این ساعتهای هوشمند که کاربرد سلامتیشان بیش از امکانات تجملیشان قابل توجه است، میتوانند کارهای جالبی برای کمک به حفظ سلامت فرد انجام دهند؛ برای مثال ضربان قلب را اندازه بگیرند، گامها را بشمارند، میزان مسافت طی شده را محاسبه کنند و بر اساس اطلاعات جمعآوری شده میزان کالری مصرف شده را حساب کنند.
در کنار این ساعتهای هوشمند، انواع و اقسام گجتهای ریز و درشت دیگر مانند دستبند و مچبند سلامت و زیرساخت نرمافزاری هوشمند را هم باید اضافه کرد از این گجتها و امکانات سختافزاری بهرهبرداری میکند. این بهرهبرداری با نرمافزارهای خاص گوشیهای هوشمند تلفن همراه صورت میگیرد که به آن اپلیکیشن میگویند. اپلیکیشنهایی با رویکرد سلامتی که این روزها به وفور در گوشیهای هوشمند وجود دارد کارهایی انجام میدهند که به تعبیری میتوان از آن به عنوان یک پزشک همراه یاد کرد. به این منظور سراغ چند نمونه از این اپلیکیشنها رفتیم که هر کدام وظایف متفاوتی را انجام میدهند؛ برخی آمار و ارقام ارائه میکنند و برخی دیگر میتوانند مانند یک مربی ورزشی همواره همراه کاربر باشند.
اپل هلث (Apple Health)
بدون شک اپل را میتوان یکی از پیشگامان حوزه سلامت در دنیای دیجیتال دانست که با انتشار نسخه 8 سیستم عامل آی.او.اس توجه ویژه خود را به سلامتی کاربرانش نشان داد. روی نسخه هشتم سیستم عامل مخصوص تلفن همراه اپل، اپلیکیشنی به نام هِلث (Health) به صورت پیش فرض وجود دارد که با استفاده از سنسورهای تلفن قدمها را میشمارد، مسافت طی شده را محاسبه میکند و حتی تعداد طبقاتی که بالا و پایین رفتهاید را نشان میدهد. نکته جالب درباره این اپلیکیشن این است که بدون نیاز به هیچگونه دخالت کاربر همه این محاسبات را انجام میدهد و با مراجعه به آن میتوانید همه اطلاعات ذکر شده را مشاهده کنید. اپل هلث تمامی اطلاعات جمعآوری شده را روی نمودارهای جداگانه رسم میکند و میتوانید در بازه زمانی روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه ببینید که برای مثال در هر روز چقدر راه رفتهاید. اما این پایان قابلیتهای اپل هلث نیست، این اپلیکیشن بخشی به نام اطلاعات سلامت (Health Data) دارد که دادههایی نظیر قد، وزن، شاخص جرم بدن، میزان خواب و... را دارد و میتوان یک به یک آنها را درون این اپلیکیشن وارد کرد. البته غیر از وارد کردن دستی اطلاعات، ساعت هوشمند اپل (اپل واچ) که کمتر از یک ماه آینده عرضه میشود نقش بسزایی در تکمیل این اطلاعات خواهد داشت، زیرا ساعت با بستهشدن روی مچ دست میتواند نبض، ضربان قلب، فشار خون و موارد دیگری را تحلیل کند.
هیومن (Human)
این اپلیکیشن یکی دیگر از اپهای محبوب و شناخته شده در حوزه سلامت است که متاسفانه فعلا مخصوص سیستم عامل آی.او.اس عرضه شده است. هیومن (Human) به معنی انسان، خود را یک برنامه باشگاه ورزشی معرفی میکند که با گوشیهای آیفون از مدل 4 گرفته تا 6 پلاس سازگاری دارد و نیازی به گجت اضافه ندارد. اپلیکیشن از کاربر میخواهد روزانه 30 دقیقه یا بیشتر از زمان خود را به فعالیت ورزشی اختصاص دهد. این برنامه همچون هلث به صورت خودکار میزان زمان پیادهروی، دوندگی و دوچرخهسواری را اندازهگیری میکند و اطلاعات آن را ذخیره و نمایش میدهد. فرض کنید اعضای خانوادهتان هر کدام از این اپلیکیشن استفاده کنند، آن وقت میتوانید یک باشگاه خانوادگی مجازی بسازید که در آن اطلاعات ورزشی اعضا وجود دارد. میتوانید این اطلاعات را با یکدیگر مقایسه کنید تا ببینید چه کسی درست تمرینهایش را انجام میدهد و که کم تحرکتر است. غیر از این میتوانید عضو باشگاههایی شوید که افراد دیگری ساختهاند و در آن سلامت خود را مورد سنجش قرار دهید. هیومن میتواند به صورت تقریبی میزان کالری سوزانده شده را محاسبه کند و روی نقشه مسیرهایی را که پیادهروی یا دوچرخهسواری کردهاید، نشان دهد.
استراوا (Strava)
این اپلیکیشن یکی دیگر از برنامههای پرطرفدار در حوزه سلامتی است که برای هر دو پلتفرم اندروید و آی.او.اس عرضه شده است. اِستراوا (Strava) دو بخش اصلی دارد، دویدن و دوچرخهسواری. با انتخاب یکی از این دو گزینه و فشار دکمه شروع، اپلیکیشن زمان، مسافت طی شده و متوسط سرعتتان را همراه با ارتفاع اعلام میکند. علاوه بر این همزمان روی نقشه مسیری را که طی میکنید در لحظه ترسیم میکند.
پس از پایان دوندگی یا رکاب زدن میتوانید آمار فعالیت خود را روی نمودار مشاهده کنید. اگر یک دستبند هوشمند ضربان قلب هم دور مچ دست خود ببندید و به تلفن وصلش کنید آنگاه استراوا نمودار ضربان قلب و فشار خونتان را هم رسم میکند و در بازههای زمانی تعیینشده میتوانید آنها را مشاهده کنید. یکی از قابلیتهای جالب استراوا مسابقههایی است که درون آن وجود دارد. در این بخش میتوانید رقابتهایی را که در حال انجام است مشاهده کنید و وارد یکی از آنها شوید. برای مثال در یکی از این رقابتها باید نیمی از ماراتن را در 8 روز بدوید. اگر وارد یک رقابت شوید و کار را شروع کنید آن وقت بر اساس آماری که اپلیکیشن از فعالیتتان به دست میآورد در میان شرکتکنندگان دیگر آن رقابت، رتبهبندی میشوید.
لوز ایت (Lose It)
این اپلیکیشن به شکل دیگری به حفظ سلامتی و تناسب اندامتان کمک میکند. لوز ایت (Lose It) همانطور که از نمادش پیداست برنامهای برای کاهش وزن است که روی هر دو پلتفرم اندروید و آی.او.اس وجود دارد. به محض ورود به این برنامک وزن، قد و سن پرسیده میشود، سپس وزن دلخواهی که میخواهید به آن برسید نیز سوال میشود. با توجه به این اطلاعات، برنامه میزان کالری را که باید از دست بدهید حساب میکند و برنامه روزانه برای از دست دادن کالری به کاربر میدهد. لووز ایت با شمردن گامهایتان نشان میدهد که آیا به اندازه کافی در هر روز پیادهروی کردهاید یا چقدر دیگر باید بروید تا به حد استاندارد برسید.
غیر از شمردن گامها، میتوانید اطلاعات غذایی را که میخورید در برنامه وارد کنید یا با اسکن بارکد پاکت ماده غذایی به صورت خودکار اطلاعات ارزشهای غذایی آن را وارد اپلیکیشن کنید. با این دادهها مقدار کالری که در هر وعده کسب میکنید وارد اپلیکیشن میشود و برنامه اعلام میکند که چقدر کالری مجازید که بخورید و چقدر اضافه کسب کردهاید. غیر از این امکانات، انجمنهایی درون این برنامه وجود دارد که با وارد شدن به آن میتوانید تجربه کاربران دیگر این اپلیکیشن را بخوانید و برای آنها نظر بگذارید یا سوالهایتان را بپرسید.
رامین فتوت / جامجم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب