ولیالله سیف در گفتوگو با ایسنا درباره برخی اظهارات مبنی بر اینکه دولت برای تامین کسری بودجه اقدام به تغییر قیمت ارز در بازار کرده است، گفت: من از این موضوع تعجب میکنم، زیرا قیمت بازار ارز هیچ ربطی به دولت و بودجه آن ندارد.وی با اشاره به اینکه قیمت ارز در مرکز مبادلات ارزی مورد توجه دولت است، افزود: در بودجه سال 93 نرخی پیشبینی شده که قیمت در مرکز مبادلات ارزی نیز براساس آن تنظیم میشود.
سیف ادامه داد: قیمت تعیین شده در قانون بودجه قیمتی نیست که حتما رقم کنونی بتواند بلافاصله نسبت به آن تغییر کند، بلکه یک قیمت محاسباتی برای بستن بودجه است. این در حالی است که در عمل نیز رقم کنونی در رنج 2550 تومان قرار دارد که نزدیک قیمت 2650 تومان ارز در بودجه است.
رئیس کل بانک مرکزی با بیان اینکه قیمت ارز در بازار آزاد عمدتا از میزان عرضه و تقاضا تاثیر میگیرد، بیان کرد: مشکلاتی بتازگی در ورودیهای ارز به بازار ایجاد شده بود که موجب نوسان قیمت در بازار شد.وی با اشاره به دو اقدام انجام شده برای بازگشت تعادل به بازار ارز توضیح داد: اول اینکه اشکالاتی که مانع ورود جریانهای ارزی به بازار بود، برطرف شده است و دیگر اینکه دوباره تصمیم گرفتیم تا ارز لازم برای قطعات خودرو را از طریق مرکز مبادلات ارزی تامین کنیم.
سیف تاکید کرد: بانک مرکزی به هیچ عنوان و هیچگاه اقدام به تزریق ارز به بازار نمیکند. این در حالی است که بانک مرکزی بشدت به پتروشیمیها که در مالکیتاش هستند، فشار آورده تا ارز خود را وارد بازار کنند.
رئیس کل بانک مرکزی درباره اینکه آیا اقدام اخیر بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سود بانکی موجب خروج سرمایه از بانکها و ورود به بازارهای موازی از جمله ارز نمیشود، تصریح کرد: اعتقادی به اینکه نرخ سود بانکی کاهش یافته ندارم، بلکه معتقدم که نرخ سود تنظیم شده است.وی با بیان اینکه نرخ سود بانکی در حال یافتن نظام جدیدی است، خاطرنشان کرد: به نظر میرسد نرخها همان نرخهای قبلی است که تنظیم شده است و هیچگونه تاثیری در بازار ارز نخواهد داشت.
کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی در دستور کار
از سوی دیگر بعد از کاهش توافقی نرخ سود سپردهها از سوی بانکداران دولتی و خصوصی، این بار نوبت به کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی رسیده که بناست در اولین جلسه شورای پول و اعتبار این موضوع مطرح شود.
به گزارش تسنیم، بعد از آن که افزایش چراغ خاموش نرخ سود بانکی در سال گذشته موجب انتقاد و اعتراض بخشهای مختلف از مجلس تا فعالان اقتصادی شد، طی روزهای اخیر بانکداران به درخواست رئیس کل بانک مرکزی مبنی بر کاهش نرخ سود سپردههای بانکی پاسخ مثبت دادند.
اما علاوه بر نرخ سود سپردههای بانکی، موضوع دیگری که همچنان مورد بحث و انتقاد است بالا بودن سود تسهیلات بانکی است که در همین ایام هم البته اخبار مختلفی درباره آینده آن مطرح شد.برخی بانکداران معتقدند اکنون زمان تغییر نرخ سود تسهیلات بانکی نیست و این نرخ حداقل باید طی شش ماه آینده مورد بازنگری قرار گیرد و دلیل این را هم دریافت سپرده با سودهای بالا میدانند و میگویند بانکیها مجبورند برای تامین سود سپردهها از سود بالای تسهیلات بانکی استفاده کنند.در همین حال، ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در نشست هم اندیشی صنعتگران و فعالان اقتصادی که در نهاد ریاست جمهوری برگزار شد، تاکید کرد: کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی اولویت نخست بانک مرکزی است.
سیف البته تاکید کرده که کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی در اولین جلسه شورای پول و اعتبار مطرح خواهد شد.
بانکداران رسما از زمستان سال گذشته با چراغ سبز شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی نرخ سود تسهیلات را افزایش داده و کف سود تسهیلات را 26 درصد تعیین کردهاند. این درحالی است که از بهمن 90 تاکنون شورا بسته سیاستی و نظارتی را تغییر نداده و طبق همین بسته بانکداران باید نرخ سود تسهیلات مبادلهای را تا سررسید دو سال معادل 14 درصد و برای سررسید بیشتر از دو سال معادل 15 درصد تعیین کند.
همچنین در بسته سیاستی که از سوی بانک مرکزی ابلاغ شده، آمده است دامنه نرخ سود عقود مشارکتی قابل درج در قرارداد بین موسسه اعتباری و مشتری بین 18 تا 21 درصد تعیین میشود.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد