ـ چرخ ماشینات پنچره....
همه خانمهایی که رانندگی میکنند و همه آنهایی که نمیکنند، میدانند که باز کردن چرخی که لاستیکش پنچر است برای یک خانم چقدر دشوار است. مساله خیلی ساده است، جک زدن و باز کردن پیچهای چرخ و دوباره بستن آنها ارتباط مستقیم با توان جسمی دارد.
اصلا ربطی هم به مهارت و باز و بستن پیچ ندارد، اما از همین مساله ساده، آقایان چه سوءاستفادههایی که نمیکنند. شاید شما هم شنیدهاید که با استفاده از همین ترفند ساده پنچری چرخ ماشین، چه سرقتهایی که انجام شده است.
در خیابان، کوچه و حتی بزرگراه. زن مستاصل ماشین را کناری پارک میکند از آن پیاده میشود و بیشتر خانمها در چنین شرایطی از همان آقایان به ظاهر منصف و انساندوست کمک میخواهند و در بیشتر مواقع یا ماشین آنها به سرقت میرود یا کیف و... .
سالهای زیادی است که زنان در کشور ما رانندگی میکنند؛ آنها گواهینامه میگیرند و امتحانهایی میدهند که آقایان هم باید آن مراحل را بگذرانند تا گواهینامه بگیرند.
زنان پشت فرمان همان ماشینهایی مینشینند که آقایان هم مینشینند از همان خیابانها، کوچهها و جادههایی عبور میکنند که آقایان، اما چرا مردها به خود اجازه میدهند رانندگی خانمها را مسخره یا در شرایطی از آن سوءاستفاده کنند.
فرهنگ عمومی یا تربیت خانوادگی
جامعه رو به رشد است و رسانهها و فضاهای آموزشی به این رشد کمک میکند. سالهاست درباره حقوق زنان و مردان فرهنگسازی میشود، در دین اسلام گفته شده که زن و مرد تفاوتهایی با هم دارند. مردها در مواردی قویتر از زنان هستند هر چند صبر و تحمل زنان در برابر درد از مردان بیشتر است.
علم ثابت کرده ساختار مغز زنان با مردان فرق میکند و همه اینها نشان از تفاوت است نه ایجاد تبعیض. مدیران جامعه تلاش میکنند تفاوتها را تفهیم کنند و فرق آن را با تبعیض شرح دهند.
این فرهنگسازی باید تقویت شود، اما واقعیت این است که در بیشتر شهرها و حتی محلهها از آن غفلت میشود که اگر غفلت نمیشد مردان به خود اجازه نمیدادند مثلا وقتی خانمی در یک مکان محدود میخواهد اتومبیل خود را پارک دوبل کند، او را مسخره کنند.
قدرت تجسم فضایی ساختار مغزی زنان از مردان کمتر است، آنها به سرعت مردان نمیتوانند، دریابند که با ماشینهای دیگر چقدر فاصله دارند به همین دلیل به سرعت آقایان نمیتوانند پارک دوبل کنند. هر چند با تمرین زیاد و اعتماد به نفس بیشتر مغز تجسم فضایی مغز آنها بیشتر و سریعتر میشود به همین دلیل هم هست که برخی از خانمها در پارک دوبل اصلا مشکلی ندارند.
خانواده در تربیت فرزندان نقش بسیار زیادی دارد. برخی خانوادهها حق و حقوق زن را میشناسند و به آن احترام میگذارند، اما در بعضی از خانوادهها این حقوق نادیده و گاهی حتی به تمسخر گرفته میشود. فرزندان اینگونه خانوادهها وقتی به جامعه وارد میشوند هم آسیبپذیرند و هم آسیبزننده.
مثلا مردهایشان بهطور نامعقولی رانندگی میکنند و حقوق دیگران و بخصوص خانمها را نادیده میگیرند و زنانهای اینگونه خانوادهها جرات و اعتماد بهنفس کافی ندارند و این را در نوع رانندگی آنها هم میتوان دید؛ زنانی که بیگُدار فرمان را به هر سو که میخواهند، میچرخانند یا پایشان را روی گاز گذاشته و به ناکجاآباد میکوبند.
شما هم حتما شنیدهاید حوادثی را که خانمها به وجود میآورند؛ مثلا با گاردریل و محافظ بزرگراهها تصادف بدی میکنند چون قدرت کنترل ماشین را به دلیل سرعت بالا نداشتهاند.
رانندگی، مهارتی شخصی است
زن و مرد فرقی ندارند؛ هم میتوانند رانندگان خوبی باشند هم بد، اما طبق یک تحقیق میدانی ساده و رصد اخبار و تحقیقات میتوان به این نتیجه رسید که خانمها بنا به شرایط ذهنی و روحی محتاطتر هستند، بیشتر خانمها با دقت رانندگی میکنند و تمام تلاش خود را به کار میگیرند تا حقوق دیگران را در زمان رانندگی نادیده نگیرند، بین خطوط میرانند و در جاهای مناسب پارک میکنند و چشمشان به نشانگر سرعت است که غیر مجاز نشود. اینها را نباید به حساب ترسو بودن خانمها گذاشت.
خانمها اگر محتاط نباشند، نمیتوانند فرزندان خود را بدرستی تربیت کرده و مادران خوبی باشند. آنها بخوبی میدانند احتیاط شرط عقل است و این احتیاط در همه زندگی آنها دیده میشود؛ چه در خانه و چه در بیرون از خانه. رانندگی با احتیاط هم جزو سبک زندگی و ساختار ذهنی آنهاست.
مرد و زن ندارد
مردان زیادی هستند که بد رانندگی میکنند. این را در آمار تصادفات شهری و جادهای میتوان دید، اما مردان زیادی هم هستند که رانندگان خوبی هستند. این خوب یا بد بودن را نباید به صفت و جزو خصلتهای شخصیتی و فردی دانست. رانندگی مهارتی است که با تمرین بهتر میشود، زن یا مردش هم فرقی ندارد.
رانندگی مهارتی است که با اخلاق و تعهدهای فردی رابطه مستقیم دارد؛ رانندگی زن و مرد ندارد و فشار دادن پدال گاز نیست.
به حقوق یکدیگر احترام بگذاریم و باور کنیم زنان و مردان تواناییهای مشترک و متفاوتی دارند که دلیل ارزشگذاری برای آنها نیست. آدمها با هم فرق دارند؛ به همین سادگی!
یاران باستانی - روزنامه نگار
ضمیمه چمدان جام جم
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر