به گزارش جام جم آنلاین از تسنیم، مرکز پژوهشی آرا در کتاب گزارش راهبردی «بررسی نقش بازار سرمایه و بورسهای دنیا در تعیین قیمت نفت» به بررسی اولین بحران نفتی میپردازد.
در این کتاب آمده است: حدود چهل سال قبل در سال 1973 کشورهای عربی در «جنگ کپور» به مصاف اسرائیل رفتند. منهای مباحث نظامی این جنگ اما شاهد یک واقعه دیگر هم بود: «تحریم نفتی کشورهای حامی اسرائیل خصوصاً ایالات متحده و هلند.» اوپک کنترل قیمت نفت خام را به دست گرفت و انتشار سالانه فهرست قیمت را به عهده گرفت. فهرستی که بر مبنای قیمت مرجع نفت خامِ سبکِ عربی تنظیم میشد.
قیمت نفت خام با رشد 700 درصدی از بشکهای دو دلار به بشکهای 12 تا 15 دلار رسید و خورشید اولین بحران بزرگ نفتی شروع تاریخ طلوع کرد.
بحرانی که حتی باعث شد شهروندان کشورهای اصلی مصرفکنندة نفت در تعطیلات و آخر هفتهها، پیاده یا با دوچرخه رفت و آمد کنند. مصرفکنندههای نفت در مخمصه بدی گیر افتاده بودند.
سرمایهگذاریهای بزرگ برای ساخت نیروگاههای هستهای و سوخت ترکیبی (نفت و گاز) در دستور کار قرار گرفت و در ادامه هم بالاترین سطح اجماع برای توسعه و کاربرد وسایل حمل و نقل عمومی، خصوصاً در اروپا بهدست آمد.
این دوره تاریخی 10 تا 15 ساله باعث تغییرات عمیقی در دنیای انرژی شد. سه سال بعد در سال 1976، میدان نفتی جدیدی در دریای شمال به نام برنت، تولید خود را آغاز کرد؛ در همان سال هم اولین نفتکش با محمولههایی از نفت برنت، بارانداز را ترک کرد. آرام آرام مشخص شد که برنت میتواند با اوپک رقابت کند.
این گام پیروزمندانه زمانی برداشته شد که کمپانی بریتانیایی شل تصمیم به انتشار «قرارداد برنت 15 روزه» گرفت. انتخاب برنت بهعنوان نفت خام شاخص انقلابی ایجاد کرد و کنترل قیمت نفت را هم از دست کشورهای تولیدکننده و هم از دست شرکتهای نفتی خارج ساخت.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد