در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
اگر خوره اینستاگرام باشید حتما اسم و آثارش را دیدهاید یا به گوشتان خورده. نامی که با انتشار تصاویر ناب از گوشه و کنار جهان گره خورده و عکاسهایش در هر جای کره زمین که سوژهای باشد، حضور دارند. صحبت از نشنال جئوگرافی است که آوازهاش بین ما ایرانیها هم خیلی پیچیده. هرچند شهرت اصلی این نام با تصاویر بکر از از طبیعت و ویژگیهای جغرافیایی گره خورده اما بسیاری از عکاسان مستندنگار هم با نشنال جئوگرافی همکاری میکنند. انتشار پروژه جدید و مستند نشنال جئوگرافی از وضعیت این روزهای یمن باعث شد تا ما هم نگاهی به بعضی از تصاویر این پرونده بیندازیم. گزارش و متن این پروژه که با عکسهای متئو باستیانلی همراه شده است را نینا استروکلیک نوشته است. ظاهرا بها دادن نشنال جئوگرافی به این موضوع آنقدر برای عکاس پروژه مهم بوده که لینک آن را در صفحه اول سایت خودش بگذارد و کل پروژه را ارائه کند. البته آقای عکاس، همین کار را در اینستاگرام و توییتر شخصی خودش هم انجام داده است تا مخاطبان از آخرین کار او بیخبر نمانند. تیتری که برای این گزارش انتخاب کردهایم هم عین عبارتی است که ژورنالیستهای نشنال جئوگرافی برای گزارش خودشان انتخاب کردهاند؛ یک ترجمه فارسی و سلیس از عبارت انگلیسی .
«The World Has Left Yemen to Die» نشنال جئوگرافی گزارش خود را با این عبارت به مخاطب معرفی کرده است: «عکسهای اختصاصی که تصویر نادری از یک چشمانداز کشوری ارائه میدهند که زندگی شهروندان در خشونت و بیماری و جنگ به دام افتاده و تحت فشار است.» در بخشهایی از گزارش نشنال جئوگرافی آمده است: یمنیها با توجه به از بین رفتن اقتصاد و سیستم بهداشت و درمان در این کشور، برای درمان و معالجه تصمیمات ناامیدانه و از روی استیصالی میگیرند. برخی برای رسیدن به بیمارستانهای تحت نظارت و اداره گروههای امدادرسان، دست به سفرهای خطرناک در درون یمن میزنند. بیش از نیمی از بیمارستانهای یمن تعطیل شده یا به صورت جزئی و نصفه و نیمه مشغول خدمات رسانی هستند و برخی اوقات مسئولان استانها باید بین خرید تجهیزات پزشکی یا سوخت برای ژنراتورهای برق، یکی را انتخاب کنند. بیماریهای واگیردار از قبیل وبا و دیفتری شایع است که اینها خود نمایانگر نبود خدمات رسانی مناسب دولت برای آب آشامیدنی و دیگر نیازهای اساسی است.»
فرار پزشکان
نشنال جئوگرافی: پدر، فرزندش را به دلیل مشکلات تنفسی به بیمارستان آورده است. پزشک و پرستاران از بیمارستان فرار کردهاند. یکی از پزشکانی که هنوز در صنعا مانده است میگوید تعداد زیادی از همدانشکدهایهای او یمن را ترک کرده و برای زندگی بهتر عازم کشورهای حاشیه خلیج فارس شدهاند.
قصه ناجی
نشنال جئوگرافی: ناجی در یک مجلس عروسی بوده است که [احتمالا در اثر حمله هوایی] یک گلوله از پشت به او اصابت کرده و از شکمش خارج میشود.
صف کپسول
نشنال جئوگرافی: صفهای طولانی برای پر کردن کپسولهای سوخت یک منظره معمولی در ایستگاههای گاز است. از سال 2015 قیمت سوخت دو برابر شده است. راضیه المتوکل، از مسئولان سابق یکی از سازمانهای حقوق بشری یمن میگوید مردم پشت درهای بسته دارند میمیرند.
باستیانلی و یک دنیا آدرنالین
عکسهای این پرونده کار یک عکاس ایتالیایی به نام متئو باستیانِلی است. عکاس 33ساله گزارش ما ساکن رم است. به تاریخ ما میشود متولد 64. او در جنگها و بحرانهای زیادی حضور داشته. مسائل اجتماعی، زیستمحیطی و حقوق بشری را هم بخشی از علایقش عنوان کرده است. او علاوه بر عکاسی دستی هم در فیلمسازی و مستندسازی دارد. باستیانلی با وجود سن کم اما تجربه همکاری با رسانههای بینالمللی زیادی را هم دارد. او تجربه همکاری با بیبیسی، الجزیره، صلیب سرخ جهانی، گتی ایمیجز، نیویورکتایمز و نشنال جئوگرافی را در کارنامه خود دارد.
جناب باستیانلی جوایز زیادی هم در این مسیر درو کرده است.
گزارش نشنال جئوگرافی با اظهارات حیرتآور باستیانلی تمام شده است: «مردم در یمن
گیر افتادهاند. هیچ کشوری به آنها پناهندگی نمیدهد و یا یک کریدور و گذرگاه انساندوستانه ایجاد نمیکند. آنها دارند روزهایشان را میشمارند و منتظر مرگ هستند.»
محمدصادق علیزاده
فرهنگ
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در گفتگو با جام جم آنلاین هشدار داد
روایتی از انقلاب اسلامی در گفتوگو با قاسم تبریزی، استاد تاریخ معاصر
چند کلام با بهادر زمانی، بازیگر نقش سهراب