مصاحبه تقی آزاد ارمکی با جام جم آنلاین را می خوانید:
با توجه به اینکه ویروس کرونا کمتر از یک ماه در جامعه رخنه کرده است وضعیت مدیریت بحران در این موضوع را چگونه ارزیابی می کنید؟
اگر بخواهم به دور از حاشیه حرف بزنیم می توانم عنوان کنم، در کل مدیریت خوبی دولت و دیگران به جا گذاشته است. ولی وقتی در مقایسه با کشورهایی قرار می گیرد متوجه ضعف هایی می شویم که می توانست اینگونه نباشد. به نظر من، یکبار در دوران جنگ بود که مدیریت نظام سیاسی به عرصه ظهور رسید و توانست نقش خود را ایفا کند. در مورد کرونا نیز عملکرد سیاسی دولت خوب و قابل دفاع است.
ولی بسیاری بر این باور هستند که اطلاع رسانی به ان شکلی که مردم بتوانند اعتماد کنند نبود .
کسانی که در میدان عمل هستند و کنش دارند و برای پزشکان و پرستاران و بیماران و کسانی که درگیر کار هستند باید اطلاعاتی دقیق و شفاف داشته باشند تا مسیر حرکت بیماری در ایران مورد شناسایی قرار بگیرد.
ولی اخبار لحظه به لحظه برای افکار عمومی بیش از اینکه خادمانه باشد خائنانه است به دلیل اینکه ترس، دلهره، اضطراب و وحشت بین مردم ایجاد می کند. دو مرگ در کرونا وجود دارد؛ یکی خود بیماری و دیگری ترس از بیماری که بسیاری گرفتار ترس از ابتلا می شوند. باید در این زمینه دقت شود. اتهام عدم شفاف سازی که توسط رسانه های بیگانه در مورد جمهوری اسلامی مطرح می شود مزخرف است. بحث پیچیده است شفاف سازی اطلاعات حین عمل با شفاف سازی بعد از عمل متفاوت است.
مهمترین اسیبی که از زمان مشخص شدن کرونا در ایران شاهد بودیم چیست؟
اولین و بزرگترین آسیب در اتفاق اخیر می توانیم به تعطیلی در حوزه اقتصاد اشاره کرد. دومین مورد، دعوت از مردم برای ماندن در خانه است. این آسیب دوم است و اگر این موارد ماندگار شوند تعطیلی کار و انزوای اجتماعی تولید آفت های دیگری در جامعه خواهد بود. بعد از گذشت این دوران کار و تولید تازه ای خواهیم داشت و جامعه تازه حس می کند که به چه کسانی نیاز داشته است.
به نظر شما بعد از کرونا وضعیت جامعه به چه صورت خواهد شد؟
قطعا بعد از کرونا جامعه در مناسبات اجتماعی خود ترمیمی ایجاد خواهد کرد خصوصا در روابط خانوادگی، خویشاوندی و دوستی. بعد از کرونا ساحت جدیدی ایجاد می شود. من احساس می کنم جامعه از این پس دچار ساحت تحولی جدیدی می شود.
با توجه به اینکه از مردم میخواهند در منزل بمانند و تردد در خیابانها نداشته باشند ولی شاهد این موضوع هستیم که این ترددها کاهش چشمگیری نداشته و حتی به سفر نیر می روند دلیل این تضاد را در چی می بینید؟
مردم کرونا را به آن شکلی که این ویروس در حال قلع و قمع است نمی بینند چون این جامعه از لحاظ تاریخی مدت ها است که با مرگ و از دست دادن روبرو هستند. از زمان حمله مغول تا به امروز جامعه ما مرتبا با مرگ روبرو بود. وبا، جنگ جهانی، زلزله ها، سیل، دفاع مقدس و.... از همه مهمتر در تصادفات جاده ای که آمار وحشتناکی از مرگ و خسارت های ناشی از حادثه وجود دارد از این رو زندگی ایرانیان با مرگ عجین شده است و به این معنا کرونا را خطری جدی نمی دانند. چون فکر نمی کنند که ممکن است چه رقم بالایی از مردم بر اثر این بیماری جان خود را از دست خواهند داد. بخش بزرگی از کسانی که رعایت نمی کنند افرادی هستند که در زمان و در لحظه زندگی می کنند و تصویر دقیقی از برنامه زندگی و آینده ندارند. این نکته به مشکلاتی بر می گردد که در اندیشه این مردمان وجود دارد و خطرات به شوخی گرفته می شود. همانطور که می بینید کرونا چقدر شوخی گرفته شده و مردم آن را به طنز می گیرند.
سید رضا صدرالحسینی در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
دانشیار حقوق بینالملل دانشگاه تهران در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح کرد
یک پژوهشگر روابط بینالملل در گفتگو با جام جم آنلاین مطرح کرد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در گفتوگوی «جامجم» با نماینده ولیفقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران عنوان شد