دیگر مانند گذشته نیست که در بازارهای کوچک و بزرگ عید فقط ماهی گلیها را در تنگهای بلور جای دهند، چندسالی است که خرید و فروش غیرقانونی مارهای آبی و لاکپشتها نیز رونق دارد، اما حراج حیات وحش به چنین گونههایی محدود نمیشود و گونههای در معرض خطر انقراض را نیز تهدید میکند؛ یکی از اصلیترین قربانیان این آشفتهبازار سمندر لرستانی است که غفلت از شرایطش سبب شده نامش با بازار شب عید گره بخورد و شرایط بحرانیاش در چنین زمانهایی نقل محافل مختلف شود.
غیرقانونی؛ اما علنی
بازارچههای ترهبار، میدانهای اصلی، چهارراههای پرتردد، مغازههای آکواریومفروشی و... مدتی است رسم شده هرجا که بازارهای شب عید کوچک و بزرگ برپا باشد و دستفروشها بساطشان را پهن کنند، قاچاق حیات وحش نیز رونق داشته باشد، این واقعیت تلخی است که امیر سبزی، عضو هیاتمدیره دیدبان حقوق حیوانات نیز در گفتوگو با جامجم تائیدش میکند و علتش را کمبود نیرو در یگان حفاظت محیط زیست میداند.
آن طور که او میگوید برای رفع این مشکل باید نیروی انتظامی و یگان حفاظت محیط زیست همکاری مناسبی با یکدیگر داشته باشند.
بنابراین چنانچه مسئولان قصد دارند خرید و فروش گونههای جانوری امسال در تمامی بازارهای کوچک و بزرگ عیدانه محدود شود، باید گشتهایی بیشتر را روانه این بازارها کنند و گزارشهای مردمی را جدی بگیرند؛ زیرا برخی شهروندان از این گله دارند که گزارش چنین قانونشکنیهایی را به محیط زیست میدهند، اما یگان حفاظت خیلی دیر به این گزارشها رسیدگی میکند.
عضو هیاتمدیره دیدبان حقوق حیوانات میگوید سال گذشته در بازار شب عید به شکل علنی شاهد خرید و فروش گونههایی مانند سمندر لرستانی، لاکپشت و انواع مارها بودیم. به گفته او، این گونههای جانوری با قیمتهای متفاوتی به فروش میروند.
در واقع با توجه به این که این بازارها در کدام منطقه شهر قرار گرفته، قیمتهای متفاوت برای گونههای جانوری مطرح میشود؛ قیمتهایی که از 20 هزار تومان شروع میشود.
او درباره این که در این بازارچهها چه گونههایی خرید و فروش میشود، میگوید: گونههایی مانند مار، لاکپشت، سمندر لرستانی، لوسمار در بازارهای میادین ترهبار و آکواریومفروشیها معامله میشود.
جریمه 300 هزار تومانی
با این که یگان حفاظت محیط زیست کشور با مشکلاتی مانند کمبود نیرو و تجهیزات دست و پنجه نرم میکنند، اما در ماههای پایانی سال تلاش میکنند با قاچاق و خرید و فروش گونههای جانوری جدیتر برخورد کنند.
براساس قانون نیز برای خرید و فروش گونههایی مانند سمندر لرستانی، لاکپشت و مارهای آبی 300 هزار تومان جریمه نقدی در نظر گرفته شده است. این جریمه بتازگی افزایش پیدا کرده اما از بازدارندگی کافی برخوردار نیست.
هر چند عضو هیاتمدیره دیدبان حقوق حیوانات از خرید و فروش علنی گونههای جانوری هشدار میدهد، اما نقی میرزاکریمی، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تهران میگوید با تلاشهایی که اعضای تیم یگان حفاظت محیط زیست داشته خرید و فروش این گونهها بشدت کاهش داشته تا جایی که سال گذشته گزارشی از خرید و فروش سمندر لرستانی نداشتهاند.
به نظر میرسد کاهش عرضه گونههای جانوری مانند سمندر لرستانی دربازارهای عیدانه دلایل دیگری نیز داشته باشد برای نمونه بازار قاچاق این گونه در شرق آسیا نیز رونق گرفته و قاچاقچیان با مبالغی حدود هزار دلار این گونه را خرید و فروش میکنند.
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست تهران وجود متخلفانی که گونههای جانوری را خرید و فروش میکنند انکار نکرده و میگوید امسال قرار است تیمهای گشت ویژهای به این منظور بازارچههای مختلف و مغازههای آکواریومفروشی را کنترل کنند تا عرصه بر فعالیت افراد سودجو محدود شود. به گفته او، شهروندان میتوانند گزارشهای خود درباره خرید و فروش حیات وحش را با شماره 1540 به ماموران یگان حفاظت اطلاع دهند.
سوغات لرستان و خوزستان
نبود توجه به زیستگاههای سمندر در لرستان و خوزستان سبب شده این گونه برای قاچاقچیان حکم سوغاتی را پیدا کند؛ زیرا آنها با خرید و فروش این گونه در شهرهای بزرگ و کوچک کشور یا در کشورهای شرق آسیا سودی قابل توجه به دست میآورند.
مهرداد فتحی بیرانوند، مدیرکل حفاظت محیطزیست لرستان معتقد است حدود 90درصد زیستگاههای این گونه جانوری در لرستان قرار دارد و او و همکارانش برای نجات این گونه از خطر انقراض تمام تلاش خود را به کار میگیرند.
آن طور که او میگوید یکی از وسیعترین زیستگاههای این گونه در جنوب خرمآباد با حدود 23هزار هکتار وسعت هنوز به عنوان پناهگاه حیات وحش شناخته نمیشود که در شورای عالی حفاظت محیط زیست در حال رسیدگی است، بنابراین هرچه زودتر باید تصویب شود؛ زیرا چنانچه این منطقه به عنوان پناهگاه حیات وحش معرفی شود ضریب حفاظت آن نیز ارتقا پیدا میکند.
زیستگاههای سمندر محدود به لرستان نمیشود و بخشهایی از این زیستگاهها نیز در شمال خوزستان قرار دارد. با توجه به محدود بودن این زیستگاهها سازمان حفاظت محیط زیست میتواند نظارتی بیشتر روی آنها داشته باشد تا به این شکل قاچاق این گونه در معرض خطر محدود شود. البته در کنار کنترل این مناطق باید برای آگاهسازی بومیان منطقه نیز تلاش کرد و از ظرفیت آنها برای حفاظت بهتر بهره برد؛ زیرا به این شکل مشکل اشتغال این افراد بر طرف شده و دیگر به بهانه نبود شغل و درآمد دست به قاچاق گونههای جانوری و تخریب محیط زیست کشور نخواهند زد.
مهدی آیینی - جامعه
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
بازگشت ترامپ به کاخ سفید چه تاثیری بر سیاستهای آمریکا در قبال ایران دارد؟
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگو با علی کاظمی، از ورودش به بازیگری تا نقشهای مورد علاقهاش