در این ارتباط، ایران یکسری ملاحظات راهبردی در قبال سوریه دارد که آن ملاحظات باعث میشود با برخی کشورها از جمله آمریکا و برخی کشورهای منطقه، همنشینی راهبردی و تاکتیکی نداشته باشد، اما امکان همنشینی با سوریه و روسیه وجود دارد؛ بویژه اینکه نشست دیروز بعد از شرایطی شکل گرفت که آمریکا در ارتباط با روسیه عهدشکنی کرد و عملا آمریکا به گونهای خلاف تعهد عمل کرده و شرایط در حوزه میدانی با این عهدشکنی آمریکا به ضرر دولت سوریه شد.
اما اهداف بلندمدت به شرایط سوریه بعد از داعش برمیگردد. سراشیبی داعش در عراق و سوریه آغاز شده و امکان اینکه داعش به سمت انجام فعالیتهای تروریستی نمایشی روی آورد، وجود دارد. همچنین برخی بازیگران و مشخصا مرتجعین عرب و رژیم صهیونیستی که تحولات میدانی به سود آنها شکل نمیگیرد، میخواهند صحنه را به گونهای دیگر شکل دهند و بنابراین هماهنگیهای میان سه کشور ایران، روسیه و سوریه درباره وضعیت سوریه بعد از داعش، ضروری است و مذاکرات فعلی را میتوان در قالب تاکتیکهای خاص سه کشور ارزیابی کرد.
در شرایط فعلی، ابتکار عمل در اختیار این سه کشور است و بیشترین امکان کمک را میتوانند داشته باشند. سایر کشورهایی هم که جدای از تاکتیکهای منفی و مبتنی بر بحران ـ که آمریکا و برخی از بازیگران مانند عربستان در دستور کار دارند ـ میخواهند به مردم سوریه کمک کنند باید سیاستهای خود را در قالب مثلث ایران، روسیه و سوریه شکل دهند. در طول دو سال اخیر شاهد بودیم که آمریکا ائتلافی را تشکیل داد و در طرف مقابل هم ایران، روسیه و سوریه قرار داشتند. اما فقط مثلث تهران، مسکو و دمشق به صورت عملی با تروریسم مقابله کردهاند و در سمت مقابل هرچه بوده شعار مبارزه با تروریسم بوده و ائتلاف غربی حتی در سیاستهایی دوگانه به تروریسم کمک کرده و نشان داده که به فکر رفع مشکلات مردم سوریه نیست.
دکتر حشمتالله فلاحتپیشه - عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد