بودجه پیشنهادی دولت برای سال 94 در 16 آذر 93 ارائه گردید. لایحه بودجه سال 94 رقم 838 هزار میلیارد تومان بسته شده است که نسبت به سقف 803هزار میلیاردتومان سال جاری حدود 35 هزارمیلیارد تومان رشد دارد.
این لایحه شامل 21 تبصره بوده است که مجموع بودجه عمومی آن با رشد حدود 32 هزار میلیارد تومان نسبت به امسال به رقم 267 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است که نزدیک به 32 درصد از کل بودجه کشور را تشکیل می دهد.
محوری ترین بحث شصت و دومین برنامه مناظره که امروز از شبکه یک سیما پخش شد این بود که:"آیا بودجه ی پیشنهادی دولت در سال 94 با شرایط فعلی کشور و اسناد بالادستی نظام همخوانی دارد؟ آیا درآمدهای پیش بینی شده در لایحه پیشنهادی قابل تحقق است؟"
به گزارش تسنیم، در این برنامه غلامرضا تاجگردون نماینده مردم گچساران و رئیس کمیسیون تلفیق بودجه94، احمد توکلی نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی ، فرهاد دژپسند معاون بودجه سازمان مدیریت و برنامه ریزی، حجت الاسلام و المسلمین غلامرضا مصباحی مقدم نماینده مردم تهران و عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی حضور داشتند.
سوال نظرسنجی این هفته برنامه نیز این بود که: به نظر شما دولت برای کاهش هزینه ها در بودجه سال آینده، در کدام موضوع بیشتر صرفه جویی کند؟
1-آموزش 2-سلامت 3-یارانه ها
تاجگردون: بودجه 94 طوری تنظیم میشود مردم کمتر آسیب ببینند
به گزارش تسنیم، غلامرضا تاجگردون نخستین فردی بود که پشت تریبون مناظره این هفته قرار گرفت و اظهار داشت: قیمت نفت سقوط آزاد داشته و به کمتر از نصف رسید؛ دولت وقتی بخشنامه بودجه را صادر کرد نفت 100 دلار و زمان ارائه بودجه نفت 70 دلار بود ولی وقتی ما خواستیم بررسی کنیم کمتر از 40دلار شد.
رئیس کمیسیون تلیفق بودجه 94 با بیان این که بودجه باید واقعی تنظیم شود، گفت: بودجه باید برای خروج از رکود و جلوگیری از بی انضباطی پولی تنظیم شود. همچنین در بودجه باید دقت شود که مردم و اقشار ضعیف بیشتر آسیب نبینند.
وی با بیان اینکه بودجه نباید مانع از سرمایه گذاری ها شود، گفت: باید به اقتصاد بدون نفت نیز توجه شود کما اینکه به سرمایه گذاری بودجه های عمرانی هم توجه شود. هر چند بودجه 94 خاص است و ما هنوز نتوانستیم به جایگاه خوبی در خروج از رکود برسیم.
نماینده مردم گچساران در مجلس نهم گفت: تلاش می کنیم در تنظیم بودجه طوری عمل کنیم که مردم کمتر آسیب ببینند.
دژپسند: قیمت پیشنهادی نفت در بودجه، واقعی است
فرهاد دژپسند دومین فردی بودکه پشت تریبون مناظره قرار گرفت و اظهار داشت: دولت فارق از تحولات قیمت نفت از آغاز سال جاری انضباط مالی را در دستور کار داشت و امسال برخلاف قبل از اوایل خرداد تنظیم بودجه را شروع کردیم.
وی با بیان اینکه بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد را سال جاری اجرایی کردیم، افزود: ساماندهی طرح های عمرانی نیز از دیگر موضوعات مورد توجه در بودجه بود. همچنین اعتبارات هزینه ای از دیگر نکات مورد توجه دولت در بودجه سال آِینده بود.
معاون بودجه سازمان مدیریت با اشاره به اینکه 70 درصد اعتبارات هزینه ای به حقوق و دستمزد اختصاص دارد، گفت: با این وجود بودجه اعتبارات هزینه ای را با رشد 11.7 درصد تنظیم کردیم ولی برای بودجه های عمرانی اعتباراتی را برای تکمیل طرح های نیمه تمام عمرانی اختصاص دادیم و رشد 16 درصدی در این بخش اعمال کردیم.
دژپسند با تاکید براینکه قیمت نفت را از شهریورماه به صورت جدی رصد کردیم گفت: قیمت پیشنهادی را واقعی در بودجه آوردیم.
توکلی: مقدار صادرات نفت و نرخ ارز از نکات منفی بودجه است
به گزارش تسنیم احمد توکلی دیگر مهمان برنامه مناظره بود که پشت تریبون قرار گرفت و اظهار داشت: دولت در بودجه سال آینده از تعریف طرح های جدید عمرانی خودداری و طرح های فعلی را اولویت بندی کرد. همچنین محاسبه قیمت تمام شده دولتی را نیز مورد توجه قرار داد.
توکلی تعیین مقدار صادرات نفت و نرخ ارز را از نکات منفی بودجه دانست و گفت: قرار بود تبصره ها حذف شوند ولی نشد؛ بودجه براساس خوش بینی نسبت به سال آینده تنظیم شده است. روزی که بودجه را می بستند نفت 65 دلار بود ولی با 72 دلار بستند.
این عضو کمیسیون بودجه ضمن اشاره به اینکه 38.5 هزار میلیارد تومان از بودجه سال بعد طبق برآورد مرکز پژوهش ها محقق نمی شود، تصریح کرد: کسری حساب جاری بودجه 3805 میلیارد و کسری اقتصادی 104.5 هزار میلیارد تومان است. چتر حمایتی برای مستضعفان محقق نشده و تکلیف هدفمندی یارانه و سبد حمایتی مشخص نیست.
مصباحی مقدم: بودجه مبتنی بر سیاست های اقتصاد مقاومتی نیست
غلامرضا مصباحی مقدم عضو کمیسیون برنامه و بودجه نیز در این برنامه حضور داشت و پشت تریبون مناظره گفت: بنا بود بودجه مبتنی بر عملکرد ارائه شود ولی فاقد این وصف در بودجه پیشنهادی دولت هستیم البته به طرح های عمرانی توجه ویژه کرده است.
وی با بیان اینکه دولت بنای ایجاد طرح جدید عمرانی ندارد و سپاسگذاریم، گفت: بودجه مبتنی بر سیاست های اقتصاد مقاومتی نیست. برداشت 12 درصد از سهم صندوق توسعه ملی که باید طبق برنامه پنجم بیش از 20 درصد باشد، خلاف سیاست های ابلاغی اقتصاد مقاومتی است.
مصباحی مقدم مقایسه بودجه سال بعد با عملکرد سال فعلی را بیانگر شکاف بزرگی دانست و گفت: سال جاری 180 هزار میلیارد تومان عملکرد خواهیم داشت ولی برای سال بعد بیش از 200 هزار میلیارد تومان است درحالی که این بعید است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه با تاکید براینکه اتکای بودجه به نفت برخلاف ادعای مطرح شده کاهش نیافته و سقف آنچه می توانست اتکا داشته باشد در این بودجه لحاظ نشده است، تصریح کرد: همچنین در این بودجه توجهی به گروه های کم درآمد نشده است.
به گزارش تسنیم، در بخش دوم مناظره حاضرین در پیش بینی به پاسخ مردم در خصوص سوال نظر سنجی گفتند که مردم به حذف یارانه ثروتمندان رأی خواهند داد.
در ادامه نوبت به بحث آزاد مناظره رسید و حضار به بیان دیدگاه های خود در خصوص بودجه 94 پرداختند.
مجلس نه در پی کاهش یارانه بلکه تغییر سهم ثروتمندان و نیازمندان است
تاجگردون در این بخش گفت: نماینده ها دنبال این نیستند که هدفمندی و یارانه را کم کنند. الان دولت و مجلس معتقدند باید تفاوت بین اقشار آسیب پذیر با ثروتمندان قائل شد. رویکرد دولت در اینباره خیلی مهم است.
وی با بیان اینکه در بخش آموزش نیازمندیم و نمی توانیم بودجه آنرا کم کنیم، گفت: در هدفمندی یارانه و توزیع یارانه ها با نگاهی که در مجلس است باید جابه جایی منابع انجام دهیم و طی روزهای آینده مجلس به آن می پردازد که سهم یارانه نیازمندان و ثروتمندان تغییر کند.
به گزارش تسنیم، دژپسند معاون بودجه سازمان مدیریت نیز در این بخش اظهار داشت: اینکه می گویند در بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد کاری نشده نیازمند این توضیح است که از ابتدای سال شورای عالی با مشارکت متخصصان تشکیل شد و 2 هزار نفر ساعت وقت برای تعیین ضوابط گذاشتیم و دیگر بخش ها نیز دوره های آموزشی برقرار کردیم. در تمام دنیا بودجه ریزی مبتنی بر عملکرد یکساله انجام نمی شود و 5 تا 7 سال زمان می برد وبا کمک دولت این را 3 ساله اجرایی می کنیم.
وی همچنین در واکنش به اینکه در این بودجه برای محرومان چتر حمایتی در نظر گرفته نشده است، افزود: امسال حتی بودجه نهادهای حمایتی را مورد توجه خاص قرار دادیم و رشد آنها کاملا متمایز است. در تبصره 21 نیز اشتغال و مسکن جوانان را نیز مورد توجه قرار داده ایم.
معاون بودجه سازمان مدیریت گفت: تا جایی که امکان تخصیص منابع براساس سیاست ها را داشتیم اعتبار برای این بخش ها در نظر گرفته ایم.
توکلی: پرداخت یکسان یارانه ضد هدفمندی است
احمد توکلی نیز در ادامه این بحث تاکید کرد: یخچالی که در آن چیزی نباشد و گازی که با آن نتوان چیزی پخت کفایت نمی کند، کشورهای دیگر به رسیدگی محرومان جدی تر هستند و در آمریکا وقتی رکود دارند بیشتر یارانه میدهند و در زمان رونق یارانه کمتری می پردازند.
وی با بیان اینکه زحمات دولت را نادیده نمی گیریم ، افزود: این که یارانه کاملا یکسان میدهند و نامش هدفمندی است درحالی که این سیاست ضد هدفمندی است. متاسفانه رئیس جمهور گفتند ما سرک به حساب بانکی مردم نمی کشند درحالی که دولت و قوه قضائیه نامحرم نیستند هرچند حساب بانکی جزو اطلاعات شخصی مردم است ولی در قانون مبارزه با پولشویی سیاست هایی برای این موضوع در نظر گرفته شده است.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه حساب بانکی یکی از بهترین راه ها برای شناسایی اغنیاست گفت: خودروها، کارت بازرگانی، عوارض شهرداری و گردش حساب بانکی اغنیا را شناسایی کنیم بنابراین اینکه می گویند نمی توانیم اغنیار را شناسایی کنیم درست نیست. ما می گوییم یارانه ثروتمندان را حذف و به نیازمندان اضافه کنیم.
مصباحی مقدم: می توانیم بودجه امسال را بدون نفت ببندیم
مصباحی مقدم در ادامه این بحث با طرح این پرسش که آیا واقعا نمی توانستیم بودجه 94 را برحسب اقتصاد مقاومتی تنظیم کنیم؟ گفت: بسیاری از این کالاهای وارداتی را به راحتی می توانیم در داخل کشور تولید کنیم. همچنین بخش اعظم واردات دارو برای تامین مواد اولیه از هند است درحالی که می توانیم اینها را در کشور تولید کنیم.
وی همچنین به افزایش میزان صادرات غیرنفتی طبق وعده رئیس جمهور در زمان تحویل لایحه بودجه اشاره کرد و اظهار داشت: درآمد نفت به شدت کاهش یافت که سهم دولت در بودجه عمومی 71 هزار میلیارد تومان است و زمانی محقق می شد که نفت 72 دلار باقی بماند و الان هم اصرار دارند بودجه را با این نفت به تصویب برسانید درحالی که نمی توانیم بودجه را با ارقام غیرواقعی ببندیم. دولت و مجلس با هم توافق کنند که نفت را بفروشند و درآمد را به صندوق واریز کنند نه اینکه 12 درصد هم از آن بردارند.
مصباحی مقدم با بیان اینکه می توانیم بودجه امسال را بدون نفت ببندیم، تصریح کرد: باید امسال گام بلندی برای کاهش وابستگی نفت برداریم.
دژپسند: لایحه بودجه 94 به اقتصاد مقاومتی هم توجه کرده است
دژپسند در ادامه مناظره در دفاع از بودجه پیشنهادی دولت برای سال آینده اظهار داشت: امسال هر سه ماه یکبار سبد حمایتی به محرومان پرداخت شد، این سیاست های حمایتی را رئیس جمهور و دولت به شدت پیگیری می کنند اما آیا می شود به طرح های عمرانی اعتبار ندهیم یا حقوق کارمندان را پرداخت نکنیم؟
معاون بودجه سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با بیان اینکه سیاست های دولت را فقط در احکام و تبصره های بودجه نمی توان دید، گفت: بهبود زندگی روستاییان و تقویت تولیدکشور، مهاجرت معکوس یعنی برگشت روستاییان به روستا نیز در این بودجه دیده شده است.
وی در دفاع از توجه بودجه 94 به سیاست های اقتصاد مقاومتی گفت: در شرایطی که با محدودیت زیاد بودجه را تنظیم کردیم اعتبار دانش بنیان 41 درصد رشد کرد و برای تولید نیز در قالب اشتغال و ... اعتباراتی را لحاظ کردیم.
دژپسند با بیان اینکه در کتاب بودجه باید جداول و احکام دیده شود، تصریح کرد: در جای جای کنترل هزینه ها به اقتصاد مقاومتی توجه کردیم. می گویند نفت را زیاد دیدید ولی زمانی که بودجه را بستیم قیمت نفت را بالای 100 دلار پیش بینی میکردند ولی ما مهر ماه متوجه شدیم که نرخ کمتر می شود و 72 دلار را پیشنهاد کردیم.
احمد توکلی در این بخش گفت: زمانی که آقای هاشمی رئیس بود رفتم پیش ایشان و گفتم شما همش از شمش و فولاد و ... صحبت میکنید ولی فاصله آن با نون و پنیر زیاد است الان هم به آقای دژپسند می گویم فاصله این برنامه ها تا نان مردم بالاست و باید در این مدت برنامه حمایتی در نظر گرفته شود.
پیش بینی رشد 2.3 درصدی اقتصاد سال 94 با نفت 72 دلاری
تاجگردون نیز در همین ارتباط گفت: نباید چیزی تصویب شود که دولت نتواند آنرا جرا کند. علاوه بر این باید دید که چرا به اینجا رسیده ایم؟ سهم نفت ما سال 90 به 52 درصد رسید سال 94 به هر دلیلی 32 درصد شده است که این گام خوبی است و باید از این هم کمتر شود و در سال 94 حتما این سهم کمتر می شود اما اگر نفت را کنار بگذاریم چه می شود؟
رئیس کمیسیون تلفیق بودجه 94 با بیان اینکه یک ساله نمی توان تولید گندم را به بیش از 12 هزار تن افزایش داد، تصریح کرد: الان گزارش مرکز پژوهش ها نشان میدهد که اعتبارات عمرانی به قیمت سال 83 زیر 7 هزار و 500 میلیارد تومان است.
وی با تأکید بر اینکه هر زمان مجلس مصوبات نامربوطی را به دولت ارجاع داد، شک نداشته باشید دولت به فساد کشیده می شود به ماجرای برداشت دولت از صندوق توسعه ملی اشاره کرد و گفت: پیش بینی بودجه سال بعد این بود که رشد اقتصادی با نفت 72 دلاری به 2.3 درصد برسد اما الان پیش بینی ها اصلاح شده و نشان میدهد به 9 دهم درصد رشد خواهیم رسید.
تاجگردون گفت: ما درحالی 6 تا 7 درصد مالیات می گیریم که کشورهای دیگر بیش از 20 درصد مالیات می گیرند.
پیشنهاد حذف نفت از بودجه با کارکرد اقتصادی و سیاسی
مصباحی مقدم در همین ارتباط گفت: من مخالف استفاده از پول نفت نیستم. بلکه می گویم اتکای بودجه به نفت باید از بین برده شود نه اینکه از نفت استفاده نکنیم. روش و راه را باید عوض کنیم. حتی کمک به عمرانی از حساب ذخیره و صندوق باشد.
وی با بیان اینکه نباید در بودجه قیمت نفت و میزان فروش نفت و نرخ ارز مشخص شود، تصریح کرد: قید اینها در بودجه به بازار سیگنال میدهد.
مصباحی مقدم در ارتباط با قیمت نفت گفت: در بهترین برآورد در سال بعد حدود 40 هزار میلیارد تومان از برآورد فعلی درآمدهای نفتی محقق می شود که نسبت به رقم پیش بینی شده 71 هزار میلیارد تومانی 31 هزار میلیارد تومان کسری دارد.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به مذاکرات هسته ای گفت: اگر اتکای بودجه به نفت کم شود دست ما باز می شود و منابع دیگری که نزدیک به یقین قابل تحقق خواهد بود را لحاظ می کنیم هرچند در این موضوع توافق دولت را هم خواهیم داشت.
وی ادامه داد: صبح شنبه هفته قبل در حاشیه جلسه مجمع تشخیص از رئیس جمهور این تقاضا را کردم و بنا شد آقای جهانگیری ترتیبی اتخاذ کند تا جلسه ای مشترک برای تصمیم گیری داشته باشیم.
به گزارش تسنیم، توکلی در ادامه با تاکید براینکه مشکل بودجه نه ارز است و نه ریال گفت بلکه مشکل بودجه ما از بودجه ریزی است؛ تعیین میزان فروش هر بشکه نفت در سال و همچنین نرخ فروش آن با متغیرهای اقتصادی همخوانی ندارد.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه با انتقاد از افزایش نرخ رسمی ارز در بودجه گفت: روز چهارم آذر آقای سیف این را اعلام کرد و از همان روز قیمت ارز افزایش یافت. در اینجا سیاست ارزی باید در شورای پول و اعتبار تعیین شود نه در بودجه.
وی با بیان اینکه سیاست های پولی و ارزی و نفتی تابع سیاست های مالی شده است، افزود: تمامی ارزی که بدست می آید را کسر سهم صندوق و مناطق محروم به حساب ذخیره ارزی واریز شود.
تاجگردون در پاسخ به سوالی درخصوص افزایش اعتبارات برگزاری همایش ها در بودجه سال بعد گفت: از این موارد زیاداست و همه آنها را اصلاح خواهیم کرد.
دژپسند در بخش دیگری از این برنامه گفت: در برخی موارد جدا کننده های ارقام موجب اشتباهاتی شده که ارقام بودجه بزرگ دیده شود، این ها را درست می کنیم و به مجلس میدهیم.
واکنش مصباحی مقدم به عدم حضور اقتصاددان ها در تلفیق
مصباحی مقدم در خصوص کسری بودجه نیز گفت: یقین دارم 31 هزار میلیاردی که از محل اوراق مشارکت در نظر گرفته اند تحقق پیدا نمی کند و در درآمدهای نفتی هم 30 هزار میلیارد تومان محقق نمی شود.
وی همچنین درباره عدم حضور اقتصاددان ها در کمیسیون تلفیق در سال جاری تصریح کرد: ما توفیق پیدا نکردیم در تلفیق حاضر شویم و این حاصل اظهارعنایت دوستان ما در کمیسیون بودجه بود.
تاجگردون در همین ارتباط افزود:کمیسیون تلفیق از نقطه نظرات اقتصاددان ها استفاده می شود و از همه دوستان در این کمیسیون استفاده می کنیم.
به گزارش تسنیم، احمد توکلی در خاتمه گفت: من هشدار میدهم که اینکه از هرجا ناخنک می زنند و از منابع ناپایدار به بهداشت میدهند درست نیست بلکه باید به بهره وری توجه شود و بسته ویژه بهداشت و درمان تصویب شود. پول زیاد ریختن و خدمات مجانی به مردم دادن خیلی دوام نخواهد داشت و ممکن است به سرنوشت دولت قبل در یارانه ها دچار شود.باید بخش بهداشت بهره وری خود را بالا ببرد.
دژپسند گفت: همین هم است و دولت برنامه ای برای افزایش بهره وری بهداشت دارد.
مصباحی مقدم نیز در پایان مناظره بر کاهش هزینه های جاری دولت تاکید کرد و گفت: هزینه سفرهای خارجی و سفارتخانه های خارجی باید کاهش پیدا کند. همچنین هزینه همایش ها نیز باید کم شود. چرا باید تسلیم شویم نسبت به افزایش هزینه های جاری دولت؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد