا رفت اما بعد از اینکه بحث مذاکرات ایران و آمریکا مطرح شد، قیمت ارز، طلا و سکه کاهش یافت، حباب سکه با کاهش تدریجی همراه شد و اکنون با تداوم روند نزولی، به زیر ۱۰ میلیون تومان رسیده است.وی بیان کرد: قیمت طلا هم همانند سکه با افزایش تقاضا مواجه شده بود و مردم پولهای خود را به طلای آبشده و شمش تبدیل میکردند. این تقاضا در چند ماه گذشته، در قیمت طلا حباب ایجاد کرده بود که با کاهش قیمتها، این حباب روبه کاهش بوده و در یک ماه اخیر کم شده است. این فعال بازار طلا و جواهر گفت: با نزولی شدن قیمتها، میل فروش در مردم بیشتر میشود، زیرا ترس ناشی از کاهش بیشتر قیمتها، سبب افزایش عرضه بیشتر از تقاضا در بازار خواهد شد و این اتفاق هماکنون رخ داده است.وی در مورد سرمایهگذاری و خرید طلا به مردم توصیه کرد در مواقعی که قیمتها دچار هیجان کاذب صعودی است، خرید و دادوستد انجام ندهند.