سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
به گزارش جام جم آنلاین از فارس، «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران با بیان اینکه هیچکسی در منطقه خواستار آغاز جنگ نیست، گفت: با این حال اما نباید از احتمال وقوع آن غفلت کرد.
ظریف که در نیویورک حضور دارد، بامداد امروز (جمعه به وقت تهران) در مصاحبه با نشریه «نشنال اینترست» درباره ادعای آمریکاییها مبنی بر سرنگونی پهپاد ایرانی در تنگه هرمز توضیح داد: «من دوباره با تهران هماهنگی کردم و دریافتم که ما هیچ اطلاعی درباره از دست دادن یک پهپاد نداریم... اما در هر صورت، ما در حال حرکت به سمت اشتباهی هستیم. این واقعیت که ایالات متحده حضور [نظامی] خود در خلیج فارس را افزایش داده، به امنیت یا ثبات منطقه کمکی نمیکند. این یک منطقه آبی کوچک است و با این ترافیک پرحجم، نمیتوانید انتظار داشته باشید که اتفاقی نیافتد».
وی در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا ایران مسئول ناپدید شدن چند روز پیش یک نفتکش در منطقه است، تصریح کرد: «تمام اطلاعاتی که داریم این است که ما یک نفتکش کوچک را که فقط یک میلیون لیتر محصولات نفتی قاچاق – نه نفت خام – حمل میکرد، توقیف کردیم و این اتفاق هرچند وقت یکبار در خلیج فارس رخ میدهد زیرا محصولات نفتی در ایران یارانه سنگینی دارند».
وزیر خارجه ایران در واکنش به اعلامیه «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا درباره اعزام پانصد نظامی به عربستان سعودی، گفت: «این یک اقدام نمادین است که به امنیت هیچکسی کمک نمیکند. قطعا امنیت در منطقه ما را نمیتوان از بیرون خریداری کرد. ما معتقدیم که کشورهای منطقه باید امنیت خود را از طریق همکاری با [طرفهای] منطقهای تامین کنند».
ظریف در ادامه نظر خود درباره تصمیم احتمالی آمریکا برای فروش سلاحهای بیشتر به گروههای معارض در سوریه و همچنین خارج کردن نام «جبهة النصره» از لیست سازمانهای تروریستی، اظهار داشت: «آنها هماکنون نیز سلاح [به این منطقه] فروختهاند، نه تنها النصره، بلکه به [گروه تروریستی] داعش هم تسلیحات ارائه کردند. گزارش رسانههای غربی نشان میدهد که آمریکا از طریق عربستان سعودی به داعش در سوریه سلاح رساند. شما نمیتواند به سازمانهای تروریستی سلاح بفروشید و انتظار داشته باشید که مقاومت مردم را بشکنند، این غیرممکن است».
سردبیر نشنال اینترست از ظریف درباره پیشنهاد «رند پاول» سناتور آمریکایی برای میانجیگری بین دولتهای دو طرف یا مذاکره به نیابت از ترامپ پرسید و او نیز اینگونه پاسخ داد: «رئیسجمهور ترامپ امروز گفت که که یک فرستاده نیست. پس ما باید حرف او را جدی بگیریم... من با اعضای کنگره دیدار کردم اما درباره دیدارهای خاص با اعضای خاص کنگره صحبت نمیکنم. اما اعضای کنگره، سناتورها و اعضای مجلس نمایندگان طرفهای مذاکره نیستند. آنها نمایندگان مردم آمریکا هستند که ما به آنها احترام گذاشته و فقط برای شفافسازی با آنها تعامل میکنیم نه مذاکره. ما فقط میتوانیم با دولتها مذاکره کنیم».
وزیر خارجه ایران سپس درباره هشدار تهران به واشنگتن درباره هرگونه پاسخ به سرنگونی پهپاد متجاوز «تریتون MQ-4C» گفت هر نوع حمله آمریکا به دستور ترامپ علیه ایران، پاسخ تمامعیار ایران را درپی داشت و در این باره نیز بلافاصله بعد از سرنگونی پهپاد به ایالات متحده هشدار داده شد.
ظریف در پاسخ به سوالی درباره اینکه آیا هر حمله مستقیم آمریکا خط قرمز ایران است، تاکید کرد: «ما از خودمان دفاع میکنیم. هر حملهای با جواب بسیار سنگین مواجه خواهد شد... اما معتقدم رئیسجمهور ترامپ خواستار جنگ نیست. او باور دارد که میتواند توافق بهتری را از طریق فشار [بر ایران] بهدست بیاورد».
وی همچنین افزود: حضور «جان بولتون» در سمت مشاور امنیت ملی کاخ سفید، خبری خوبی برای هیچکسی در جهان نبود.
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران سپس درباره اینکه چرا وارد مذاکره مستقیم با ترامپ نمیشوند و توافق جدیدی امضا نمیکنند، تاکید کرد: «زیرا ما هماکنون توافقی با دولت ایالات متحده داریم. دولتها با هم تعامل میکنند، نه با افراد. اگر ما بپذیریم که توافق با دولت پیشین آمریکا فقط تا زمان روی کار آمدن ترامپ دوام داشت، پس باید این را هم در نظر بگیریم که توافق با ترامپ هم تا زمانی که در قدرت است دوام دارد».
ظریف در پاسخ به سوالی درباره احتمال پیدا شدن راهکاری برای احیای توافق هسته ای و بیاعتمادی ایرانیها به آمریکا نیز توضیح داد: «قطعا بیاعتمادی بسیاری در تعامل [با آمریکا] در ایران وجود دارد اما ایران نشان داده که باید به تعهدات بینالمللیاش پایبند باشد. با این حال اگر ما شاهد تعهد متقابل در طرف دیگر باشیم، پس برجام سندی است که ارزش احیا شدن دارد».
وی با بیان اینکه مردم ایران از غیرقابل اعتماد بودن آمریکا ناراضی هستند، افزود: «[لکن] اگر اروپا بخواهد منافع خود را دنبال کند، مسیر دیگری را باید برود. گمان نمیکنم که آنها اراده سیاسی کافی برای پرداخت بهای استقلال را داشته باشند».
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگو با امین شفیعی، دبیر جشنواره «امضای کری تضمین است» بررسی شد