الکساندر نواک وزیر انرژی فدراسیون روسیه امروز در حاشیه دیدار با حمید چیت چیان وزیر نیروی ایران با بیان اینکه تحریمهای غرب تاثیری در مناسبات روسیه و ایران ندارد، گفت: تحریمهای آمریکا هیچ تاثیری بر روابط بین دو کشور در حوزه همکاری در زمینه انرژی، انرژی اتمی در مقاصد صلحجویانه، نفت و گاز طبیعی ندارد.
این عضو کابینه دولت مسکو بار دیگر با تاکید بر اینکه تحریمهای آمریکا تاثیری بر روابط دو کشور نمیگذارد، افزود: در مذاکرات امروز با وزارت نیروی ایران، به توافق های مهمی دست یافتیم.
نواک با یادآوری اینکه تهران و مسکو به منظور احداث هشت نیروگاه جدید برق در ایران به توافق دست یافته اند، گفت: در کنار ساخت نیروگاه های جدید برق، نوسازی و بازسازی چهار نیروگاه قدیمی برق با مشارکت شرکت توانیر ایران در دستور کار قرار گرفته است.
این مقام روس همچنین با اشاره به ادامه مذاکرات ایران و روسیه به منظور تبادل برق و انرژی الکتریکی، افزود: به منظور اجرای طرح های جدید در صنعت برق و انرژی هم تبادل اطلاعات بین دو کشور در حال انجام است.
ایران و روسیه اردیبهشت ماه سال جاری تفاهم نامهای بهمنظور توسعه همکاریها در صنایع برق امضا کردند که احداث نیروگاه و تاسیسات برقی، ارائه خدمات، تبادل انرژی و برق از مهمتری محورهای این نشست مشترک بوده است.
بر این اساس، پس از توافق مقدماتی تهران- مسکو برای امضای قراردادی 10 میلیارد دلاری و احتمال تهار نفت خام و برق بین دو کشور، اولین دور مذاکرات بین شرکت تکنوپروم روسیه و توانیر ایران تیر ماه سال جاری در تبریز انجام شد.
سرگئی ریژوف، معاون اجرایی مدیر کل شرکت تکنوپروم روسیه در حاشیه بازدید از نیروگاههای برق استان آذربایجان شرقی با اشاره به احداث نیروگاههای 2100 مگاواتی رامین اهواز و نیروگاه 1600 مگاواتی شهید منتظری اصفهان توسط این شرکت روسی، گفت: روسیه برای احداث 1725 مگاوات نیروگاه جدید در استان آذربایجان شرقی آمادگی دارد.
این مقام روس با تاکید بر اینکه در صورت به نتیجه رسیدن مذاکرات، این 5 واحد نیروگاهی در کنار نیروگاههای برق سهند بناب و تبریز ساخته خواهد شد، افزود: استان آذربایجان جزو یکی از مناطق در حال توسعه از نظر صنعتی ایران بوده و از این رو افزایش واحدهای تولید برق در این استان ضروری به نظر می رسد.
ریژوف، صنعت برق ایران را در زمینه تولید و احداث تجهیزات نیروگاهی، به عنوان یکی از کشورهای پیشرو در منطقه خاورمیانه عنوان کرد و افزود: تکنوپروم روسیه برای احداث نیروگاههای برق سیکل ترکیبی، بخاری، ژئوترمال، واحدهای کوچک و تامین قطعات یدکی صنایع برقی آمادگی دارد.
علاوه بر ریژوف، معاون اجرایی مدیر کل تکنوپروم، در این دور مذاکرات برقی، الکساندر زاسلافسکی مدیر انستیتوی طراحی نیروگاههای این شرکت روسی مذاکراتی با مسئولان وزارت نیروی ایران انجام داد.
با انجام این دور از مذاکرات مقرر شد، مطالعات اولیه برای احداث دو واحد نیروگاهی 450 مگاواتی در کنار نیروگاه تبریز و دو واحد نیروگاهی 350 مگاواتی و یک واحد 125 واحد سیکل ترکیبی درنزدیکی نیروگاه سهند بناب با مجموع 1725 مگاوات با هماهنگی توانیر انجام شود.
تاریخچه مذاکرات برقی ایران- روسیه
اردیبهشت ماه سال جاری الکساندر نواک، وزیر انرژی فدراسیون روسیه مسافر تهران شد و مذاکراتی را پشت درهای بسته با وزرای نیروی، نفت و رییس کل بانک مرکزی ایران در تهران برگزار کرد.
وزیر انرژی روس ها سپس در جمع خبرنگاران از توافق اولیه و مقدماتی با وزارت نیروی ایران به منظور امضای 8 تا 10 میلیارد دلار قرارداد برقی در چهار حوزه ساخت نیروگاههای حرارتی، برقآبی، شبکه انتقال، افزایش راندمان شبکه انتقال و توزیع برق و تبادل و ترانزیت برق خبر داد.
بر این اساس، کارگروههای مشترک برقی بین دو کشور تشکیل شده و مقرر شده است تا با جمع بندی فنی و عملیاتی این کارگروههای مشترک نتایج نهایی برای امضای قرارداد بزرگ تهران – مسکو به وزرای دو کشور ارائه شود.
یکی دیگر از توافقهای برقی ایران و روسیه در تهران به موضوع واردات برق از این کشور گازخیز باز می گرزدد و مطابق با گفتههای حمید چیت چیان وزیر نیروی ایران قرار است با سنکرون شبکه برق بین ایران، جمهوری آذربایجان و روسیه امکان واردات 500 مگاوات برق در فاز اول و 700 مگاوات در فاز دوم نهایی شود.
از این رو با این توافق بزرگ برقی بین دو کشور گام نخست به منظور تهاتر نفت خام صادراتی ایران در ازای برق و سایر خدمات فنی و مهندسی وارداتی از روسیه برداشته شده است.
در همین حال اسماعیل محصولی قائم مقام وزیر نیرو در امور بینالملل اردیبهشت ماه امسال در گفتگو با مهر در پاسخ به این سوال که آیا این توافق برقی بین ایران روسیه بخشی از قرارداد تهاتر نفت و کالا بین دو کشور است؟ گفت: قرار است روسیه فاینانس برخی از طرحهای و پروژه های صنعت برق به ویژه در حوزه نیروگاه سازی را برعهده بگیرد.
این مقام مسئول با اعلام اینکه فایناس روسیه برای ساخت نیروگاه و شبکه برق در ایران می تواند بخشی از قرارداد تهاتر نفت و کالا بین دو کشور را شامل شود، افزود: جزئیات و حجم نهایی تامین فاینانس از سوی روسیه در مذاکرات آتی تعیین و نهایی خواهد شد.
هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی هم از نهایی شدن قرارداد برقی بین دو کشور تا یک ماه آینده خبر داده و تاکید کرده بود: با تکمیل مطالعات کارشناسی امکان فراهم شدن مقدمات قرارداد بین دو کشور فراهم خواهد شد.
اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهور بهمن ماه سال گذشته درباره جزئیات مذاکرات نفتی ایران-روسیه برای تهاتر نفت و کالا و راه اندازی طرح سوآپ معکوس نفت در جمع خبرنگاران، گفت: با روسها بحثهایی برای مبادله حجم بالایی از منابع نفت و دریافت کالا در ازای آن مطرح کردیم که عدهای نسبت به این مسئله اعتراض کردند ولی باید بگوییم اگر به ایران وارد نشوید، افراد دیگری در این بازار حاضر میشوند و جایی برای شما نمیماند.
مهدی سنایی، سفیر ایران در روسیه اخیرا در گفتگو با دیلی کومرسانت با تایید مذاکرات تهران و مسکو برای تهاتر نفت در برابر کالا، گفته است: روسیه میتواند در قبال خرید نفت از ایران، دومین رآکتور نیروگاه بوشهر را بسازد ضمن انکه روسیه میتواند برای پرداخت پول نفت ایران به این کشور کامیون، ریل راهآهن یا کالاهای دیگر صادر کند، یا برای این کشور پالایشگاههای کوچک بسازد.(مهر)
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب