رئیس کانون وکلای دادگستری:

قانون پشت «قولنامه» است

هر آنچه باید درباره قولنامه خودرو بدانید

همان‌طور که می‌دانیم کلمه قولنامه در بین مردم کوچه و بازار همیشه یادآور خرید ملک یا خودرو بوده است پس می‌توان این‌گونه گفت که عرف بازار قولنامه را در این دومورد شناخته و قبول کرده است. با این حال در میان این دو قولنامه، سازوکار اداری قولنامه مسکن شکل یافته‌تر و جاافتاده‌تر است.
کد خبر: ۵۵۸۲۵۸
هر آنچه باید درباره قولنامه خودرو بدانید

شاید یکی از دلایل این امر هنگفت‌بودن پول خرید مسکن در مقایسه با خودرو و منقول‌بودن و قابل دسترس‌بودن آن است. اما هر چه هست قولنامه‌کردن خودرو هم ظرایف ونکات خاص خود را دارد.

نمونه‌ای از مشکلات قولنامه‌های خودرو

اینها نمونه‌ای ازعلل پرونده‌های تشکیل شده در مراجع قضایی مربوط به معامله خودرو هستند که لزوم دقت در هنگام تنظیم قولنامه خرید خودرو را برای هر یک از طرفین دوباره یادآوری می‌کند:

1 ـ درخواست الزام به انتقال سند

2 ـ الزام به انجام تعهدات برای فروشنده‌ای که سند به نام او نیست.

3 ـ درخواست فسخ معامله به دلیل معیوب بودن خودرو هنگام معامله و پنهان‌کردن آن توسط فروشنده

4 ـ عدم پرداخت مبلغ خلافی هنگامی که خودرو در اختیار فروشنده بوده است.

5 ـ عدم پرداخت بخشی از مبلغ خودرو از سوی خریدار

6 ـ ایراد قانونی در مدارک خودرو مثل شماره بدنه و سند مالکیت آن

7 ـ نداشتن سند مالکیت خودرو

8 ـ معاوضه به صورت سند به سند

راه‌های پیشگیری از این مشکلات چیست؟

1 ـ معامله در بنگاه‌های معتبر و دارای تابلوی اتحادیه و جواز کسب

2 ـ تمام مدارک از قبیل اصل سند، کارت خودرو، کارت سوخت، گواهی عدم خلافی که تاریخ یک روز قبل از معامله را داشته باشد، تصویر قولنامه‌های قبلی، فرم وکالت تعویض پلاک، معاینه فنی به تاریخ یک روز قبل از معامله هنگام تنظیم قرارداد مبایعه نامه از فروشنده دریافت شده و به خریدار تحویل داده شود.

3 ـ حداقل مبلغ یک میلیون تومان از کل مبلغ معامله تا اتمام مراحل معامله و تنظیم سند نزد خریدار باقی بماند.

4 ـ توجه و عمل‌کردن به تمام بندهای قولنامه

5 ـ الزام فروشنده برای صدور سند ظرف حداکثر 15 روز کاری پس از تنظیم مبایعه‌نامه

6 ـ با توجه به این‌که همیشه گواهی عدم خلافی مربوط به 2 ماه گذشته است بهتر است مبلغ سه میلیون ریال همیشه نزد خریدار باقی بماند تا در صورت داشتن خلافی حداکثر تا دو ماه پس از معامله او از این مبلغ آن را پرداخت کند و مابقی را بدون چون وچرا به فروشنده مسترد کند یا این‌که اگر مبلغ بیش از آن بود فروشنده متعهد شود مابه التفاوت را به خریدار پرداخت کند.

7 ـ اگر خودرو قبلا اقساطی خریداری شده بود حتما برگه تسویه‌حساب را از فروشنده دریافت کنید و در مبایعه‌نامه هم قید کنید این خودرو قبلا به صورت اقساط از فروشنده فعلی خریداری شده است و همه مبالغ در مورد اقساط قبلی مربوط به اوست نه به شما.

8 ـ اگر خودروی خود را امانت برای فروش نزد بنگاه یا نمایشگاه می‌گذارید دقت کنید تاریخ و کیلومتر طی شده خودرو را هنگام تحویل خودرو به بنگاه رسید کنید و با مهر و امضای بنگاه نزد خود نگاه دارید.

9 ـ هنگام معاوضه دو خودرو همیشه دو قولنامه یا مبایعه‌نامه جدا برای این‌کار تنظیم کنید تا در صورت عدم انجام تعهدات یک طرف، طرف دیگر مشکلی نداشته باشد.

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۳
pezhman
-
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
۰
۱
سلام من 2ماه پیش یه ماشین فروختم قولنامه ای بعد از5روز به خریدار در مورد تنظیم سند و گرفتن الباقی پول زنگ زدم كه گفت ماشین نمیخوام حالام رفته شكایت كرده من چكار باید بكنم؟
علی
-
۱۶:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۳۰
۰
۱
سلام. سوال دارم. مدتی پیش یك پژو وی 8در نمایشگاه رسمی خودرو گرفتم. مبلغ زیادی از پول رو دادم و قرار شد بعد از وكالت برای انتقال سند و پلاك به من مابقی رو هم پرداخت كنم. موعد مقرر رسید و من پول رو تماماً پرداخت كردم. ولی متاسفانه به حرف فروشنده كه گفت خلافی رو كه مبلغ700 هزارتومانه،پرداخت كردم. منم مطالبه برگ پرداخت كردم كه گفت توی خونه جا مونده. و من خوش باور هم بهش اعتماد كردم. حالا می بینم كه پرداخت نكرده و من موندم و مبلغ جریمه! اینم بگم كه نمایشگاه دار سند رو بدون اطلاع من دراختیار فروشنده گذاشته بود و كلاموقع پرداخت مابقی پول و گرفتن سند به نمایشگاه نرفتیم. حالاراهنمایی كنید1- آیا نمایشگاه دار بامن طرف هست یافروشنده؟2- وظیفه نمایشگاه دار دراین مورد چطوره؟چطورمی تونم به حقم برسم؟ ممنون
اكبر
Iran, Islamic Republic of
۱۲:۵۳ - ۱۳۹۵/۱۲/۰۱
۰
۰
با سلام بنده 8 ماه بیش از یه نفر یه سمند مدل 90 خریداری كردم و مابین خود یك قولنامه تنظیم كردیم و به بنگاه نرفتیم..بعد از هشت ماه بنده جهت تعویض بلاك به راهنمایی رفتم ولی تعویض بلاك نكردند گفتند ماشین شما توقیف میباشد..به فروشنده زنگ زدم گفت كه خحودش هم تعویض بلاك نكرده بود زنگ زد به فروشنده كه سند به نام اوست فروشنده گفت كه با یه نفر اختلاف حساب دارم قولنامه ها رو بدین به من تا با وكیل برم رفع توقیف كنم ..حالا من چیكار كنم..آیا دادگاهی كه ماشین را توقیف كرده قولنامه دستی كه مابین خود امضا كردیم را قبول میكند فروشنده من هم با قولنامه دستی ماشین را خریده بود....كسی كه سند به نام اوست ماشین را چهار سال بیش فروخته بعد از چهار سال ماشینش توقیف شده...لطفا راهنمایی كنید من چیكار بكنم تا ماشین را رفع توقیف كنم با تشكر

نیازمندی ها