هر قطعه از این جواهرات، گویای بخشی از تاریخ پرفراز و نشیب ملت بزرگ ایران و مبین ذوق و خلاقیتهای هنری مردم این مرز و بوم است که خاطرات تلخ و شیرین شکستها، پیروزیها، غرور و خودنماییها و فرمانفرمایی همراه با زور و نخوت زمامداران گذشته را تداعی میکند. اهمیت جواهرات موجود در «خزانه جواهرات ملی» به ارزش اقتصادی آن محدود نیست، بلکه نمایانگر ذوق و سلیقه صنعتگران و هنرمندان ایران در دورههای مختلف تاریخ، به عنوان میراث تاریخی، هنری، نماینده هنرهای گوناگون کشور پهناور ماست.
تاریخچه
اطلاعات دقیقی در مورد کیفیت و کمیت گنجینه جواهرات تا پیش از دوران صفویه در دست نیست، لذا میتوان گفت تاریخچه جواهرات ایران از زمان سلاطین صفوی آغاز میشود. نحوه گردآوری و پدید آوردن مجموعه فعلی را به طور اختصار میتوان چنین بیان کرد: تا پیش از صفویه، اقلامی از جواهرات در خزانه دولتی وجود داشته است و براساس نوشتههای سیاحان خارجی (ژان باپتیست تاورنیه، شوالیه شاردن، برادران شرلی، وارنیگ و دیگران) سلاطین صفوی حدود قرن (907 تا 1148 ﻫ. ق.) شروع به جمعآوری نفایس و گوهرها نموده و حتی کارشناسان دولت صفوی جواهرات را از بازارهای هند، عثمانی و کشورهای اروپایی مانند فرانسه و ایتالیا خریداری کرده و به اصفهان، پایتخت حکومت میآوردهاند. بنابراین، در پایان سلطنت شاه سلطان حسین و با ورود محمود افغان به ایران، خزاین دولت توسط مهاجمان افغانی دچار پراکندگی گردید و مقداری از آنها که به وسیله محمود افغان به اشرف افغان منتقل شده بود، پس از ورود شاه طهماسب دوم به همراهی نادر به اصفهان، به چنگ نادر افتاده و از خروج آنها از ایران جلوگیری شد.
بعدا نادر برای پس گرفتن آن قسمت از جواهرات که به هندوستان رفته بود، نامههایی به دربار هند نوشت، اما جواب نامساعد شنید. پس از لشکرکشی نادر به هند (1158 ﻫ. ق.) محمدشاه مبالغی نقدینه، جواهر و اسلحه تسلیم نادر کرد. بخشی از اموال و خزاینی که نادر از هندوستان به دست آورده بود، به ایران نرسید و در راه بازگشت به ایران از میان رفت. نادر پس از بازگشت به ایران، مقدار قابل ملاحظهای از جواهر و نوادر را به اسم ارمغان برای امرا و حکام و شاهان ممالک همسایه فرستاد. وی همچنین مقداری از اشیای نفیس و مرصع را به آستان حضرت امام رضا(ع) تقدیم و مقداری را نیز میان سپاه خود تقسیم کرد.
در سال 1160 ﻫ. ق. و پس از قتل نادر، احمد بیک افغان ابدالی از سرداران نادر، دست به غارت جواهرات خزانه نادر زد. از جمله این گوهرها که از ایران خارج شد و هرگز بازنگشت، الماس معروف «کوه نور» بود. این الماس به دست احمد شاه درانی و رنجیت سینگ پنجابی افتاد. با شکست رنجیت سینگ از انگلیسها، «کوه نور» به چنگ کمپانی هند شرقی افتاد و در 1266 ﻫ. ق. / 1850 م. به ملکه ویکتوریا اهدا شد.
از آن پس تا زمان قاجاریه، باقیمانده خزاین تغییرات چندانی نیافت. در دوران قاجاریه، مجموعه جواهرات جمعآوری و ضبط شد و تعدادی از جواهرات به تاج کیانی، تخت نادری، کره جواهر نشان و تخت طاووس (تخت خورشید) نصب گردید.
دو گوهر دیگر که بتدریج به مجموعه اضافه شد، یکی فیروزه که از سنگهای قیمتی ایرانی است و از معادن نیشابور استخراج میشود و دیگری مروارید خلیج فارس است.
آخرین قانون
به موجب قانون مصوب 25 آبان 1316 شمسی، قسمت عمده جواهرات به بانک ملی ایران منتقل شد و سپس جزو پشتوانه اسکناس و بعدا وثیقه اسناد بدهی دولت به بانک بابت پشتوانه اسکناس قرار گرفت. خزانه فعلی جواهرات در سال 1334 ساخته و در سال 1339 با تاسیس بانک مرکزی ایران افتتاح و به این بانک سپرده شد و اکنون نیز در صیانت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران است. در زمان انقلاب شکوهمند اسلامی و جنگ تحمیلی، این گنجینه نفیس و بینظیر به همت کارکنان بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران حفظ گردید. لذا اکنون گنجینهای از نفایس و سنگهای پربها را که طی دوران طولانی در کوره پرتلاطم زمان، دگرگونی و شکل گرفته، در کشور وجود دارد. در مورد این مجموعه نفیس سخن بسیار میتوان گفت، اما به یک پرسش نمیتوان پاسخ قطعی داد: بهای این مجموعه چقدر است؟ هیچکس پاسخ این سؤال را نمیداند، زیرا در این مجموعه گوهرهایی مانند الماس دریای نور است که در جهان نظیر ندارد. در پاسخ به این سؤال فقط میتوان گفت: مجموعه جواهرات ملی ایران از لحاظ هنری، تاریخی و منحصر بهفرد بودن در شرایطی است که حتی زبدهترین کارشناسان و ارزیابان جهان هم نتوانستهاند ارزش واقعی یا تقریبی آن را محاسبه کنند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد