«استفان دیمیستورا» گفت: آخرین سنگرهای گروه تروریستی داعش در سوریه احتمالا تا اواخر ماه اکتبر فرو خواهد پاشید.
نماینده سازمان ملل متحد در امور سوریه تصریح کرد: «اگر جامعه بینالمللی، دولت و معارضان سوری را به سمت پذیرش مذاکرات واقعی سوق دهند، ظرف یک سال احتمال برگزاری انتخابات معتبر وجود دارد، اما گر شکست داعش با توافقات سیاسی همراه نشود، احتمال بازگشت تروریستهای مسلح وجود داد؛ این چیزیست که قبلا در عراق اتفاق افتاده بود».
آزادسازی حلب نقطه عطف تحولات سوریه
تحولات میدانی سوریه با آزادسازی کامل شهر حلب در روزهای پایانی سال 2016 میلادی وارد فاز تازهای شد. در دوازدهم دسامبر سال 2016 (22 آذر 1395) نیروهای مردمی و ارتش سوریه با حمایت مستشاری فرماندهان نظامی ایران و پشتیبانی هوایی جنگندههای روسیه وارد بخش قدیمی شهر حلب شدند و آخرین گروههای تروریستی را از این شهر بسیار مهم - که روزگاری قلب اقتصادی سوریه نام داشت – خارج کردند.
این پیروزی به عنوان نقطه عطف راهبردی در تحولات میدانی سوریه موجب ضعف کامل گروههای تروریستی و معارضان سوری در دیگر جبهههای نبرد شد و شرایط را برای تغییرات سیاسی میدانی مهمتری در آینده سوریه فراهم کرد.
یکی از مهمترین ثمرات آزادسازی حلب، تغییر آشکار در موضع ترکیه و پیوستن آنکارا به محور تهران – مسکو در مذاکرات صلح آستانه بود. این مذاکرات که در یک ماه و نیم پس از آزادی شهر حلب در شهر آستانه پایتخت قزاقستان آغاز شد سرانجام حدود سه ماه بعد در چهاردهم اردیبهشت ماه امسال به نخستین توافق پایدار «کاهش تنش» در مناطقی از جمله دمشق، حمص و ادلب منجر شد.
در پرتو این دستاورد میدانی و سیاسی، ارتش سوریه توانست دستاوردهای مختلف دیگری را در سایر مناطق درگیری با گروههای تروریستی و معارضین مسلح به دست آورد.
در تاریخ دوم مارس 2017 (12 اسفند 95) آزاد کرد شهر باستانی «تدمر» از اشغال گروه تروریستی داعش آزاد شد.
در همین دوره بخش زیادی از مناطق پیرامونی دمشق و داریا از دست تروریستهای جبهه النصره و متحدان آنها خارج شد. ثمره این دستاوردهای میدانی، گشوده شدن پرونده آشتی ملی با مدیریت وزارت آشتی سوریه بود که موجب خلع سلاح و تسلیم هزاران نفر از اعضای گروههای معارض و تروریستی بود. در بزرگترین توافق آشتی که در این دوره روی داد، حدود 4 هزار نفر در منطقه داریا با تحویل سلاح خود به ارتش از منطقه خارج شده و به شهر ادلب منتقل شدند.
آزادسازی منطقه التنف در مرز مشترک سوریه با اردن و عراق، کنترل کامل بر مرزهای سوریه با لبنان، آغاز عملیات آزادسازی محدوده شمالی استان حمص و پیشروی های سریع در دو استان الرقه و دیرالزور از تحولات مهمی است که در ماهها و هفتههای اخیر توازن قوا و موقعیت میدانی در جنگ سوریه را به طور کامل به نفع دولت و ارتش این کشور تغییر داد.
به گونهای که طرفهای منطقهای و بینالمللی بحران سوریه ناگزیر به تایید برتری بلامنازع ارتش در تحولاتی میدانی سوریه شده و از مواضع پیشین خود درباره براندازی نظام سوریه و برکناریرئیس جمهوری این کشور عقبنشینی کردهاند.
تصریح رئیسجمهور و وزیر خارجه فرانسه بر اینکه «بشار اسد» در شرایط کنونی هیچ جایگزینی در سوریه ندارد، درخواست وزیر خارجه عربستان از مخالفان سوری برای تغییر دیدگاه خود درباره آینده سوریه، بازگشت سفیر اردن به سوریه نمونههایی از تغییر در مواضع برخی طرفهای درگیر در بحران سوریه است، که ریشه در تثبیت موقعیت سیاسی و میدانی ارتش و نظام سوریه در این کشور دارد.
پیشبینی جدید استفان دی میستورا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه درباره پایان کار داعش در یک ماه آینده هم در چارچوب همین تحولات قابل تحلیل است، و نشان از شکست طرحهای مختلف براندازی نظام سوریه در شش سال و نیم گذشته دارد.
مذاکرات مهم آستانه و ژنو
وزارت خارجه قزاقستان اعلام کرد که دور جدید نشست آستانه (آستانه 6) درباره سوریه 14 و 15 سپتامبر(23 و 24 شهریور) برگزار خواهد شد. نشست بینالمللی دیگری نیز در سطح عالی در خصوص مسئله سوریه در چارچوب روند نشستهای آستانه، 14 و 15 سپتامبر در پایتخت قزاقستان تشکیل خواهد شد. به گفته مقامات وزارت خارجه قزاقستان، انتظار می رود این مذاکرات به تدوین طرح مناطق کاهش تنش در ادلب، حمص و غوطه شرقی منجر شود.
از سوی دیگر استفان دیمیستورا، نماینده سازمان ملل در امور سوریه هم از برگزاری دور جدید مذاکرات ژنو در روزهای پایانی ماه اکتبر (اواخر مهر یا اوایل آبان) خبر داد.
طبعا با توجه به پیشبینی استفان دیمیستورا درباره پایان کار داعش ظرف یک ماه آینده، این دور از مذاکرات آستانه و ژنو از اهمیت بیشتری برای نیل به توافق آتش بس دایمی در سوریه و ترسیم الگوی سیاسی آینده برای این کشور برخوردار است.
از این رو تحرکات دیپلماتیک حول محور سوریه در روزهای اخیر شدت یافته و علاوه بر سفر منطقهای نماینده سازمان ملل در امور سوریه، شاهد سفر اخیر رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه به اردن و همچنین برنامه سفر قریبالوقوع وی به تهران هستیم.
سفر هفته گذشته سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه به برخی کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس، دیدار بنیامین نتانیاهو رئیس کابینه صهیونیستی با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در شهر سوچی و سفر جاری حسین جابری انصاری معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه کشورمان به سوریه ولبنان نشان از دور جدید تحرکات دیپلماتیک منطقهای و بینالمللی دارد که قطعا در روزهای باقیمانده تا مذاکرات آستانه و ژنو افزایش بیشتری خواهد یافت.
طبعا در این مرحله قوت دیپلماسی و توان ائتلاف سازی و تعریف منافع مشترک با گروهها و طرفهای موثر در بحران سوریه برگ برندهای است، میتواند در ترسیم آینده سیاسی سوریه و عبور دادن این کشور از خطر تجزیه، بازگشت بیثباتی و تروریسم و برآمدن جریانهای غیرملی و وابسته به هرم قدرت نقش تعیین کنندهای داشته باشد.
سنگینی وزن مقاومت در تحولات سوریه
ایستادگی ملت، دولت و ارتش سوریه در طول شش سال و نیم جنگ بی امان با گروههای تروریستی و حامیان منطقهای و بینالمللی آنها سرانجام به تقویت و تحکیم موقعیت جبهه مقاومت در سوریه و سراسر منطقه منجر شده است.
در همین چارچوب، در عرصه بینالمللی کشور روسیه و در حوزه منطقهای ایران و حزبالله لبنان به عنوان حامیان اصلی سوریه، نقش تعیین کنندهای در فرایند مبارزه با تروریسم ایفا کردهاند.
همسو با موازنه مثبت قدرت مقاومت در سوریه، در عراق هم شکست راهبردی جریان داعش موجب تقویت محور مقاومت گردیده و توطئه براندازی یا تجزیه دولت مرکزی در عراق را نقش بر آب کرده است.
سومین رویداد مهم میدانی در جنگ با تروریسم در لبنان روی داده است که طی آن جبهه متحد متشکل از ارتش و حزب الله لبنان در کنار ارتش سوریه توانست با شکست عناصر داعش، جبههالنصره و دیگر گروههای تروریستی در منطقه عرسال، به توافقی برای خروج کامل این عناصر تروریستی از خاک لبنان دست یابد.
پیروزیهای میدانی جبهه مقاومت در مبارزه با تروریسم درحالی رقم خورده است که جبهه آمریکایی – صهیونیستی - سعودی در سالهای اخیر از همه ابزار و امکانات خود برای حمایت از جریانهای تروریستی و شکست کشورهای محور مقاومت بهره گرفته است.
و کلام آخری اینکه شکست همزمان داعش در جبهههای عراق، سوریه و لبنان نشان داد، بحران تروریسم در منطقه قبل از آنکه راه حل سیاسی داشته باشد، سازوکار نظامی و میدانی داشته و تا زمانی که جریانهای تروریستی مسلح خاک کشورهای منطقه را تحت اشغال خود دارند، امیدی به حل و فصل بحران در کشورهای منطقه وجود ندارد.
یوسف اسماعیلی / جام جم آنلاین
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد