اما کارشناسان معتقدند شیوههای آموزشی به کار گرفته در مهدهای کودک سبب فرصت سوزی میشود، چراکه تاثیری در مهارت آموزی کودکان ندارد.
این بار اول نیست که پای ماجرای سوءمدیریت در مهدهای کودک کشور به روزنامهها باز میشود، اما اینبار اتفاق کمی متفاوت است و به قول برخی کارشناسان موضوع با ارزش، اعتقادات و فرهنگ کشور در تضاد است و اگر به این مسائل بدرستی و بموقع رسیدگی نشود تبعات آن در آینده بیشتر نمود پیدا خواهد کرد.
ابراهیم غفاری، معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران درباره ماجرای مهدکودکی با استخر مختلط توضیح میدهد: دربازرسیهایی که پیش از این از مهدکودک به عمل آمده بود مدیر مجموعه تاکید داشت از استخر استفاده نمیشود، اما وقتی به شکل سرزده از مهدکودک بازدید کردیم متوجه شدیم مهدکودک مذکور تخلف کرده است، به همین دلیل آن را به شکل موقت تعطیل کردیم.
در واقع برای این که والدین بتوانند مهد مناسبی برای کودک خودپیدا کنند کمتر از یک هفته به مهدکودک مهلت داده شده تا فعالیتش را به پایان برساند.
آن طور که او میگوید بهزیستی نسبت به چنین تخلفاتی حساس است. به همین علت برای رسیدگی به پرونده مهدکودک متخلف جلسه اضطراری تشکیل شده و تصمیم بر این شده تا مهدکودک به شکل موقت تعطیل شود. این درحالی است که پرونده مهدکودک متخلف به شورای عالی نظارت سازمان بهزیستی کشور نیز فرستاده خواهد شد و در این کمیسیون نسبت به تعطیلی دائم این مهدکودک تصمیم گرفته میشود.
غفاری درباره عمدهترین تخلفات مهدهای کودک نیز یادآور میشود: گرفتن شهریه بالا، برگزاری کلاسهای فوق برنامه اجباری و تعداد بالای آنها از تخلفات عمده مهدهای کودک است.
اجاره مجوز مهدهای کودک
زندگی شهرنشینی سبب شده بسیاری از والدین کودکان خود را در اختیار مهدهای کودک قرار دهند، اما نحوه مدیریت این مراکز و اتفاقاتی که در این حوزه خبرساز میشود هر روز به نگرانی برخی والدین دامن میزند.
یکی از مادرانی که دراینباره نگران است، توضیح میدهد: به نظرم جدی ترین مساله که سبب شده مهدهای کودک بدرستی مدیریت نشوند امکان واگذاری ایجاد مهدهای کودک به دیگران است. زیرا هستند افرادی که به واسطه مدرک تحصیلی خود مجوز تاسیس مهدکودک میگیرند، اما آن را به فردی که شایستگی این کار را ندارد، اجاره میدهند؛بنابراین طبیعی است فردی که دانش و آگاهی لازم نسبت به تربیت کودکان ندارد فقط به فکر درآمد زایی بیشتر باشد و دراین راه از زیر پاگذاشتن حقوق کودکان نیز ابایی نداشته باشد. معاون امور اجتماعی بهزیستی استان تهران نیز تاکید میکند اجاره مجوز فعالیت مهدکودک تخلف است و اگر شخصی این کار را انجام دهد، بهزیستی با او برخورد جدی خواهد کرد.
زیرپا گذاشتن ارزشها
پای درد دل والدینی که کودکشان را به مهدهای کودک میفرستند که بنشینید خواهید شنید نگرانیهای آنها محدود به شهریههای بالای این مراکز و نبود برنامههای آموزشی مناسب نمیشود.
مادر جوانی دراین باره میگوید برای این که مهد مناسبی برای کودکم پیدا کنم خیلی این در و آن در زدم، چراکه بسیاری از مهدهای کودک در ساختمانهای قدیمی ایجاد شدهاند.
منظور او این است که مهدهای کودک معمولا در منازل مسکونی ایجاد میشود؛ ساختمانهایی که باهدف مهدکودک شدن بنا نمیشود.
مادر جوان ادامه میدهد:به همین دلیل بچهها برای دستشویی رفتن باید مدتها در صف بمانند یا موقع استراحت و خوابیدن بدون توجه جنسیتشان کنار هم خوابانده میشوند. آنطور که او توضیح میدهد مهدهای کودک به جای این که در تربیت کودکان نقش داشته باشند به مسائلی مانند بلوغ زودرس آنها دامن میزنند و برای والدین دردسرهای تازهای ایجاد میکنند. بهعنوان مثال برخی والدین نمیدانند چگونه به پرسشهای جنسی کودکان در سنین غیرمعمول پاسخ دهند.
فقط پول مهم است
اغلب والدینی که کودکشان را به مهدکودک میفرستند ازاین گله دارند که اولیای مهدکودک فقط به فکر درآمدزایی هستند و از هر ترفندی برای این کار استفاده میکنند.
مادری که خود روان شناس است دراینباره چنین توضیح میدهد: برای برنامههایی مانند انواع رقصها از والدین پول میگیرند، اما نمیدانند آموزش این مسائل چه نقشی در آینده کودکان دارد. او یاد آور میشود: علاوه بر این، به بهانه گرفتن آزمونهای روانشناسی نیز بارها از ما هزینه گرفتهاند و نسبت به اشاعه مسائلی میکوشند که با فرهنگ و دین ما مغایر است.
این در حالی است که کارشناسان اعتقاد دارد هدف از ایجاد مهدهای کودک این است که کودکان از محیط خانواده به اجتماع بزرگتری وارد شوند و بتوانند برخی مهارتهای لازم را برای شروع زندگی بهدست آورند، البته این محیط باید به گونهای باشد که حفظ ارزشهای جامعه نیز برایشان مهم باشد.
شیوه اشتباه
اغلب کارشناسان بر این باروند آموزشهایی که در برخی مهدهای کودک به کودکان ارائه میشود نقش چندانی در مهارتآموزی آنها ندارد و به نظر میرسد بیشتر برای پرکردن وقت و مجاب کردن والدین به ثبتنام کودکان دنبال میشود.
علیرضا کرمانی، پژوهشگر اجتماعی در حوزه کودک هم درباره ماجرای استخر مختلط در یکی از مهدهای کودک و تاثیر آن بر جامعه میگوید: اگر برای جامعهای جدایی جنسیتی ارزش است، رعایت نکردن این نکته در مهدهای کودک سبب تشدید این مساله در بزرگسالی خواهد شد.
او بیشتر کلاسهای آموزشی که این روزها در مهدهای کودک مد شده را کاری بیهوده میداند و یادآور میشود: اکنون مهدهای کودک محلی برای آموزش نیستند و ادر بیشتر فرصتسوزی اتفاق میافتد.
آنطور که او توضیح میدهد مهدهای کودک باید محلی برای شکوفایی طبیعت و خلاقیت کودکان باشند و بهتر است ارائه آموزش به کودکان از طریق آموزش و پرورش و درسنین مشخص صورت بگیرد.
با توجه به اظهارنظر کارشناسان و این که مهدهای کودک نقش ویژهای در شکل گرفتن شخصیت کودکان دارند باید از مسئولان خواست سازوکار مناسبی برای نظارت کامل بر آنها در نظر بگیرند.
مهدی آیینی - جامعه
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد