شب گذشته و به مناسب گذشت 70 سال از فاجعه اتمی هیروشیما، برنامهای در محل سالن اجتماعات کلیسای لاکاسا، واقع در شهر واشنگتندیسی، تحت عنوان تلاش برای ایجاد جهانی عاری از سلاحهای هستهای با حضور آقای سادا یاماموتو، یکی از بازماندگان فاجعه بمباران اتمی هیروشیما، و آقای دنیس نلسون از ایالت نوادای امریکا برگزار شد.
در این برنامه، سادا یاماموتو ضمن بیان خاطره خود از ماجرای این فاجعه نظامی، گفت: روز انفجار ما مدرسه نرفتیم ولی ما دانشآموزان را سازماندهی میکردیم که شهر را تمیز کنیم. ناگهان چندین بمبافکن آمدند، ولی حضور آنها غیرعادی نبود، که ناگهان صدای ضربه انفجار بمب در ایستگاه قطار به گوشمان رسید. محل ما حدود 2.5 کیلومتر تا آن نقطه فاصله داشت که ابر قارچ مانندی از زمین بلند شد و من بهطرف کوهها دویدم و خودم را به محل عبادت بوداییان رسانیدم، در آنجا متوجه شدم که صورتم از شدت گرمای این انفجار سوخته است که زنان این محل من را بستری کردند.
در ادامه این برنامه آقای دنیس نلسون ضمن اشاره به آسیبهای بمب اتمی گفت: بعد از سال 1951 منطقه صحرای نودا محل وقوع بسیاری از صدها انفجارات اتمی بوده که بر اثر آن گردوغبار آلوده ناشی از انفجار که به تشعشات آلوده هستند به شهر ما نفوذ کرده و مردم مبتلا به بیش از 19 سرطان شدند. خانواده خود من همگی به سرطان مبتلا شدهاند، خواهرم در سن 40 سالگی بر اثر سرطان فوت کرد، پدرم و مادرم نیز همینطور.
وی افزود: بعد از سازماندهی مردم و اقدمات حقوقی، دولت مجبور شد که بر هر یک از مصدومان مبلغ 50000 دلار غرامت بپردازد.
سادا یاماموتو گفت: «من اینجا آمدم تا خاطرات خودم را به جهانیان بگویم تا کشورها عاری از بمب اتمی بشوند».
وی افزود: من به واشنگتن آمده و از موزه فضایی آمریکا دیدن کردم و متوجه هواپیمایی که بمب اتمی را بر روی هیروشیما رها و منفجر کرد، همچنان نگهداری میشود. اما در کنار این هواپیما به هیچ چیزی در مورد قربانیان و اثرات این بمب اشارهای نشده است.
دنیس نلسون نیز گفت: این فقط مردم شهر ما نبودند که سرطانی شدند، بیش از 1100 نفر از کارمندان و افسران ارتش هم تحت تاثیر اشعههای اتمی و ذرات شناور آنها در هوا قرار گرفتند. در آمریکا اصطلاح افسران اتمی معروف است، اینها همانهایی بودند که به دولت اعتماد کردند و دولت به آنها گفت پیشگیریهای ما پیشرفته است و همه شما ایمن هستید ولی 1100 تن از آنها جان سپردهاند.(تسنیم)
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد