یکی از متولدین شهریور هوشنگ توکلی بود که این شانس را داشت تا همسرش؛ فریده سپاه منصور در این جشن او را همراهی کند و وقتی توکلی کیک تولدش را میبرد در کنارش باشد. این دو هنرمند سالهای زیادی است در کنار هم زندگی مشترک خوبی را سپری میکنند. توکلی متولد 25 شهریور است و این جشن باعث شده تا این هنرمند پیشکسوت چند روز زودتر به استقبال هفتاد سالگی برود.
به مناسبت این جشن تولد با توکلی همصحبت شدیم تا برایمان از زندگی شخصی و دوام زندگی مشترکش بگوید.
کمی برایمان از دوران کودکیتان بگویید و اینکه چه کسی بیشترین تاثیر را بر انتخابهای شما داشته است؟
از دوره دبستان به سمت هنر گرایش پیدا کردم به موسیقی خیلی علاقهمند بودم و استعداد زیادی در این رشته داشتم و سازهای مختلفی را هم مینواختم. کتاب زیاد میخواندم هر چند آن زمان هنوز برای بچهها داستان و کتاب نوشته و منتشر نمیشد و من بنا به همین علاقه کتابهایی را میخواندم که مناسب بزرگترها بود و ادبیات و نثر سنگینی داشت. در دوره دبیرستان، معلمی داشتم که شخصیت برجستهای داشت، او وقت میگذاشت و استعداد دانشآموزان را میسنجید و با زبان ساده به آنها کمک میکرد که بنا به استعدادشان راه خود را پیدا کنند. همین معلم بود که استعداد نوشتن را در من پیدا کرد و کمکم کرد تا در این زمینه فعالیت کنم. در دوره دبیرستان رشد خوبی در زمینه نوشتن داشتم و در تئاتر مدرسه هم فعال بودم.
یعنی یک معلم توانست مسیر زندگی شما را براساس استعداد و علاقه شما جهتدهی کند؟
بله هم برای من چنین تاثیری داشت و هم برای دیگر همکلاسیهایم. شخصیت عجیبی داشت؛ روش فکرکردن به دنیا و انسان در ما تاثیر زیادی داشت. در همه عمرم تلاش کردهام مثل او زندگی کنم. همیشه دوست داشتم و دارم شبیه او باشم، خیلی جاها موفق شدهام و گاهی هم نتوانستهام. روی موضوع استعدادیابی کودکان متمرکز بوده و هستم و تلاش میکنم به کسانی که در زمینه هنر استعداد دارند کمک کنم.
اما الان دیگر کمتر معلمی را میتوان پیدا کرد که از این روش در تعلیم و تربیت بچهها استفاده کند، گلایههایی هست مبنی بر اینکه معلمها معمولا برای دانشآموزان وقت نمیگذارند یا کسانی این شغل را برای خود انتخاب میکنند که حرفه دیگری نتوانستهاند پیدا کنند. در حالیکه همانطور که شما گفتید معلم در سرنوشت بچهها نقش و تاثیر مهمی دارد. نظر شما در این باره چیست؟
دنیا عوض شده و به نظرم آن دوره هیچوقت تکرار نخواهد شد.البته این را هم نباید نادیده گرفت که نیازها هم تغییر کرده، توقعی که بچههای امروزی از معلم دارند با توقع ما از آنها خیلی تفاوت دارد.دنیای امروز، دنیای پیشرفتهای است، لوازم کمک آموزشی آنقدر به روز و قوی هستند که گاهی معلمها نیز از آنها عقب میافتند.سرعت پیشرفت فناوری خیلی زیاد است به همین دلیل ما به سازمان آموزش و پرورش بسیار قوی و مدرن نیاز داریم؛ سازمانی که براساس فناوریهای روز دنیا معلم تربیت کند، علم آنها را مرتب روزآمد کند تا آنها از دانش روز و معلومات دانشآموزان خود عقب نمانند. به نظرم برای اینکه معلم به کارش دلگرم باشد و از جان و دل برای بچهها مایه بگذارد اول از همه باید مشکل حقوق و دستمزد آنها را حل کرد. نمیتوان از معلمی که هزار مشکل معیشتی دارد توقع داشت با فراغ بال و بدون نگرانی برای دانشآموزان وقت بگذارد.
برسیم به بحث شیرین زندگی مشترک شما با خانم سپاهمنصور که دوام زیادی داشته است. شما برای این زندگی چه کردید و همسرتان چقدر با شما همراهی کرد؟
یکی از آموزههای نسل ما صبوری بود. صبوری و تحمل در برابر مشکلاتی که در زندگی هر کسی میتواند پیش بیاید. در زندگی مشترک ما هم اتفاقات زیادی افتاده و گاهی با چالشهای بزرگی هم روبهرو شدیم؛ اما همه تلاش خود را کردیم که زندگی مشترک را حفظ کنیم. جاهایی که تصور میکردیم نمیتوانیم حرف یکدیگر را بپذیریم، سکوت و صبر کردیم تا از آن مرحله عبور کنیم. این را هم بگویم که صبر و تحمل خانم سپاهمنصور خیلی بیشتر از من است و با صبوری مشکلات زندگی را از سرگذرانده و بجد میگویم اگر این زندگی دوام آورده بیشتر نتیجه همت و صبوری اوست.
از مسیری که در زندگی طی کردهاید احساس رضایتمندی درونی دارید؟
بله بسیار زیاد! هر چند مشکلات زیادی را از سرگذراندهام.
چه توصیهای به جوانهایی دارید که علاقهمندند در حرفه هنر فعالیت کنند؟
مهمترین مساله این است که شانس بیاورند و مربی پیدا کنند که استعداد آنها را درست شناسایی کرده و در مسیر درست هدایتشان کند. بعد هم که باید سختی را به جان بخرند و مدام تمرین کنند. بر رشته مورد علاقهاشان تمرکز کنند و از همه مهمتر اینکه از مطالعه غافل نشوند. کتابهای خوب میتواند آدمی را به دنیایی از تجربه و تمدن وارد کند و کسی که کتاب بخواند براحتی میتواند از این تجربیات استفاده کرده و زندگی راحتتری داشته باشد.
طاهره آشیانی - جامجم
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد