به گزارش جام جم آنلاین؛ 12فروردین سال 58 یعنی تقریباً روزی که تنها دو ماه از کاشت نهال انقلاب اسلامی مردم به رهبری حضرت امام(ره) گذشته بود، یکی از رخدادهای مهم تاریخی برای ایران در سطح بینالمللی یعنی برگزاری همهپرسی به دستور امام برای تعیین حکومت آینده ایران به وقوع پیوست.
39 بهار پیشازاین بارأی اکثریت قاطع ملت، نظام سیاسی اجتماعی کشور پس از 2500 سال از نظام سلطنتی شاهنشاهی بهنظام جمهوری اسلامی و یک حکومت مردمنهاد تغییر یافت. بهعبارتدیگر 12فروردین 1358 دستاورد بزرگی از مبارزات مردم علیه طاغوت بود که با شعار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی به بار نشست و نظام جمهوری اسلامی با آری گفتن 2/98 آحاد جامعه ایران در تاریخ و تحولات سیاسی جهان ثبت شد.
در همین ارتباط «حسن غفوری فرد» سیاستمدار و عضو سابق شورای مرکزی حزب جمهوری اسلامی و رئیس فعلی هیئت نظارت و بازرسی شورای عالی انقلاب فرهنگی به گفتوگو با جام جم آنلاین پرداخت که در ادامه مشروح آن را میخوانیم.
برخی می گفتند همه پرسی لازم نیست اما روشن بینی امام یک سند تاریخی رقم زد
در دوران پیروزی انقلاب اسلامی و روزهای منتهی به اجرای همهپرسی شما سرگرم چه فعالیتی بودید و جو سیاسی آن زمان چگونه بود؟
بنده در آن مقطع در خدمت شهید سید محمد بهشتی دبیر کل حزب جمهوری اسلامی بودم و در جلسات این حزب در خصوص این روز و نوع نظام سیاسی ایران در آینده بحث و تبادل نظر میکردیم. عده زیادی از افراد اظهار میکردند که مردم در جریان تظاهرات خود زیر سرنیزه رژیم شاه بارها اعلام کردهاند که چه نوع حکومتی را میخواهند و بهروشنی شعار استقلال آزادی و جمهوری اسلامی سر دادهاند. لذا دیگر نیازی به برگزاری همهپرسی نیست و مردم عملاً پاسخ اینهمه پرسی را در راهپیماییهای خود صریحاً گفتهاند.
اما روشنبینی و درک صحیح حضرت امام از تحولات روز و شرایط سیاسی کشور ایجاب کرد تا ایشان درصدد ساخت یک سند تاریخی متقن برآیند، به این معنی که دنیا بفهمد نوع نظام سیاسی کشور با چه درصد بالای از حضور مردم و رأی مثبت آنها به حکومت مستقر شد. ازاینرو امام دستور برگزاری یک همهپرسی را دادند تا همهچیز بهروشنی بر همگان مشخص شود.
آیا برگزاری رفراندوم پس از انقلاب سابقه داشت؟
انقلابهای زیادی در دنیا حادثشده است آیا بدیلی از اجرای رفراندوم مطابق آنچه در کشورمان پس از انقلاب رخ داد را سراغ دارید؟
بنده تمام انقلابهای حداقل100 سال اخیر همچون انقلاب چین – شوروی – فرانسه- کوبا آنگولا –ویتنام را موردمطالعه و بررسی قرار دادهام، هیچ کجا سابقه نداشته که یک ماه یا چهل روز پس از پیروزی انقلاب در آن کشور رهبران دستور برگزاری همهپرسی را صادر کنند. عمدتاً رهبرانی که پیروز میدان سیاست میشدند سالها حکمرانی میکردند.
بهطور نمونه «فیدل کاسترو» رهبر انقلاب کوبا تا آخر عمر عملاً زمامدار کوبا بود و بعد از فوتش هم برادرش را جانشین خود کرد. در چین هم «مائو تسه تونگ» رهبر جمهوری خلق چین تا پایان عمر حکومت کرد. در سایر نقاط هم به همینگونه انقلابیون کشور اداره را اداره کردند. اما در این میان تنها امام اداره کردند که مردم پای صندوقهای بیایند با عدد و رقم مشخص شود که جامعه چه نوع حکومتی را خواستار هستند.
بنابراین در روز 12 فروردین مردم با مجموع آرای اخذشده نزدیک به 99 درصد به جمهوری اسلامی ایران رأی مثبت دادند.
ماجرای جالب عدم دسترسی به شناسنامه برای انداختن رأی به صندوق
خاطره خاصی از آن روزها در ذهن دارید بازگو کنید؟
بنده در آن در خدمت شهید بهشتی و جمعی از دوستان در حسینیه ارشاد بودیم و در صندوق مستقر در حسینیه بهنظام جمهوری اسلامی رأی دادیم. در آن زمان و قبل از رأیگیری شناسنامه من دست خدابیامرز شهید محمد منتظری بود چون ایشان تشکیلاتی بنام مستضعفان جهان دار کرده بودند و بهمنظور صدور کارت شناسایی شناسنامه من را گرفته بودند. متأسفانه در آن روز من به ایشان دسترسی نداشتم اما درنهایت با مشکلات فراوانی بالاخره موفق شدم در آخرین لحظات شهید منتظری را پیدا کنم که حتماً برای اخذ رأی لازم بود.
نگران حضور ساواکی- کومله و چریک های دایی در روز همه پرسی بودیم
با توجه به اختناقی که برخی گروهکهای ضدانقلاب در آن زمام در کشور ایجاد کرده بودند آیا روند برگزاری همهپرسی با مشکل مواجه نشد؟
خوب در روز دهم فروردین همهپرسی تعیین نظام انجام شد، دران مقطع گروهکهای مختلفی در کشور مشغول فعالیت بودند و در مقابل دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی به آن شکل وجود نداشت اما خود مردم با یک صلابت و وحدت خاصی اجرای همهپرسی را از آغاز تا پایان اداره کردند و هیچ اتفاق خاصی هم به حمدالله رخ نداد. نهایتاً روز 12 فروردین در تاریخ سیاسی کشورها یک نظامی تحت عنوان نظام جمهوری اسلامی ایران که یک نظام ایدئولوژیک است یعنی هم جمهوریت و هم اسلامیت را شامل میشود بارأی بالای مردم متولد شد. بهعبارتدیگر این نظام مشروعیت خود را از اسلام و مقبولیتش را از جمهور و مردم اخذ میکند.
البته در آن دوره همگروه منافقین در تهران و سیار نقاط ایران فعال بودند، گروهی بنام چریکهای فدایی خلق موجودیت داشتند، جریانی تحت نام خلق ترکمن فعالیت سیاسی میکردند، در غرب کشور تشکیلاتی با عنوان خلق عرب فعالیت داشتند، کومله و دموکراتها در کردستان فعال بودند و حتی بخشی از ساواک هنوز در کشور حضور داشت که احتمال میرفت درروند همه پرسشی خلل ایجاد کنند.
در چنین شرایطی ما بسیار نگران اوضاع بودیم چون همانطور که عرض کردم نهادهای امنیتی هنوز شکل نگرفته بود ولی خوب همان کمیتههای مردمی و انقلابی انتخابات در امنیت و آرامش کامل برگزار کردند و حادثه خاصی هم رخ نداد.
روایتی از فعالیت مخفی حزب جمهوری اسلامی
قدری از نحوه عضویت خودتان در حزب جمهوری اسلامی برای ما بگویید.
حزب جمهوری اسلامی ایران خیلی قبلتر از پیروزی انقلاب شروع بکار کرده بود. بنده در تابستان 57 از سوی شهید باهنر به عضویت این جریان دعوت شدم. ایشان در منزل خودشان ما را ملاقات کردند و عنوان کردند میخواهیم شمارا به عضویت شورای مرکزی حزب درآوریم و بنده هم قبول کردم.
اعضای مؤسس- اساسنامه مرامنامه این حزب از قبل مشخصشده بود طبیعتاً اگر موجودیت خود را اعلام عمومی میکرد ساواک همه اعضا را دستگیر میکرد و حزب متلاشی میشد. لذا تا پیروزی انقلاب بهطور کاملاً مخفیانه فعالیت داشت و دو سه روز پس از پیروزی انقلاب رسماً اعلام وجود کرد.
تحقق شعار نظام یعنی؛با 360حزب سیاسی، 24 هزار مقاله علمی داریم و هستهای شدهایم
با گذشته 4 دهه از عمر نظام جمهوری اسلامی بزرگترین دستاورد این نظام را چه در سطح منطقه و چه در سطح جهانی در چه زمینههایی ارزیابی میکنید؟
شاید بزرگترین دستاورد جمهوری اسلامی ایران تحقق شعار استقلال و آزادی ملت ایران بود که حتی بزرگترین دشمنان نظام به استقلال صددرصدی کشورمان اذعان دارند. بهگونهای که آنها بهوضوح اعتراف میکنند جمهوری اسلامی یک نظام کاملاً مستقلی است که تصمیمات درون آن صرفاً توسط مردنم و رهبری انقلاب اتخاذ میشود و به نیروی خارجی در تصمیم سازی وابسته نیست.
اما در مورد شعار آزادی هم این مهم هم در قانون اساسی بهخوبی تبین شده و هم در عمل اجرایی شده است. بهطوریکه حدود360 حزب در کشور فعال هستند و مردم با سلایق مختلف در جامعه حضور دارند و نظرات خود را اعلام میکنند.
در سایر موارد هم باید گفت، امروز پیشرفتهای علمی کشور مرهون استقرار جمهوری اسلامی و استقلال در کشور است. ماقبل از انقلاب حدود 400 مقاله علمی ثبتشده داشتیم اما امروز بیش از 24 هزار مقاله عملی در کشور داریم.
بعد از انقلاب چندین موشک ماهوارهبر به هوا پرتاب کردیم از طرفی شکلگیری موسسه پژوهشی سلولهای بنیادین یکی دیگر از دستاوردهای عظیم انقلاب بشمار میآید. ناگفته نماند ما در زمره چند باشگاه انرژی هستهای برتر دنیا قرار داریم که همه اینها در سایه استقلال و حضور مردم تحققیافته است.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد؛
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
حسن فضلا...، نماینده پارلمان لبنان در گفتوگو با «جامجم» مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد