به گزارش جام جم آنلاین و به نقل از فارس نیوز ، البته فیفا تراکتورسازی را هم همزمان با استقلال از نقل و انتقال بازیکن محروم کرده بود اما روابط بینالمللی در باشگاهها و فدراسیون فوتبال ایران آنقدر دچار ضعف و اشکال است که یک هفته بعد مسئولان باشگاه تراکتورسازی و فدراسیون فوتبال متوجه این مساله شدند تا شاید دوباره سوژه امشب برنامه 90 هم جور شود. حتما دوباره عادل فردوسی پور و همکارانش ذرهبین به دست میگیرند تا دنبال مقصر بگردند و ماجرای کی بود کی بود من نبودم! را امشب در برنامه 90 شاهد باشیم.
البته مدیران فدراسیون فوتبال و باشگاه تراکتورسازی به خوبی بلدند که توپ را به زمین دیگری بیندازند! رئیس کمیته تدوین مقررات فدراسیون فوتبال در اولین واکنش به محرومیت بیناللملی تراکتورسازی اعلام کرد مسئولان سازمان لیگ مقصرند! زیرا نامه به آنها نیز ابلاغ شده است.
با این حال تنها با اندکی کنکاش متوجه نکات حیرت انگیزی در پرونده محرومیت تراکتورسازی میشویم. اگر در محرومیت استقلال کمیته روابط بینالملل فدراسیون فوتبال نامههای محرومیت این باشگاه را ترجمه و به مدیران باشگاه ابلاغ کرده بود. در پرونده تراکتورسازی حتی شاهد آن هستیم که کمیته روابط بینالملل فدراسیون فوتبال حتی زحمت ترجمه نامه محرومیت تراکتورسازی را هم به خود نداده است. نامهای که 5 آبان 95 در مورد محرومیت تراکتورسازی به فدراسیون فوتبال رسیده به زبان انگلیسی بوده و علیرضا اسدی دبیر کل فدراسیون فوتبال هم در همان نامه انگلیسی و با سربرگ فیفا پاراف فارسی فرمودهاند و این نامه انگلیسی فیفا را به مدیرعامل باشگاه تراکتورسازی، هیات فوتبال استان آذربایجان شرقی، دپارتمان بینالمللی و کمیته انضباطی فدراسیون و سازمان لیگ ابلاغ فرمودهاند!
آیا دبیر کل فدراسیون فوتبال نباید نامهای رسمی به امضای خودش و در سربرگ فدراسیون فوتبال نامه محرومیت را به باشگاه تراکتورسازی (حتی اگر فیفا به خود باشگاه نامه داده باشد.) و سایر کمیتههای زیر مجموعه ابلاغ کند؟ دقیقا مانند کاری که در مورد محرومیت باشگاه استقلال انجام شد و سازمان لیگ هم از ثبت قرارداد آندرانیک تیموریان هم با استقلال خودداری کرد اما این اتفاق در مورد احمد نورالهی و امید عالیشاه و قراردادشان با تراکتورسازی رخ نداد و گویا هیچکس از محرومیت این باشگاه خبر نداشت!
با این حال در این گزارش به دنبال پیدا کردن مقصر در ماجرای تراکتورسازی نیستیم بلکه محرومیت دو باشگاه پرهوادار ایران در کمتر از یک هفته ضعف بزرگ فوتبال مثلا حرفهای ایران را بیش از گذشته آشکار کرد. اینکه باشگاههای لیگ برتری ایران که عنوان باشگاههای حرفهای را یدک میکشند و با افتخار با بازیکنان و مربیان خارجی را استخدام میکنند کمترین آشنایی را با مسایل و حقوق بینالمللی ندارند!
کمیته روابط بینالملل فدراسیون فوتبال هم از گذشته تا به امروز بدون اغراق باید یکی از ضعیفترین کمیتههای فدراسیون دانست. کمیتهای که در 4-5 سال گذشته حتی با سرپرست اداره شده و رئیسی برایش انتخاب نکردهاند!
امید جمالی یکی از مسئولان زحمتکش فدراسیون فوتبال است که در 5 سال گذشته به عنوان مدیر موقت و با عنوان سرپرستی! هدایت حساسترین کمیته فدراسیون فوتبال را برعهده گرفته است. پیش از جمالی هم ما شاهد گافهای بزرگ فوتبال ایران در عرصه بینالمللی بودهایم. حذف نابهنگام تیم امید ایران مقابل تیم امید عراق به دلیل استفاده از بازیکن دو اخطاره و حذف سپاهان از لیگ قهرمانان آن هم به خاطر استفاده از بازیکن دو کارته و محروم را هم به یاد داریم! با این حال از هیچکدام از این اشتباهات مرگبار درس عبرت نگرفتهایم و همچنان در عرصه بینالمللی فوتبال حرفهای جهان یکی از کمتوانترین کشورها نشان دادهایم.
همانطوریکه از شکایتهای متعدد بازیکنان و مربیان خارجی از باشگاههای مختلف ایرانی به فیفا درس نگرفتهایم و همچنان بیتوجه به قوانین بینالمللی قراردادهایی را با بازیکنان و مربیان خارجی امضا میکنیم؛ از ملوان بندر انزلی گرفته که بازیکنی را بدون ITC به خدمت گرفت تا پاس همدان که اکنون در لیگ دسته دوم است و استقلال و تراکتورسازی که از پرهوادارترین و بزرگترین باشگاههای حرفهای ایران محسوب میشوند.
در همه این اشتباهات ضعف بینالملل در فوتبال ملی و باشگاهی ما توی ذوق میزند. کمیته روابط بینالملل در فدراسیون فوتبال را میتوان حساسترین کمیته فوتبال در عرصه بینالملل دانست که باید افرادی متبحر و آشنا به زبان انگلیسی و حقوق بینالملل آن را اداره کنند. داشتن مدارک دانشگاهی دهان پرکن با اسم دکتر و مهندس در عرصه بینالمللی زمانی به کار میآید که آن فرد در این حوزه فعالیت کنند و ارتباطات گسترده بینالمللی داشته باشد.
متاسفانه به دلیل همین ضعف در کمیته بینالملل فدراسیون فوتبال از گذشتههای نه چندان دور تا به امروز است که میبینیم در مناقشه فوتبال ایران و عربستان کمیته بینالملل فدراسیون و حتی دبیرکل در عمل اقدامی موفقیت آمیز تا به امروز انجام ندادهاند و هرچه طرف عربستانی خواسته از سوی AFC اجرایی شده است.
به دلیل همین ضعف کمیته بینالملل فدراسیون فوتبال است که شاهدیم گاهی اوقات واسطههایی به دنبال پرکردن جیب خود از پول بیت المال هستند.
باشگاههای ما هم که ادعای حرفهای گری و قهرمانی در عرصه بینالمللی را دارند گاهی اوقات کوچکترین آشنایی با مسایل بینالمللی و حقوقی ندارند.
دکتر بیژن ذوالفقارنسب که مربی تیم ملی فوتبال ایران در جام جهانی هم بوده در مورد این اشکال میگوید: «در ماجرای محرومیت باشگاههای ایرانی از نقل و انتقالات ذکر یک نکته ضروری است. اینکه باشگاهها خودشان مسئول قراردادهای بینالمللی با بازیکنان و مربیان خارجی هستند و آنها باید به قوانین بینالمللی اشراف داشته باشند. اینکه بعد از محرومیت یک باشگاهی دنبال مقصر بگردیم کاری عبث است. زیرا باشگاه مسئول مستقیم قراردادهایی است که منعقد میکند. اگر باشگاهی بگوید که در جریان نامه محرومیتش از سوی فیفا نبوده عذری بدتر از گناه است و این حرف شاید از تیمهای محلی پذیرفتنی باشد که توانایی جذب بازیکنی از شهری دیگر را هم ندارند اما وقتی باشگاههای ما قراردادهای مالی با بازیکن و مربی خارجی امضا میکنند خودشان هم باید عواقبش را بپذیرند.»
به نظر میرسد مهدی تاج رئیس فدراسیون فوتبال باید از اشتباهات روسای قبلی فدراسیون در امر بینالملل درس بگیرد و هرچه سریعتر کمیته روابط بینالملل خود را تقویت کند. کمیتهای که بتواند مثل یک دیپلمات کارکشته در عرصه بینالمللی به فوتبال مان خدمت کند. هرچند برخی میگویند دبیرکل فدراسیون فوتبال هم باید تقویت شود! دبیری که نامه انگلیسی را به زبان فارسی پاراف و ابلاغ میکند باید بازنگری در خود داشته باشد. دبیرکل فدراسیون فوتبال نیز حساسترین پست در فدراسیونها و کنفدراسیونها و حتی فیفاست.
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد