اما چند روزی است که زیباکلام از طرف کاربران شبکههای اجتماعی و بخصوص توئیتر و اینستاگرام تحت فشار است که چرا پول را خرج مردمی که بشدت نیاز به کمک دارند و مردم به همین نیت به حساب زیباکلام پول واریز کردهاند، نمیکند و نگه داشته تا با آن دهکدهای بسازد که نام امید را برایش انتخاب کردهاند آن هم وقتی مردم آنجا نیازمند مایحتاج روزانه هستند. با زیباکلام همصحبت شدیم تا برایمان بگوید چه شد که از کمک به مردم به ساخت دهکده رسید.
مشکلات مردم زلزلهزده کرمانشاه با هر موج سرمایی که وارد کشور میشود، بیشتر شده و مردم آن مناطق آسیبپذیرتر میشوند، روزی چادرشان آتش میگیرد، روزی دیگر باد چادرهایشان را با خود میبرد و روزی کودکی از شدت سرما جانش را از دست میدهد و شما حدود سه میلیارد کمکهای جمعآوری شده را نگه داشتهاید که با آن دهکدهای پیشرفته بسازید و این موج انتقادات از شما را راهانداخته که ظاهرا زیاد هم بیراه نیست...
من دو ماه است که دو جین گزارش درباره طرح ساخت «دهکده امید» به رسانهها و فضای مجازی ارائه دادهام، طرحی که قرار است با کمک دانشگاههای کرمانشاه، کردستان و صنعتی شریف اجرا شود، اما جالب است که حدود یک هفته است موج اعتراض و مخالفت با طرح ساخت دهکده امید در فضای مجازی شکل گرفته است.
تا قبل از این از دهکده امید حمایت میشد، چون این دهکده برای توانمندسازی زنان و رفع فقر ساخته خواهد شد.اساس این دهکده بر مبنای توسعه پایدار است. این انتقادات برای من سوال به وجود آورده که چرا اواخر آبان که این طرح را پیشنهاد کردم،کسی اعتراض نکرد. معتقدم چند جریان دست به دست هم داده و این انتقادات را ساماندهی میکنند.
شاید به این دلیل است مشکلاتی که مردم مناطق زلزلهزده با آن روبهرو هستند در این مدت بیشتر خودش را نشان داده و حتی سرما و کمبود امکانات باعث مرگ یک کودک شده است و مردم بیشتر متوجه کاستیهای این مناطق شدهاند؟
من بعد از زلزله چندین بار به این مناطق رفتهام که آخرین بارش 27 و 28 دی بود. این که میگویند دولت هیچکاری برای زلزلهزدهها انجام نداده و من الان باید کمکهای جمعآوری شده را هزینه کنم از آن حرف های نادرست است. من از نزدیک آنجا را دیدهام، نارساییها، کمبودها و... هست، اما تصویری که در فضای مجازی شکل گرفته که مردم از سرما تلف میشوند و همه بیمار هستند و هیچ کاری برایشان نشده، اشتباه است. جریان دیگری که در فضای مجازی مرا تحت فشار گذاشتهاند آنهایی هستند که قصد انتقام گرفتن از سلبریتیها را دارند.
اگر قصد بخشی از این انتقادات، انتقامگیری از چهرههای معروف است، چرا برای آقای علی دایی این موج شکل نگرفته است؟
به من بیشتر حمله میشود، چون چهره سیاسی هستم! دهکده امید آنقدر محاسن دارد که خیلیها موافق ایجاد آن نیستند، زیرا اگر ما (چهرههای دانشگاهی و بنیاد مسکن) در کارمان موفق شویم این سوال پیش میآید که چرا تاکنون از این روستاها ساخته نشده است! اگر در این 40 سال، سالی یکی از این دهکدههای هدفمند در ایران ساخته میشد الان باید 40 دهکده وجود داشت. همه اینها دلایلی است که باعث سنگاندازی در ساخت دهکده امید میشود.
یک شبهه دیگر که ایجاد شده درباره سودی است که به سه میلیارد تومان تعلق میگیرد، این سود چه میشود؟
من بارها اعلام کردهام که چقدر پول جمعآوری شده و چقدر هزینه شده است. کل پول در بانک ملی است و 10 درصد سود به آن تعلق میگیرد که به پول اصلی اضافه میشود. همه هزینهها را نوشتهام و سندش موجود است. من با هزینه شخصی به مناطق زلزلهزده میروم و از آن کمکها استفاده نمیکنم. حسابها کاملا روشن است.
البته در زلزله بم هم طرح ساخت باغ ایرانی داده شد، اما به مرور این طرح عقیم ماند و به نتیجه نرسید. شاید بخشی از نگرانیها برای این باشد که دهکده امید به سرانجام باغ ایرانی دچار شود.
ایده دهکده امید برای رفع فقرزدایی از من نیست، ایده کسانی است که سالهاست روی موضوع فقرزدایی در این منطقه کار میکنند. ایده من برای جمعآوری کمک خرید کانکس، شیرخشک، پتو و... بود، اما استادان دانشگاههای کردستان و کرمانشاه به من ایده دهکده امید را دادند؛ چون معتقدند زلزله اصلی فقر است که این مناطق را به سمت نابودی میبرد. در یک هفته گذشته که موج انتقاد به من شکل گرفت با استادان این دانشگاهها مشورت کردم تا اجازه بدهند پول را صرف امور روزمره مردم زلزلهزده بکنم، اما موافقت نکردند.
ساخت دهکده امید کی شروع خواهد شد؟
قرار بود اوایل بهمن شروع کنیم، اما برای نقشههایی که آماده کرده بودیم مشکلاتی به وجود آمد و این کار به تاخیر افتاد. امیدواریم طی یکی دوهفته آینده به کمک بنیاد مسکن ساخت آن در منطقه سراب ذهاب قادری آغاز شود. این روستا در زلزله صددر صد تخریب شده است. انتخاب این روستا به این دلیل است که در یک چهارراه واقع شده و به چند روستا نزدیک است و سرمایهگذاری در آنجا هوشمندانه و هدفمند است.
طاهره آشیانی - روزنامه نگار
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد