چگونه یک راهزن بین ایرانی‌ها محبوب شد؟ (+عکس)

اغلب «جمشید لایق» را بازیگر پیشکسوت می‌نامیدند که این یعنی حدود ۶۰ سال بازیگری. اوایل در عرصه تئاتر فعال بود و بعد‌ها بیش از ۳۰ فیلم و ۳۰ سریال و تله‌تئاتر بازی کرد.
کد خبر: ۱۲۸۶۵۹۶

به گزارش جام جم آنلاین، ‌خیلی‌ها او را به اسم نمی‌شناسند، اما چهره‌اش آشناست؛ چهره آشنای نوستالژی‌های دهه ۶۰ ایران است.

سریال‌هایی که بازی کرده هم خودشان ستون‌های کاخ نوستالژی‌های دهه خاطره‌انگیز ۶۰ هستند؛ «هزاردستان»، «سربداران»، «بوعلی سینا» و «افسانه سلطان و شبان». هر چه سریال خوب در دهه ۶۰ بود جمشید لایق هم در آن‌ها بود! لقب هم ندارد؛ نه استاد، نه پدر نه آقای سینمای ایران، نه بازیگر بزرگ ایرانی.

اغلب او را بازیگر پیشکسوت می‌نامیدند که این یعنی حدود ۶۰ سال بازیگری. اوایل در عرصه تئاتر فعال بود و بعد‌ها بیش از ۳۰ فیلم و ۳۰ سریال و تله‌تئاتر بازی کرد.

در ایران و آمریکا تحصیلات رشته بازیگری و کارگردانی را گذرانده بود و در ایران تدریس هم می‌کرد. یک دکترای هنری هم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی داشت.

هر چه سریال به‌یادماندنی در دهه ۷۰ هم بود، جمشید لایق هم بود؛ از همه معروف‌تر «روزی روزگاری».

چگونه یک راهزن بین ایرانی‌ها محبوب شد؟ (+عکس)

«جمشید لایق» در سریال سربداران در نقش ارغون‌شاه

هزار قافله و یک قافله

ماجرای قلی‌خان چه بود؟ در سریال «روزی روزگاری» که سال ۱۳۷۰ پخش شد، جمشید لایق نقش پیرمردی را داشت که به هر دری می‌زد تا یک قافله حامل اموال تجاری را از بیابان بگذراند. مدام هم غر می‌زد و تشر می‌زد و متلک می‌انداخت و صدایش را بالا می‌برد و البته چپق هم می‌کشید. با تحکم حرف می‌زد، ولی خیلی وقت‌ها خودش را کوچک هم می‌کرد برای اینکه هر جوری شده قافله را از صحرای دزدان بگذراند. این طرف مراد‌بیگ بود با بازی مرحوم «خسرو شکیبایی» و آن طرف حسام‌بیگ بود با بازی «محمود پاک‌نیت». خلاصه اینکه گیر افتاده بود، ولی به هر لطایف‌الحیل و با هر هنری که می‌توانست رو کند قافله را پیش می‌برد.

پیرمرد از دست مراد‌بیگ با «حق نمک» گذشت؛ در حالی که قافله اسیر مراد‌بیک بود مشغول خوردن نان و روغن و نمک شد و یک لقمه هم به مراد‌بیگ داد و گفت: ها، حق نمک را نگه‌دار و بگذار ما برویم. اما در ادامه راه اسیر حسام‌بیگ شد و اموال قافله غارت شد و دوباره بازگشت نزد مراد‌بیگ.

چگونه یک راهزن بین ایرانی‌ها محبوب شد؟ (+عکس)

بعد در یک سکانس به‌یادماندنی برای مراد‌بیگ حکایت قلی‌خان، راهزن معروف را گفت و مرد. گفت: «قلی‌خان دزد بود، خان نبود. لابد تو هم اسمشو شنفتی (شنیدی). وقتی سن و سال تو بود به خودش گفت تا آخر عمرم ببینم می‌تونم تنهایی هزار تا قافله رو لخت کنم. با همین یه حرف پای جونش وایساد و هزار تا قافله رو لخت کرد. آخر عمری پشت دستشو داغ زد و به خودش گفت هزار تا تموم شد حالا ببینم عرضشو داری تنهایی یه قافله رو سالم برسونی مقصد. نشد... نشد... نتونست و مشغول‌الذمه خودش شد. تقاص از این بدتر؟»

در پایان این سخنان پیرمرد، مُرد و مراد‌بیگ تازه شستش خبردار شد و پرسید تو قلی‌خانی؟ و جواب نشنید تا اینکه یکی از یاران مرادبیگ آمد و تایید کرد که او قلی‌خان، راهزن معروف بوده و از همان ابتدا او را شناخته، ولی لو نداده، چون «۶۰ ساله کسی روی زمین قلی‌خان رو لو نداده، من لو بدم؟ حالا هم اگر نمرده بود مگه می‌گفتم؟!» اینطوری بود که راز و هویت قلی‌خان فاش شد و جمشید لایق هم با آن بازی زیبا و تاثیرگذار از آن پس میان مردم به قلی‌خان معروف شد.

چگونه یک راهزن بین ایرانی‌ها محبوب شد؟ (+عکس)

«جمشید لایق» دفتر به دست در فیلم کفش‌های میرزا نوروز در نقش کاتب

مرد نوستالژی‌های دهه ۶۰ و ۷۰ عاقبت، ۲۱ آبان ۱۳۸۸ شمسی درگذشت و تازه جای خالیش احساس شد.

منبع: فارس

newsQrCode
ارسال نظرات در انتظار بررسی: ۰ انتشار یافته: ۰
سهم پزشکان سهمیه‌ای

ضرورت اصلاح سهمیه‌های کنکور در گفت‌وگوی «جام‌جم»‌با دبیر کمیسیون آموزش دیدبان شفافیت و عدالت

سهم پزشکان سهمیه‌ای

نیازمندی ها