
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
به گزارش جامجم، کردستان از حیث تولید عسل در رتبه چهاردهم کشور ایستاده و شهرستانهای سقز (24 درصد)، سنندج (20 درصد)، کامیاران (10 درصد) و مریوان (10 درصد) در این استان به ترتیب بیشترین میزان تولید عسل را به خود اختصاص دادهاند. عسل تولید شده در این استان، سالانه بیش از یک میلیون و 150 هزار کیلوگرم است که از مجموع 185 هزار و 46 کندوی مدرن و بومی، حدود 96درصد کلنی مدرن و 4 درصد کلنی بومی به دست میآید.
براساس آمار در این استان، 4725 نفر به زنبورداری اشتغال دارند که حدود 1250نفر آنان به صورت حرفهای این فعالیت را دنبال میکنند و حمایت از آنها میتواند عسل را به عامل متحولکننده اقتصاد کردستان تبدیل کند.
لزوم برندسازی عسل سقز
در میان شهرستانهای تولیدکننده عسل در کردستان، سقز با تولید حدود 300 هزار کیلوگرم، بیشترین میزان تولید عسل استان را به خود اختصاص داده است.
وجود مناطق سرسبز و کوهستانی، دلیل فراهم شدن بستری مناسب برای زنبورداری و تولید بالای عسل در این شهرستان است؛ مناطقی همچون سرشیو، خورخوره، تیلکو، مسیرهای منتهی به چهل چشمه و غارکرفتو، جاده سقز ـ بانه و گردنه خان، گورک که موجب شده حدود 1150 زنبوردار در این مناطق و در عرصه پرورش زنبور و تولید عسل مرغوب به فعالیت مشغول باشند.
رئوف محمدی، از پرورشدهندگان زنبور عسل در شهرستان سقز با بیان اینکه عسل سقز به لحاظ مرغوبیت و طبیعی بودن در سطح کشور و منطقه، حرفهای زیادی برای گفتن دارد، میگوید: تلاش برای برندسازی و شناساندن عسل سقز، یکی از اقدامات مهمی است که باید توسط تعاونی زنبورداران و جهاد کشاورزی انجام شود. وی به افزایش تولید عسل در سقز اشاره کرده، میافزاید: این افزایش تولید برای فروش و سودآوری به بازار مناسب فروش نیاز دارد که لازم است تبلیغات و اقدامات لازم در این زمینه و بازاریابی داخلی و خارجی صورت بگیرد.
ورود افراد غیرماهر به بازار عسل
عباس رحیمی، یکی دیگر از تولیدکنندگان عسل نیز در مورد وضعیت تولید عسل در سقز میگوید: در دو سال اخیر تولید عسل در سقز نسبتا مناسب بوده، اما ورود افراد غیرماهر و افزایش غیرضروری تعداد کندوها یکی از مشکلات این عرصه است، زیرا در این زمینه گاه افراد غیرماهر به عرضه عسلهای غیرطبیعی مبادرت میکنند که باعث ایجاد بدبینی در مصرفکننده و کاهش قیمت شده است.
دلیر کریمی هم بر برگزاری مستمر دورههای آموزشی برای زنبورداران به منظور نحوه پرورش زنبور عسل، مقابله با بیماریهای احتمالی، تلقیح مصنوعی ملکه، عرضه کندوها و لوازم مناسب و استاندارد با نظارت کارشناسان تاکید میکند.
این زنبوردار میافزاید: حمایت از برگزاری نمایشگاههای عسل و ارائه تسهیلات ارزانقیمت به زنبورداران نیز ضروری است، زیرا برگزاری نمایشگاه در شناساندن بیشتر عسل سقز و همچنین خواص و ارزش عسل به منظور اقبال بیشتر مردم به خرید آن موثر است.
این زنبوردار یکی از مشکلات شهرستان سقز را سردسیر بودن این منطقه عنوان میکند و میگوید: حدود 15 درصد زنبورداران این شهرستان کوچرو هستند و زنبورستان خود را به مناطق جنوبی کشور کوچ میدهند که این مساله مشکلاتی را به دنبال دارد.
غریب رحمانی، از فروشندگان عسل نیز لزوم بستهبندی مناسب عسل در سقز را یادآوری میکند و میافزاید: اگر عسل طبیعی سقز بخوبی و با ارائه بستهبندی مناسب به سایر شهرها شناسانده شود، این مساله در فروش آن و جذب گردشگر برای خرید عسل به منظور مصارف غذایی و درمانی افزایش خواهد یافت.
سقز؛ سرزمین عسل مرغوب و طبیعی
مدیر جهاد کشاورزی سقز با اشاره به تولید سالانه بیش از 250 تن عسل مرغوب و طبیعی در این شهرستان میگوید: بیش از 42 هزار کندوی بومی و مدرن در این شهرستان وجود دارد و 1137 نفر بهرهبردار نیز در این شهرستان در بخش زنبورداری مشغول فعالیت هستند.
محمد پیشداد با بیان اینکه 350نفر از زنبورداران این شهرستان بیش از 40 کندوی عسل دارند، میافزاید: زنبورداری برای بیشتر زنبورداران، یک شغل حرفهای است.
وی با بیان اینکه عسل تولیدی در سقز به دلیل طبیعی بودن، جزو عسلهای مرغوب در سطح کشور است، یادآور میشود: سرشماریها نشان میدهد، شهرستان سقز از نظر تعداد کندو (33 درصد)، تولید عسل (29 درصد) و تعداد زنبوردار (34 درصد) در رتبه اول استان قرار دارد.
ظرفیت بالای اشتغالزایی عسل
مدیر جهاد کشاورزی سقز با اشاره به ظرفیت شهرستان سقز در گسترش زنبورداری و تولید عسل طبیعی، تصریح میکند: بهکارگیری فناوریهای جدید، مدیریت صحیح در زنبورستانها، آموزش لازم در زمینه افزایش بهرهوری و درنهایت ساماندهی و نظارت بر تشکلهای بخش خصوصی که زمینه را برای تولیدکنندگان فراهم میکند، در افزایش تولید عسل موثر است.
به گفته وی، درصورت توجه و حمایت کافی و مدیریت مناسب تولید عسل، این شهرستان میتواند بخش عمدهای از عسل مورد نیاز کشور را تولید و بخشی از آن را نیز به دیگر کشورها صادر کند که این امر میتواند در افزایش اشتغال استان و درآمد کشاورزان موثر باشد. در این صورت، عسل اقتصاد کردستان را متحول خواهدکرد.
زهره نادریمقدم
جامجم کردستان
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
عضو دفتر حفظ و نشر آثار رهبر انقلاب در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
گفتوگوی عیدانه با نخستین مدالآور نقره زنان ایران در رقابتهای المپیک
رئیس سازمان اورژانس کشور از برنامههای امدادگران در تعطیلات عید میگوید
در گفتوگوی اختصاصی «جامجم» با دکتر محمدجواد ایروانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام بررسی شد