از سوی مشاور مقام معظم رهبری در امور بین الملل انجام شد؛

ابلاغ پیام احوال پرسی رهبر انقلاب از بشار اسد

گفت‌وگو با حسن کاظمی قمی درباره توافق‌نامه نظامی و امنیتی ایران و سوریه

پیام راهبردی یک توافق

چهارشنبه گذشته در سفری که رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران به سوریه داشت، دو کشور یک توافق‌نامه همه‌جانبه در زمینه همکاری‌های نظامی امضا کردند؛ توافقی که هدف از آن، تقویت همکاری‌های نظامی و فنی در حوزه‌های مختلف فعالیت نیرو‌های مسلح دو کشور و همچنین استمرار هماهنگی میان دو طرف برای مقابله با چالش‌ها و خطرات متعدد و رو به افزایش عنوان شده است.
کد خبر: ۱۲۷۱۰۶۴

در گفتگو با حسن کاظمی‌ قمی، سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در عراق به بررسی این توافق‌نامه و پیام‌هایی که می‌تواند برای دوستان و دشمنان سوریه داشته باشد، پرداخته‌ایم.

توافق‌نامه امنیتی- دفاعی میان ایران و سوریه چه اهمیت راهبردی دارد؟

در فضای چند سال اخیر، آمریکا جنگ‌های نیابتی علیه دولت‌های منطقه تحمیل کرده و تلاش دارد با کمک گروه‌های تکفیری، نظام‌های سیاسی مردم‌سالار را براندازد و به این ترتیب خطری برای صلح جهانی و امنیت منطقه بوده است.

ایران نیز به اقتضای امنیت منطقه و امنیت ملی خود به صورت همه‌جانبه وارد کمک و همکاری با عراق و سوریه شد و با اقدامات جبهه مقاومت، طراحی‌های آمریکا شکست خورد و موجب دفع خطر علیه امنیت منطقه شد؛ بنابراین باید از این دستاوردها همچنان پاسداری کنیم.

امروز به مقتضای پیشرفت‌های دولت بشار اسد در سوریه، بخش وسیعی از مناطق اشغالی که در کنترل نیروهای تکفیری بود، آزاد شده و این روند ادامه دارد.

بنابراین با کمرنگ شدن فضای نظامی در سوریه، فضای سیاسی پررنگ خواهد شد که البته دفع خطر داعش به معنای پایان خطر تروریسم نیست. در نتیجه جبهه‌ای که تا امروز در برابر جریان‌های تکفیری ایستادگی کرده باید با قدرت در صحنه حاضر باشد و در این ارتباط آنچه مهم است کمک همگی به ساخت ارتش ملی با حمایت نیروهای بسیج مردمی در این کشور است.

با اتکای به این مساله، یکی از دستاوردهای مبارزه با جریان‌های تروریستی این بود که همکاری‌های کشورهایی مانند ایران، سوریه و عراق در بعد امنیتی، نظامی و دفاعی شکل واقعی به خود گرفت و در قالب همکاری‌های رسمی و مهندسی شده باعث ساخته شدن ارتش و نیروهای مردمی خوب شد که به این ترتیب این مجموعه می‌تواند مهندسی امنیتی منطقه را هم بر عهده داشته باشد.

این موافقت‌نامه چه پیامدها و دستاوردهایی برای دو کشور، امنیت منطقه و دنیا به همراه خواهد داشت؟

امضای توافق نشان داد دو دولت مستقل و خارج از هر گونه فشار و اراده قدرت‌ها در چارچوب مصالح خود اقدام می‌کنند.همچنین این توافق‌نامه این پیام را به منطقه و نظام بین‌الملل منعکس می‌کند که ثبات غرب آسیا در گرو همکاری‌های جمعی توسط کشورهای منطقه خواهد بود و باید مشابه این کار در مورد عراق و... صورت گیرد. کشورهایی که متولی منطقه هستند با این موافقت‌نامه‌ها می‌توانند امنیت منطقه را بومی‌سازی کنند.

امروز ضرورتی برای حضور اشغالگران به بهانه وجود تهدیدات در منطقه نیست، همچنین اهمیت این موافقت‌نامه در سطح دولت‌های دو کشور این است که جریانات تروریستی که طی چند سال به‌دنبال از بین بردن نظام سوریه بودند امروز بعد از گذشت حدود 10 سال می‌بینند دولت سوریه به‌رغم همه چالش‌های امنیتی، پایدار و مقاوم مانده است و امروز تعاملاتش را با دنیا از سر می‌گیرد و شاهد مشروعیت بین‌المللی برای نظام بشار اسد هستیم که به‌صورت تدریجی قدرت خود را بازیابی می‌کند و مشوقی برای کشورهای دیگر است که تعاملاتشان را با سوریه از سر بگیرند.

اهمیت این توافق‌نامه در تقویت جبهه مقاومت چیست؟

دو دولت و ملت ایران و سوریه در جبهه مقاومت و محور مقاومت قرار دارند و می‌توانند به تقویت جبهه مقاومت هم کمک کنند، طبیعتا همکاری‌های نظامی و دفاعی تاثیرش را بر حوزه امنیتی و سیاسی و مبارزه با تروریسم خواهد گذاشت.

در ماه‌های اخیر برخی به دنبال تخریب مناسبات سوریه و ایران هستند، این توافق‌نامه چقدر نشان‌دهنده میزان اشتباه آنهاست؟

در چارچوب این موافقت‌نامه هر گونه حضور مستشاران نظامی دو کشور و نیروهای آموزشی در خاک کشور دیگر تعریف می‌شود و به این ترتیب جوسازی‌هایی که دیگران یعنی عاملان ایجاد فتنه و جنگ در منطقه به دنبال آن بودند، اثرش را از دست می‌دهد و این‌گونه همکاری‌های رسمی بین دو کشور باعث از بین رفتن ادعاهای واهی می‌شود.

این توافق‌نامه چقدر باعث افزایش توان مبارزاتی سوریه علیه حملات هوایی اسرائیل می‌شود؟

وقتی بحث همکاری جامع دیده می‌شود در حوزه‌های زمینی، دریایی، هوایی، پدافند و صنایع نظامی معنا دارد.امروز یکی از تهدیداتی که هنوز متوجه نظام سوریه است، تجاوزات اسرائیل است که در قالب حملات موشکی و عملیات هوایی انجام می‌دهد؛ بنابراین موضوع بازدارندگی دفاعی مهم است.

ایران در زمینه دفاع بازدارندگی و پدافند هوایی از تجربیات خوبی برخوردار است و قطعا در این همکاری‌ها میان دو کشور، تجربیات خود در تامین سامانه‌های پدافندی برای مقابله با تجاوزات هوایی و موشکی اسرائیل را در اختیار سوریه قرار خواهد داد، زیرا پاسخ به این تجاوزات حق مشروع دولت سوریه است.

نایب رئیس پارلمان سوریه در گفت‌وگو با جام‌جم مطرح کرد:
هم‌افزایی در مبارزه با تروریسم

نجدت انزور، نایب رئیس پارلمان سوریه در گفت‌وگو با جام‌جم در خصوص همکاری‌های جدید میان تهران و دمشق تاکید کرد: ایران در مبارزه با تروریسم، شریک سوریه بوده و نقش اساسی و پررنگی در محور مقاومت ایفا کرده است. باید در نظر گرفت سوریه دارای روابطی اصیل با ایران است. در حال حاضر، دغدغه‌های زیادی در حوزه امنیت منطقه وجود دارد که درباره آنها، تهران و دمشق به عنوان دو شریک و همراه رایزنی می‌کنند. در سال‌های گذشته و در دورانی که گروه‌های تروریستی در سوریه حضوری پررنگ‌تر داشتند، ایران و سایر اضلاع مقاومت به کمک سوریه آمدند و پیروزی بزرگی را بر تروریسم مورد حمایت آمریکا و متحدانش رقم زدند.

وی افزود: ما باید از این دستاوردها صیانت کنیم. در این خصوص قطعا میان تهران و دمشق ارتباطات موثر و مستقیمی وجود دارد و هر دو درمورد ایجاد امنیت در منطقه و مبارزه با هرگونه ناامنی از سوی گروه‌های تروریستی همراه و همگام خواهند بود. امروز همه اضلاع محور مقاومت، مسیر درست و رو به جلویی را طی می‌کنند؛ مسیری که باید در آینده نیز ادامه پیدا کند.

مریم شریف زاده - سیاسی / روزنامه جام جم 

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
سهم پزشکان سهمیه‌ای

ضرورت اصلاح سهمیه‌های کنکور در گفت‌وگوی «جام‌جم»‌با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت

سهم پزشکان سهمیه‌ای

نیازمندی ها