یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
پروفسور مرتضی هنری در گفتوگو با جامجم آنلاین با اشاره به روز جهانی کودک بیان داشت: در طول تاریخ انتخاب یک روز به مناسبتهای متفاوت یک دلیل مشخص دارد و آن جلب توجه مردم به موضوع خاص در آن روز بوده است، به طبع توجه به آن موضوع در تمام زندگی موثر است همچنین گونهای از گاهشماری را نیز در ذهن افراد زنده نگه میدارد.
وی بیان داشت: خانواده اکوسیستمی است که در آن کارها و رویدادهای بسیاری صورت میگیرد که مهمترین آن آمادگی کودک برای ورود به اجتماع است.
هنری ادامه داد: فرهنگ ایران اسلامی از دوران گذشته تا به حال به تربیت کودک توجه ویژهای داشته است و آموزش خواندن و نوشتن به کودک در دورترین زمان تاریخ نیز به عنوان ابزاری برای انتقال تجربههای انسانی بوده است. از علل پیشرفت اسلام در جهان و ایران، نگه داشتن حرمت زن و کودک است؛ چنانچه امام علی (ع) از دوران کودکی، احترام بسیاری نزد پیامبر اسلام(ص) داشته است.
این متخصص اکولوژی انسانی با بیان اینکه نقـش تربیتـی خانواده به عنوان رکن اساسی تربیت، نقش بسیار مهمی در کمک به رشد و تربیت کودکان ایفا میکند، افزود: خانواده به عنوان یک محیط طبیعی که تربیت کودک را برعهده دارد، رشد جسمانی، عاطفی و اجتماعی کودک را تحت تأثیر قرار میدهد.
هنری ادامه داد: خانواده اولین مرکز یادگیری کودک است چراکه کودکان بسیاری از رفتارهای اجتماعی خود را از محیط خانواده فرا می گیرند که از آن جمله میتوان به داشتن خصلت های نیکو با زشت، احترام به حقوق دیگران و سازگاری با دیگران اشاره کرد و سپس با این آموختهها وارد جامعه میشوند.
وی با اشاره به فضاهای تربیتی کودکان در ادامه گفت: امروزه روانشناسی تربیت کودک وارد فضاهای تعریف شده علمی شده که از نظم خاصی برخوردار است. محیط خانه، فضای آموزشی و جامعه به صورتهای مختلفی بر شخصیت کودک و افزایش خلاقیت او تأثیر میگذارد. گفته میشود از طریق اثر متقابل با محیط فیزیکی و اجتماعی، کودکان دانش و فهمیدن را میآموزند. همچنین برای این دوران ویژگیهایی ذکر میشود که با تحریک و اثرگذاری بر روی آن میتوان خالقیت را در کودک افزایش داد.
این متخصص اکولوژی انسانی با بیان اینکه جایگزین شدن مهدکودک به جای کانون خانواده آثار مخربی دارد، افزود: در قدیم کودکان نقشهای مشخصی در خانواده داشتند و در کارهای خانه کمک میکردند. این فعالیتها اغلب به ارتباطات زیادی با والدین منجر میشد و کودکان نه تنها مهارتهای شغلی را یاد میگرفتند، بلکه حس مسئولیت پذیری نیز پیدا میکردند که به نوبه خود در شکلگیری اعتماد به نفس کودکان نیز نقش بهسزایی دارد.
هنری گرد هم آمدن اعضای خانواده سر سفره را مهمترین نماد سیستم فرهنگی دانست و بیان کرد: دورهم بودن افراد خانواده بر سر سفره سبب میشود تا بسیاری از مفاهیم اخلاقی و فرهنگی به آسانی و بهطور مستقیم به کودکان انتقال یابد و در شکلگیری تربیت فرزندان نیز نقش مهمی را ایفا میکند.
وی تصریح کرد: با توجه به شرایط شغلی پدر و مادر و با حذف فضای خانه و خانواده برای کودکان آسیبهایی ایجاد خواهد کرد که نقش منفی خود را در آینده آنها نشان خواهد داد و از عوامل آن نیز میتوان به تداخل تربیتی کودکان نیز اشاره کرد.
این متخصص اکولوژی انسانی با بیان اینکه وجود افراد بزرگسال و خانواده در زندگی فرزندان ما از اهمیت بسیاری برخوردار است، افزود: کودکان ما از ارتباط دائمی با افراد فامیل یا دوستان خانوادگی بسیار سود خواهند برد. از آنجا که هر فردی نقطه نظر منحصر به فردی دارد، وجود افراد فامیل در زندگی کودکان ما میتواند کمک بزرگی برای موفقیت آنها در زندگی محسوب شود.
هنری در پایان گفت: اشتغال زوجین گرچه فوایدی همچون بهبود وضعیت اقتصادی و تأمین نیازهای مادی خانواده، عزتمندی اجتماعی، اثبات قابلیت های زنان در عرصه های اجتماعی، و استقلال مالی و به دست آوردن پشتوانهای برای ایام پیری زنان و نیز رفاه و تأمین نیازهای مادی بیشتر، خود نظم دهی و رشد سازگاری اجتماعی سریعتری را برای فرزندان به دنبال دارد، اما در مجموع می توان گفت استفاده از مهدکودک تأثیرات نامطلوبی در فرایند رشد فرزندان، به ویژه رشد عاطفی آنها، بر جای می گذارد و میزان آسیب پذیری کودکان را در سال های اولیه کودکی افزایش می دهد.
نسترن نعمتی/جامجم آنلاین
یک کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با جامجمآنلاین مطرح کرد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح شد